Sport

Komentari 7

Aurel Benović apsolutna je zvijezda hrvatske gimnastike

Aurel Benović apsolutna je zvijezda hrvatske gimnastike

Nakon što je prije godinu dana bio zlatni u Mersinu, hrvatski gimnastičar Aurel Benović ponovo dolazi na postolje osvojivši ovoga puta srebro. Tek mu je dvadeset godina, a iza sebe ima brojna odličja

Aurel Benović (20) velika je nada osječke i hrvatske gimnastike, a trenira ga Vladimir Mađarević u Gimnastičkom društvu Osijek-žito. 

POGLEDAJTE VIDEO: Benović na postolju

Svoje prvo finale na Svjetskom kupu partera u Osijeku 2019. godine, Benović je zauzeo sedmo mjesto u finalu premda je u kvalifikacijama imao četvrtu ocjenu.

Još bolje nastupe imao je kasnije, u seniorskoj konkurenciji osvojio je brončanu medalju na Svjetskom kupu u Koperu te prvim zlatom u svojoj međunarodnoj karijeri, a drugim odličjem ukupno, na Svjetskom kupu u Mersinu 2019. godine, a na kraju godine bio je ukupno treći na parteru u poretku Challenge kupova u svijetu.

Benoviću je najviše žao što je odgođen 'DOBRO World Cup Osijek'  koji je u Gradskom vrtu trebao biti održan u lipnju jer je htio popraviti grešku od prošle godine kada je pao iz vježbe japanskog stoja. Još jedan je to u nizu velikih turnira iz kalendara Svjetske gimnastičke federacije (FIG) koji je poklekao zbog svjetske pandemije. 

Aurel je kasnije imao problema s ozljedom leđa, zadnji puta je nastupio u Bakuu početkom godine, a onda je uslijedila stanka zbog korona virusa. Odlučio je raditi i preskok koji je radio do svoje 11 godine, a sada ga je ponovo počeo prakticirati.

Europsko prvenstvo za gimnastičare trebalo se održati od 27. do 31. svibnja u Bakuu, za ritmičarke od 21. do 24. svibnja u Kijevu, a za žensku sportsku gimnastiku od 30. travnja do 3. svibnja u Parizu, ali je odgođeno zbog novonastale situacije oko korona virusa. 

Danas je na posljednjem danu 34. Europskog prvenstva muške gimnastike u Mersinu osvojio srebrnu medalju priredivši pravu gimnastičku senzaciju.  Ispred njega bio je samo Izraelac Artem Dolgopyat.

Pored bronce, zlata i srebra, Benović je osvojio i brojna druga odličja u prvenstvima Hrvatske. U kadetskoj konkurenciji u Nedelišću 2012. osvojio je sedam odličja (višeboj, karike, preskok, preča) u konkurenciji mlađih juniora 2013. u Ogulinu dva (karike). Na Svjetskom gimnastičkom kupu u Dohi u Kataru bio je 11. i na Svjetskom kupu u Osijeku deveti.

Fantastičnog Aurela Benovića zasigurno čeka duga i uspješna karijera s još puno vrhunskih rezultata. 

 

Najčitaniji članci