Obavijesti

Sport

Komentari 27

Awaziem je lijepa priča za koju još ne znamo kako će završiti...

Awaziem je lijepa priča za koju još ne znamo kako će završiti...
5

Nigerijski stoper Chidozie Awaziem opravdao je svojim igrama dolazak u Hajduk, no pravo je pitanje hoće li ga klub na kraju sezone otkupiti ili neće imati novca pa će ispasti da su ga razvijali za nekoga drugoga...

VIDEO

Je li Hajduk napokon pogodio ili će Chidozie Awaziem postati još jedna lijepa priča koja neće završiti "happy endom", kao ni mnoge prije nje? Iz današnje perspektive gledano, pa čak i ako uzmemo u obzir neke njegove pogreške koje su Hajduk stajale bodova, može se konstatirati kako je nigerijski stoper potvrdio očekivanja da će biti pojačanje za ovu momčad te da bi otkup njegova ugovora bio dobra vijest za klub. No hoće li se Hajduk odlučiti na taj potez te još važnije hoće li imati dovoljno novca, pitanja su za sada bez odgovora.

Uzvratna utakmica doigravanja za UEFA Konferencijsku Ligu, HNK Hajduk - Villarreal CF
VIDEO Gol Grgića provjeravali 4 minute, prvijenac za Nigerijca
VIDEO Gol Grgića provjeravali 4 minute, prvijenac za Nigerijca

- Pitajte me u travnju – kazao je nedavno na tu temu sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius, pretpostavljajući valjda da će i tada sjediti u fotelji sportskog direktora Hajduka.   

Bilo kako bilo, Awaziem za sada izgleda jako dobro, i to ne samo u obavljanju obrambenih zadaća, nego i napadačkih, u prekidima. U 12 nastupa upisao je tri gola i asistenciju, što je dobrodošla pomoć neefikasnim napadačima. No jednako dobro u prvim utakmicama na Poljudu izgledali su primjerice Francisco Ferro i Borja Lopez koji su stigli s pečatima Benfice i Barcelone u igračkim putovnicama, pa su se nakon početnih bljeskova uklopili u sivilo ostatka momčadi i rezultata te vrlo brzo pali u zaborav.

Osijek i Hajduk sastali se u 7. kolu SuperSport HNL-a
Nigerijac zabio za slavlje 'bilih' na Rujevici: Važno je što smo se vratili u 'tračnice' i ostali u utrci
Nigerijac zabio za slavlje 'bilih' na Rujevici: Važno je što smo se vratili u 'tračnice' i ostali u utrci

U zadnjih pet sezona Hajduk je na tržištu redovito tražio stopere, jednoga ili više. Uoči ove sezone doveli su Awaziema i Borevkovića, uoči prošle Eleza, Ferra i Katića, ranije Simića, Mujakića i Dimitrova, pa Vučura, Svatoka i Mikulića, Lopeza i Carbonierija, Ćosića, Terzieva i Bilyija... Vojska stopera prodefilirala je u zadnjih 6-7 sezona Poljudom, na njih je utrošen silan novac, a gotovo da nitko nije ostavio ozbiljniji trag i opravdao dolazak i ukazano povjerenje. U isto vrijeme u njihovoj sjeni razvijali su se i bez prave prilike u svijet odlazili mladi stoperi poput Ardiana Ismajlija i Marija Vuškovića, koji su na odlasku ostavili izdašne odštete i danas igraju na vrlo ozbiljnom nivou, a teško se oteti dojmu da uz pravu priliku i podršku ne bi više od većina nabrojanih stranaca napravili i Antonio Milić, Stipe Radić, Petar Bosančić, Lorenzo Šimić... kojima je zajedničko to što su s Poljuda otišli prerano i bez prave prilike da zaigraju u kontinuitetu. Niti je Hajduk pomogao njima, a niti oni Hajduku...

Split: Prva utakmica 3. pretkola UEFA Konferencijske lige HNK Hajduk - Vitoria SC
Skaut portugalske Boaviste o pojačanju 'bilih': Bolji je igrač nego Ferro kad je došao u Split
Skaut portugalske Boaviste o pojačanju 'bilih': Bolji je igrač nego Ferro kad je došao u Split

No vratimo se Awaziemu i njegovoj budućnosti na Poljudu. Pitanje svih pitanja je može li ga Hajduk otkupiti i kolika je uopće otkupna cijena koju moraju za njega platiti Boavisti. Službenih informacija nema, a prema neslužbenima ljetos se spominjala cifra od dva milijuna eura, jednako kao i da ga je Boavista otkupila od Porta za pet milijuna eura. No naši izvori iz Portugala tvrde drugačije. Naime, Awaziem je pod ugovorom s Boavistom do ljeta 2025. godine, a već je bio na posudbama u Nantesu, Rizesporu, Leganesu, Boavisti koja ga je nakon otkupa, a zbog financijskih problema, odmah proslijedila na novu posudbu u Alanyaspor, a sada i u Hajduk. Zbog svega navedenog i otkupna cijena je bitno manja a izvori iz Portugala tvrde da bi Boavista pristala i na milijun eura, čak i manje uz postotak od idućeg transfera jer vjeruju da u Awaziemu ima potencijala. U najboljim je godinama, dobiva pozive nacionalne selekcije, i ne manje važno, ima i portugalsku putovnicu, što znači da ne opterećuje kvotu stranaca. No pitanje je može li Hajduk platiti i diskontnu cijenu kad je i sam u financijskim problemima.

Chidozie Awaziem
Awaziem: I Villarrealu će ovdje biti teško zbog naših navijača!
Awaziem: I Villarrealu će ovdje biti  teško zbog naših navijača!

Otkup ugovora i zadržavanje na Poljudu bila bi dakako najbolja, ali na žalost i najmanje izgledna opcija jer Hajduk trenutno nema novac za njegov otkup. Mogu li ga otkupiti i odmah transferirati u neki bogatiji klub i na njemu nešto zaraditi, to je također otvoreno pitanje. Bilo bi to sjajno, ali nismo vidjeli baš puno takvih scenarija do sada. Definitivno najgora opcija bila bi da se Awaziem vrati u Boavistu, to bi značilo da je Hajduk po tko zna koji put besplatno razvijao nečijeg igrača, umjesto svojih talenata kojih i te kako ima. Dominik Prpić i Luka Vušković već kucaju na vrata prve momčadi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju