Sport

Komentari 8

Avionu otkazao sustav: Igrači Žalgirisa proživjeli pravi užas

Avionu otkazao sustav: Igrači Žalgirisa proživjeli pravi užas

Košarkaši Žalgirisa su u Euroligi pobijedili Real Madrid 93-86, a pri povratku u Litvu proživjeli su pravu dramu. Boeingu 737 je otkazao navigacijski sustav, a pilot je uspio sletjeti tek iz trećeg pokušaja

Prava drama odvijala se u petak u avionu kojim su se košarkaši Žalgirisa vraćali s utakmice Eurolige protiv Real Madrida.

Nakon što je poletio s aerodroma Madrid-Barajas, Boeingu 737 je na visini od 1524 metra otkazao navigacijski sustav i pilot nije znao kojom brzinom leti. Kontrolori zračnog prometa u Madridu navigirali su pilota i hitno raščistili zračni promet kako bi se litvanski avion mogao vratiti u zračnu luku.

Pilot sletio tek iz trećeg pokušaja

Madrid je tu večer pogodilo snažno nevrijeme, što je otežalo čitavu situaciju. Pilot iz dva pokušaja nije uspio prizemljiti avion pa su ga preusmjerili u vojnu bazu u Getafeu na koju je napokon sletio 45 minuta kasnije.

- Sve je trajalo oko 45 minuta, letjeli smo u načinu rada u slučaju opasnosti, avion je odjednom krenuo naglo padati... Sletjeli smo nakon sat vremena čistog užasa i panike. Sretna sam što smo živi, ali još uvijek se tresem. Bio je to najstrašnije iskustvo u mom životu - poručila je supruga igrača Brandona Daviesa, Amber Grissom.

Vlasnik aviona: Putnici nisu bili u opasnosti

Tvrtka Klasjet koja je vlasnik aviona tvrdi da putnici nisu bili u opasnosti ni u jednom trenutku, ali izjave trenera Žalgirisa Šarunasa Jasikevičiusa potvrđuju da ipak nije bilo sve tako bezazleno.

- Momčad je sretna što se uspjela vratiti. Sada nam je smiješno, ali u zraku nije bilo nimalo... - rekao je litavskim novinarima Jasikevičius nakon povratka u Kaunas. Njegova momčad je u Madridu pobijedila 93-86.

Riječ je modelu Boeinga iz serije 737-500 koji već godinama sigurno leti i na kojemu nisu zabilježeni raniji problemi. Međutim, istraga je pod budnim okom jer su Boeingovi avioni u razmaku od samo pet mjeseci imali dvije tragične nesreće. U ožujku se u Etiopiji srušio Boeing 737 MAX, poginulo je 157 ljudi, a isti model je u listopadu prošle godine pao u Indoneziji pri čemu je umrlo 189 ljudi.

Najčitaniji članci