Obavijesti

Sport

Komentari 101

Antolić: Otpremnina mi je 100 tisuća eura, a Dario Šimić ulazi u upravu Dinama i prije četvrtka

Antolić: Otpremnina mi je 100 tisuća eura, a Dario Šimić ulazi u upravu Dinama i prije četvrtka
6

Da, članovi kluba trebaju birati! Šimić me ne može posve zamijeniti, a Mamića sam upoznao kad je bio uhićen. Ne odlazim zbog zahtjeva navijača, ali danas bih drugačije postupao prema njima, s više dijaloga i razumijevanja

VIDEO

Četiri dana prije četvrtka i skupštine koja bi trebala odrediti (blisku) budućnost Dinama, Krešimir Antolić odlučio je progovoriti o svemu što se događa(lo) u klubu i oko njega.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", bivši član Dinamove uprave, koji je otišao s te funkcije prošli tjedan, govorio je o dolasku u klub, odnosu sa Zdravkom Mamićem od dolaska u klub 2013., optužbama, igračima, zaposlenicima, budućnosti kluba...

Pokretanje videa...

Zdravko Mamić poruka prijateljima Dinama 02:48

- Siguran sam da će Mirko Barišić i dalje biti predsjednik, što je jedino normalno i legitimno. Zato sam i odlučio otići, da ne budem alibi onima koji kažu da nisu za Mamića nego protiv mene ili za Barišića nego protiv mene. Ako su govorili istinu, podržat će Barišića - počeo je pa otkrio:

Nogometaši i uprava Dinama zapalili svijeće na spomeniku poginulim navijačima u Domovinskom ratu

- Otpremnina? Imao sam klasični menadžerski ugovor, imam neki broj plaća, ali je oko 100.000 eura, uobičajeno u biznisu, ništa ekstremno.

Onda je krenuo o Mamiću:

Šimić je u Dinamo htio još u studenom

- Ona snimka gdje on nudi da će platiti učlanjivanje je podmićivanje i ti članovi i povjerenici ne mogu biti valjani. Kroz to su pokušavali utjecati na klub, ti će povjerenici imati presudan faktor u glasanju.

Dario Šimić?

Poznati s tribina prate utakmicu Manchester City - Dinamo

- Ja sam razgovarao s njim u studenom i ponudio mu da bude sportski direktor Dinama. Tada je htio, bio je spreman odmah doći. On nije profil sportskog djelatnika koji može zamijeniti ono što sam ja radio: stadionska infrastruktura, sigurnost, organizacija, prodaja ulaznica... imao sam pet-šest portfelja. No, mislim da će biti član uprave, i prije skupštine, ali u upravi treba još koji operativac. Nemam informacija, ali moja je procjena da će Šimić i prije četvrtka ući u upravu.

Potom je govorio o dolasku u Dinamo:

Sa Zoranom Mamićem postao sam prijatelj, a završio sam FBI akademiju

- Upoznao sam ga 2011. dok sam vodio odjel kriminalističke policije u Zagrebu. Nakon utakmice Dinama i Malmöa je Mamić uhapšen zbog sukoba s interventnom policijom. Moji su mi javili da on divlja, galami i da traži šefa, ja sam došao i objasnio mu situaciju i što će dalje biti, ali on je tada nespretno bio uhićen zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti, ali nakon istrage, zaključili smo da to nije to kazneno djelo nego prekršaj. U sobi je sam sa mnom bio miran i pristojan, svjestan situacije, persirali smo si...

- Tada sam upoznao i Zorana Mamića, koji je došao s odvjetnicom.

Dvije godine kasnije došao je u Dinamo.

- Sa Zoranom sam izgradio privatan odnos jer me tražio neke stvari koje neću otkrivati. I u prosincu 2012. pitao me bih li došao u Dinamo modernizirati sustav sigurnosti. Napravio sam program, trajalo je to 5-6 mjeseci, ja sam prošao europsku FBI akademiju u Budimpešti i u ljeto 2013. smo se dogovorili da dođem.

U policiji je, kaže, u 17 godina prošao sve stube.

Crne liste nikad nisu postojale

- U tom trenutku nije bilo ni postupaka kaznenih protiv Mamića, a ja sam došao u klub koji volim raditi posao koji znam, a ne biti u upravi i svakodnevno raditi s Mamićem. Nije mi se nikad dopadao taj način komunikacije, ali nisam vidio razlog da zbog njega ne dođem u Dinamo.

No, tada se o Mamiću govorilo kao o kriminalcu.

- Nisam došao raditi za Mamića nego za Dinamo. To nije isto niti će ikada biti. Bavio sam se sigurnošću.

Navijači su protiv vas zbog takozvanih crnih lista koje ste radili.

- One ne postoje, niti su ikad postojale. Postoji zakon o sprječavanju nereda, koji mora isključiti navijače sklone izgredima. Uefa je tada zbog uzvika "Mamiću, cigane" Dinamo optužila za rasizam i zatvorila tribinu, uz veliku novčanu kaznu. Ali, drugačije bih postupio sada. Više bih vremena posvetio dijalogu. Ajmo raščlaniti: unutar ultras navijača postoje ekstremi. S ovim iskustvom bio bih senzibilniji, više dijaloga, razumijevanja navijačke subkulture. Ali ne odlazim zbog zahtjeva navijača, odnosno ultras skupine. Oni mi jesu tako rekli i to respektiram. Desetak dana ranije sam, vidjevši negativnu atmosferu oko mene i da neki stvaraju alibi da su zbog mene za Mamića, najavio Barišiću odlazak.

Zagreb: Krešimir Antolić dao izjavu nakon odlaska Nenada Bjelice s Dinamove klupe

Koliko ste bili bliski sa Zdravkom Mamićem?

- Pet godina smo radili skupa, imali korektan profesionalni odnos i jedan sam od rijetkih ljudi koje nikad nije psovao, vrijeđao, diskreditirao pred drugima. Sve do one dvije presice iz Mostara. Bio sam čovjek za izvanredne situacije, poput one kad je bio ranjen ili kad je policija bila u klubu. U upravu sam ušao 2016. kad je morao izaći iz uprave jer inače ne bi mogao izaći iz istražnog zatvora. Tad je bila petočlana uprava i nisam bio potpisnik do 2019. Trebao je moju struku i procijenio da sam dovoljno sposoban, ali nikad mi nije do kraja vjerovao.

Očekivao sam da Mamić ode, a normalno je da me prvog nazvao nakon atentata

Kad je doživio atentat 2019., najprije je vas nazvao.

- Logično, koga drugoga?! Kad dobije metak, nazvao je mene koji imam iskustva u takvim izvanrednim situacijama. Nije htio ostati u bolnici u Hercegovini pa sam organizirao njegov transport na Sv. Duh.

Zašto ste mu sve do nedavno iskazivali podršku, stajali uz njega?

- S obzirom na moju kriminalističku pozadinu, doista vjerujem u presumpciju nevinosti. Mamić do 2021. nije bio pravomoćno osuđen. Također, očito je država kriminalizirala dio Dinamovog poslovanja, a s druge je strane Dinamo rastao. Procijenio sam da treba dati priliku da vidimo što će biti. Očekivao sam da će tada on otići iz Dinama.

Ali i tri mjeseca nakon pravomoćne presude izjavili ste da nema traga kriminala u Dinamu.

- Rekao sam da se u ozbiljnom sustavu pravomoćne presude ne komentiraju nego provode i da je sudski postupak bio kontaminiran. Što i jest. Jer suci koji su ga osudili su pod istragom za primanje mita.

Mamić je pravedno osuđen, ali postupak je bio kontaminiran

Mislite li i danas da je nepravedno osuđen?

- Ne. Nisam ni tada to rekao nego samo da je postupak kontaminiran. I nisam vidio trag kriminala. Za kaznena djela od 2003. do 2015.

On je sam vratio 45 milijuna, dakle priznao je kazneno djelo.

- Je, je...

Vi ste mu potpisivali službeni automobil, zaštitare... Zašto toliko dugo?

- Takva je bila unisona odluka kluba, nisam samo ja odlučivao. Izgleda loše, OK, a je li bilo ispravno, svatko nek' procijeni sam...

Zašto ne bih Zoranu išao na rođendan?! Ali više ne razgovaramo

Zorana Mamića još dulje ste štitili. Bili mu na rođendanu u Hercegovini...

- Dobri smo prijatelji, ne znam zašto mu ne bih došao na rođendan. Nije mi najavio da će pobjeći, rekao je da će u zatvor, neću ga suditi za to, ja pobjegao ne bih u takvoj situaciji. Mislim da je to loša odluka za  njih, nije hrabro ni časno, ali neću im suditi za to. Niti moj dolazak na njegov 50. rođendan znači da ga podržavam.

Hoćete li mu i dalje odlaziti na rođendan?

- Ne, više nismo u kontaktu. Jer nakon divljanja njegova brata nisam ni s njim više htio kontaktirati. Čim je sjedio u publici znači da to podržava. Da, razočarao me, jer znao je da njegov brat laže! Zdravko je udario na moju životnu partnericu i obitelj, a to muškarci ne rade. Znam i ja sve o njegovoj obitelji pa mi nikad ne bi palo na pamet spuštati se na tu razinu.

Antolić ima prijave za uznemiravanje djelatnika Dinama, čak i za seksualno uznemiravanje.

Sad imam plaću 5000 eura neto

- Na moju žalost, ne smijem pričati o detaljima. To je samo dio difamacijskog postupka koji je Mamić pokrenuo jer me želi ocrniti, jer sam prvi stao protiv njegovog modela poslovanja kluba. Zatražio sam izvide od državnog odvjetništva da istraže što je istina. Da, i 300.000 eura što kaže da mi je uplatio je laž. Što se može provjeriti. Ako ih pronađe država, sam ću sebe prijaviti. Živim u stranu kupljenom na kredit u zagrebačkoj periferiji, nemam račune izvan Hrvatske...

Na koliku ste plaću došli u Dinamo?

- Na 11.500 kuna. Odlazim s plaćom 5000 eura neto. Da, izgleda puno, ali u Hrvatskoj postije predsjednici klubova koji imaju veće plaće, a ova je uprava Dinamu donijela toliko novca da bi otpremnina bila puno veća da smo si isplatili samo jedan posto bonusa.

Kada i kako su krenuli sukobi s Mamićem?

- Zdravko i ja se nikad nismo posvađali licem u lice! I zato osjećam prijezir prema njemu jer nikad nije kao muškarac došao reći mi nešto u lice. Nego je radio pritisak na predsjednika i ljude ,da me izbace iz Dinama. Radio sam dobro za klub, a njegove ideje mi nisu bile prihvatljive. Umjesto da se povuče nakon pravomoćne presude, on je ubacio u petu brzinu i stalno počeo govoriti "ovog trenera, ovog direktora"... što ja nisam htio potpisati. Od više sitnih detalja najveći je bio kad je htio dovesti Romea Jozaka za sportskog direktora. Bio sam i protiv trenera Milaniča, koji ni po čemu nije bolji trener od Čačića. Ali nisam kontaktirao s njim, on je to radio pritiskom na ostale članove.

Zašto je Amra otišla? Ne znam...

A zašto je Amra Peternel otišla iz uprave?

- To izvršni odbor zna. Nisam ni pitao Barišića zašto.

A kad se Barišić okrenuo od Mamića?

- Nije to baš bilo u zadnji čas, prepoznao je da je on meta, a ja samo sredstvo.

Nisu li on i Mamić prst i nokat?

- Mirko Barišić je predsjednik 22 godine, spasio je klub, održao ga stabilnim svojim vještim vođenjem. Nije predmet nikakvog postupka i treba Dinamo povesti u novo razdoblje, modernijeg statuta i izgradnje stadiona. Da, ima dosta godina, ali u takvoj je kondiciji fizičkoj i umnoj da bismo se mi, mnogi mlađi, posramili.

Za Mamića sam bio spreman ugroziti svoj život

Kakav treba biti model vođenja Dinama?

- Treba modernizirati statut, da se dio vrhovnog tijela prepusti izborima članova. I zadržati balans između takvog načina i predstavničkog modela, kako bi se zadržala stabilnost poslovanja, za što nisu dobre česte promjene.

Biste li išta promijenili u svom radu u Dinamu?

Moskva: Dario Šimić ispred hotela Moscow Renaissance

- Bilo je grešaka, a najveća je što sam u jednom trenutku bio za Mamića spreman ugroziti svoj život. To više ne bih, takvu lojalnost, što sam naučio u policiji, on nije zaslužio.

- Za Franju Vargu sam čuo jedini put 2018. kad mi je Mamić rekao za njega, da je informatičar, da ima neke informacije... Čuli smo se s njim jednom i nisam bio za suradnju. Sve do priče da je klub potrošio 600.000 kuna za njegovu opremu nisam više čuo za njega. Tražio sam Mamića da se taj novac refundira klubu. Zdravko je rekao da hoće, kad Zoran dođe iz Emirata. Ali Zoran je došao na neradni dan i odmah morao natrag pa sam to učinio ja.

Opet bih vratio onih 500.000 kuna Dinamu

Zašto? Zoran vam daje 500.000 kuna da stavite u Dinamovu kasu!?

- Htio sam očistiti sve da klub može dalje poslovati. I to govori da sam čist i miran. U takvoj situaciji bih to i danas napravio.

Govori da je prvi stao protiv Mamića.

- Napravio sam osobnu žrtvu u toj bitki. Mogao sam se držati za svoju poziciju još dvije i pol godine.

Drži li vas Mamić nečime u šaci?

- Ne opterećujem se. Imao je dva sramna obraćanja medijima, nek' napravi što misli, ja se nemam čega bojati.

S Hajdukovim čelnicima nemam odnos

Kakav vam je odnos s Hajdukom?

- Hajduk poštujem, ali odnos nemamo otkad me njihov predsjednik usporedio sa svinjom, to se tako ne radi. S ostalim klubovima nemam problema.

A odnos s gradonačelnikom Tomaševićem?

- Vrlo korektan i konkrektan. Siguran sam da ova gradska vlast želi sudjelovati u izgradnji stadiona. Ali siguran sam da je odlučan kako neće sudjelovati u tome ako će Dinamo voditi ljudi koji stoje uz Mamića. Bandić? Nismo imali nikakav kontakt, ali imam dojam da je Tomašević iskreniji i doista to želi.

Kolike su zasluge Mamića za ovo što je Dinamo?

- Bio je na čelu tima 17 godina, time je zaslužan za dobro i odgovoran za loše. Sigurno je značajan. Njegove vrline? Ne mogu se sjetiti... Stvorio je reprezentaciju? Ma, ne može to jedan čovjek. Nije u Dinamu sve ovisilo o Mamiću, nije bio ovdje pet godina, a tad smo napravili najveće uspjehe, i rezultatski i financijski. Radio je danonoćno, to mu je vrlina. U prošlosti mu je jako stalo do Dinama, volio ga je, ali vremenom mu je sebičnost postala prioritetna.

S policijom problema imaju samo kriminalci...

Jeste li zaposlili brata Tomislava u klubu?

- To mi je predložila Vlatka Peras, a ja sam bio protiv! Baš zbog ove percepcije javnosti. No, rekla je da će to srediti i došao je. A osnovali smo svoju ugostiteljsku tvrtku "Plavi korner" jer je istekla koncesija dotadašnjim ugostiteljima, s kojima je ugovor bio da plate kunu po gledatelju. To znači 30.000 ljudi, oni plate 30.000 kuna, a imaju više stotina tisuća prihoda. To je tajno vodio Mamićev rođak Bruno Hotko.

A Dražen Miličević, iz afere sjedalica?

- On radi u klubu, a ja sam mu savjetovao da od državnog odvjetništva zatraži potvrdu je li ikad protiv njega pokrenut bilo kakav postupak. I ima potvrdu da nije.

Zaključio je:

- Žao mi je što odlazim, a oni koji će u četvrtak glasovati protiv Barišića, glasat će za Mamića. A pandur, druker i to... Može me svatko zvati kako hoće, ali ja sam ponosan na svoju karijeru u policiji. A zna se tko ima problema s policijom - samo kriminalci...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom