ATP je već jedanput odbio promjenu podloge, ali direktor turnira nada se da će sad biti drugačije jer ima podršku Marina Čilića. Što vi mislite o ATP Umagu na betonu?
Umag od 2017. postaje turnir na betonu?! To nam je sad cilj
Prvi pobjednik umaškog turnira bio je Goran Prpić 1990. godine. U finalu je dobio Gorana Ivaniševića. Od svojih početaka, turnir se igrao na zemljanoj podlozi, a to je vjerojatno jedini turnir u svijetu na čijem su finalu 2001. godine bili predsjednici triju država i na kojem igrači tulumare do ranih jutarnjih sati, spavaju do 12 pa osvoje turnir.
Nakon 27 godina igranja na zemljanoj podlozi, igrači bi 2017. mogli zakoračiti na beton. To je, naime, u planu kako bi se na umaški turnir privukli najbolji svjetski tenisači. Umag je u nezgodnom terminu, između Wimbledona i američke betonske turneje. Zbog toga turnir zaobilaze najbolji igrači, a direktor Umaga nada se kako bi se to moglo promijeniti kad bi turnir prešao na brzu podlogu.
- Dosta smo radili na promjenama i trud nam se isplatio. Imamo jak turnir, a pred nama stoji težak cilj promjene podloge kako bismo privukli najbolje tenisače svijeta - rekao je direktor Umaga Lawrence Frankopan, prenosi službena stranica turnira.
Nije ovo prvi put da se spominje promjena podloge u Umagu. ATP je već jedanput odbio taj zahtjev, no Frankopan se nada da će to sad biti drugačije jer, kako tvrdi, ima podršku jakih sponzora i osvajača US Opena, Marina Čilića.
- Svi koji smo od ove godine uključeni u ovaj turnir spremni smo investirati. Uključio sam i svoju obitelj, a drago mi je da je moj poziv prihvatio i lord Nicholas Windsor, član britanske kraljevske obitelji, koji će nam pomoći u promociji - dodao je Frankopan.
No to će biti teško izvedivo. Američki lobi je strašno jak i Amerikanci neće dozvoliti da im se netko umiješa u njihovu betonsku turneju za koju igračima isplaćuju dodatne bonuse. Prije bi Umag mogao prijeći na travnatu podlogu. I to bi vjerojatno bio spektakl, ali prelaskom na neku drugu podlogu umaški turnir zasigurno bi ostao bez jednog djela svoje posebnosti. Što vi kažete na sve to?