Sport

Komentari 4

Bacala rakete, a sad prvakinja: Franja (18) nova je Sara Kolak

Bacala rakete, a sad prvakinja: Franja (18) nova je Sara Kolak

TRENIRA I S KOLAK Franja je dvaput trenirala s olimpijskom zlatnom Sarom Kolak i njezinim trenerom, Slovencem Andrejem Hajnšekom. Varaždinka je juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske u bacanju koplja

Ludbreg nam je dao olimpijsku pobjednicu Saru Kolak (22), no u Varaždinu, samo 28 kilometara udaljenom od “centra svijeta”, trenira nova hrvatska zvijezda u bacanju koplja. Franja Želimorski ima 18 godina i aktualna je juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske.

I da, počela je surađivati s Andrejem Hajnšekom, slovenskim trenerom koji je Saru Kolak doveo na olimpijski vrh.

Pogledajte video

- Dvaput sam bila s njima u kampu po nekoliko dana. Još se nismo ništa dogovorili za daljnju suradnju. Sve će ovisiti o financijama, no nadam se da ću imati još prilike raditi s njima. Nije samo stvar u savjetima. Radeći s njima, nekako ojačaš i u glavi i dobiješ još veći motiv za dalje - kaže Franja, koja trenutačno radi s Nenadom Pavličekom.

- Sara i trener Hajnšek vrlo su pristupačni. Kad god neku vježbu nisam znala napraviti, oni bi mi priskočili i sve objasnili. Bili su mi velika podrška. Saru sam znala i otprije, trenirale smo skupa nekoliko godina u Varaždinu, a i viđale smo se i na natjecanjima - istaknula je Franja.

Rekord joj je 53,44 metra. S tim je hicem osvojila juniorsko prvenstvo Balkana.

- Iznenadio me taj rezultat, nadala sam se da ću prebaciti 50 metara, a ne da ću svoj rekord srušiti za 3,60 metara - kaže Franja.

Za nekoliko dana natjecat će se i na juniorskom EP-u.

- Imam šesti hitac po vrijednosti. Cilj mi je finale, biti među osam - kaže Franja.

U atletiku, odnosno u bacačke discipline, kaže, zaljubila se vrlo rano.

- Na prvi trening došla sam u četvrtom razredu osnovne. Prvo sam bacala vortex, to je mala raketa od nekih 200 grama, no dobro mi je išlo pa su me treneri usmjerili prema koplju - istaknula je prvakinja Hrvatske.

Nije odmah sve bilo med i mlijeko, za prve uspjehe trebalo je puno trenirati.

- Na prvim natjecanjima još nisam imala pravu tehniku, no nakon godinu-dvije rada krenuli su i rezultati. Koplje nije lako trenirati, tehnika je dosta komplicirana i zapravo radiš na njoj do kraja karijere. I nitko nema savršenu tehniku - kaže Franja.

Uzor? A tko drugi, Sara Kolak, olimpijska zlatna i cura koja živi samo 28 kilometara dalje.

- Ma Sara je mnogim bacačima uzor, pa i meni. Od nje sigurno mogu mnogo toga naučiti - rekla je Želimorski.

Sportske gene “pokupila” je od roditelja. Tata je trenirao rukomet, a mama odbojku. Mlađi brat je u košarci.

- Roditelji dolaze na moja natjecanja, ali odmah u startu sam im rekla da moraju biti mirni i da ne smiju vikati - nasmijala se Franja.

Ove jeseni preselit će se u Zagreb. Kreće sa studijem.

- Zanimaju me logopedija i PBF, vidjet ćemo gdje ću upasti...

‘Ne fali mi ništa za trening, klub mi je kupio dva koplja’

Sari Kolak prije nekoliko godina upomoć je priskočila Sandra Perković, kupivši joj koplje. I ta pomoć Sari je pomogla da postane olimpijska pobjednica. Franji takva pomoć zasad nije potrebna.

- Imam sve što mi treba. Klub mi je abavio dva koplja, za trening i za natjecanje - kaže Franja.

Najčitaniji članci