Obavijesti

Sport

Komentari 136

ANKETA Hajduk ima novi treći dres. Koji vam je najljepši?

ANKETA Hajduk ima novi treći dres. Koji vam je najljepši?
6

Hajduk je po mnogu čemu jedinstven klub, pa tako i po tome što je prioje šest godina izdana knjiga u kojoj je autor Boris Vrdoljak Mandeta predstavio sve garniture dresova koje su igrači nosili kroz povijest...

VIDEO

Hajduk je na prigodnoj svečanosti, održanoj u srijedu ispred Veslačkog kluba Gusar u Spinutu, promovirao novi, treći dres zelene boje, izrađen u suradnji s tehničkim sponzorom, tvrtkom Macron. Dres je, osim po boji, poseban i po tome što je dio ekološke akcije "Za bolji svit Hajduk Split", a u potpunosti je izrađen od reciklirane plastike. Uz njega idu bijele hlačice i bijelo-zelene štucne.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi treći dres Hajduka

VIDEO

Za izradu jednoga primjerka potrebno je 13 recikliranih bočica od 0.5 litara, a recikliranjem i ponovnim korištenjem plastike pridonosi se zaštiti prirode. Na predstavljanju novog dresa bili su Hajdukovi prvotimci Josip Elez, Zvonimir Šarlija, Dario Melnjak i Roko Brajković te prvotimke Ana Bakalar i Anja Prskalo.

Osim što ima ekološku priču, zelena garnitura dresa je i vizualno jako atraktivna te ča kao takva pomoći Hajduku da lakše izabere garnituru za odigravanje gostujućih utakmica. Podsjetimo, Hajduk po tradiciji sve domaće susrete igra u svojoj prvoj, bijeloj garnituri, gostujuće utakmice uglavnom igra u tradicionalnoj crveno-plavoj garnituri, no ako suparnik nosi dresove sličnih boja prisiljeni su koristiti i treću varijantu, koja po pravilu ne sadrži crvenobijelo-plave boje. Naravno, treća garnitura dresa ravnopravno je u prodaji s prve dvije i navijači i kolekcionari dresova ih rado kupuju.  

Mornarski dres nije se proslavio

Podsjetimo kako je Hajduk prvi put dao izraditi treću garnituru dresa u sezoni 2005./06, kada su u suradnji s tadašnjim tehničkim sponzorom tvrtkom Umbro promovirali "mornarski dres" s bijelo plavim vodoravnim prugama, po uzoru na klasične mornarske majice kakve su se nekad nosile na moru.

Nažalost, Hajduk nije na najbolji način pristupio promociji garniture pa su navijači stekli krivi dojam kako uprava kluba želi zamijeniti bijeli dres mornarskim, pa su negodovali i prosvjedovali. Mornarski dres stoga nikad nije ni dobio priliku, a nosili su ga povremeno samo golmani Stipe Pletikosa i Danijel Subašić. No bio je i te kako popularan, pa je vrlo brzo rasprodana cijela naručena kolekcija.   

Hajdukovi dresovi treće garniture

Vlašić i Balić manekeni za maskirni dres

Poučeni neugodnim iskustvom s "mornarskim dresom" trebalo je proći punih deset godina do promocije sljedeće treće garniture, koju je Hajduk, ovoga puta u suradnji s novim tehničkim sponzorom tvrtkom Macron, dao izraditi uoči sezone 2015/16. Bio je to Tzv "maskirni dres", uglavnom sive boje s motivima trokutastih Hajdukovih zastavica u pozitivu i negativu. Dres je premijerno predstavljen na svečanosti na splitskoj Rivi, a kao manekeni su ga nosili tadašnje nadolazeće zvijezde Nikola Vlašić i Andrija Balić.

Hajdukovi dresovi treće garniture

Jedinstveni crni s imenima donatora

Od tada Hajduk u pravilnim dvogodišnjim razmacima mijenja garniture dresova, kako prvu i drugu, tako i treću, pa je dvije godine nakon "maskirnog dresa", uoči sezone 2017/18. na red došao crni dres, jedinstven po tome što su na njemu aplicirana imena navijača koji su donacijama sudjelovali u otkupu dionica u korist Udruge Naš Hajduk. Ideju je potpisivala Udruga Naš Hajduk koja je provela natječaj među članovima/navijačima, a oni su svojim glasovima izabrali crnu varijantu koja je tako postala treći dres Hajduka.

Hajdukovi dresovi treće garniture

Lavanda kao podsjetnik na prošlost

Uoči sezone 2019/20. na red je došla nova treća garnitura, koja je ovoga puta imala povijesnu priču, naime, izrađen je dres boje lavande, kao podsjetnik na jednu od prvih garnitura koje je Hajduk nosio u svojoj bogatoj povijesti. Kao dodatak retro dizajnu ispod kragne su dodane i vezice koje su dresu davale posebnu retro dimenziju.

U zlatnoj se oprostio Subašić

Zadnja treća garnitura dresa, koja je bio aktualna sve do danas, je garnitura zlatne boje, a upravo se u tom dresu odlučio oprostiti Danijel Subašić, koji ga je nosio u oproštajnoj utakmici protiv Šibenika na Poljudu. Sada na red dolazi zelena garnitura dresa, koja na prvu izgleda poprilično atraktivno, ali konačan sud će, kao i uvijek do sada, dati navijači.  

Hajdukovi dresovi treće garniture

Priča o trećoj garnituri dresa ne bi bila kompletna bez brojnih prijedloga, kako službenih, tako i neslužbenih, koji su se u zadnjih desetak godina pojavljivali u javnosti ili na društvenim mrežama. Nema sumnje kako će i oni jednoga dana pronaći put do svlačionice prve momčadi Hajduka, kao što je pronašla i ova, zelena varijanta, kakvu je Macron već ranije nudio Hajduku u maskirnoj varijanti.

Na navijačkim forumima mnogi su podržali ideju da Hajduk kao treću garnituru dresa izradi žuti dres s izvezenim plavim detaljima, poput tri okrunjena lava/leoparda, koji  simboliziraju Dalmaciju, a kakve je Hajduk već imao na ovratniku drugih garnitura, no ta je ideja napuštena jer je u istoj sezoni žutu garnituru promovirao Dinamo...

Hajduk je po mnogočemu jedinstven klub, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, pa je tako jedinstven i po tome što postoji knjiga "Bili dres u boji", u kojoj je autor Boris Vrdoljak Mandeta prikupio i fotografirao sve garniture dresova Hajduka kroz povijest, a one najstarije koji na žalost nisu sačuvani, predstavljeni su kao posebno dizajnirani crteži.

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku