Obavijesti

Sport

Komentari 29

Barcelona 92.: Finale s Dream Teamom i Goran za povijest...

Barcelona 92.: Finale s Dream Teamom i Goran za povijest...
1

Srebrna medalja već je bila osvojena i naš nijedan igrač nije očekivao više u dvoboju sa SAD-om. Ipak, zauvijek će ostati zapisano da je u 11. minuti utakmice Hrvatska vodila 25-23

VIDEO

Hrvatski sportaši prvi put su nastupili na ljetnim Olimpijskim igrama pod hrvatskim obilježjima u Barceloni 1992. godine. Najboljem hrvatskom tenisaču Goranu Ivaniševiću pripala je čast da ponese hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranju Igara.

Na Igrama je nastupilo 39 hrvatskih sportaša (tri sportašice) koji su se natjecali u 12 sportova (atletika, boks, hrvanje, konjički sport - preponsko jahanje, jedrenje, kajak/kanu, košarka, stolni tenis, streljaštvo, tenis, veslanje i taekwondo) i osvojili tri odličja - jedno srebrno i dva brončana.

Srebrno odličje osvojila je košarkaška reprezentacija pod vodstvom trenera Petra Skansija u sastavu: Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetićanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Žan Tabak, Stojko Vranković.

U finalnoj utakmici hrvatsku je momčad porazio originalni "Dream Team" rezultatom 117:85.

Dva brončana odličja osvojio je tenisač Goran Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji i u igri parova s Goranon Prpićem.

U hrvatskome olimpijskom izaslanstvu bili su sportaši i sportašice iz atletike, boksa, hrvanja, jahanja, jedrenja, kajakaštva, košarke, stolnog tenisa, streljaštva, tenisa, veslanja i taekwondoa, njihova vodstva i treneri, te vodstvo izaslanstva.

Košarka: Drama protiv ZND-a u polufinalu i poraz od 'dream teama' u finalu

Zbog prvog nastupa američkih košarkaša profesionalaca iz NBA lige na Olimpijskim igrama, košarkaški turnir u Barceloni bio je u središtu zanimanja svjetske sportske javnosti. Naši su košarkaši u prvom susretu "A" skupine lako pobijedili Brazil s 93:76, izgubili protiv SAD-a 70:103, svladali Španjolsku s 88:77, Njemačku s 99:78 i Angolu sa 73:64.

Ni u četvrtfinalu nije bilo nikakvih teškoća protiv košarkaša Australije, koje je Hrvatska pobijedila s visokih 98:65, ali se zato prava drama zbivala u polufinalnom dvoboju protiv momčadi ZND-a.

Naime, minutu prije kraja utakmice košarkaši iz zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza vodili su sa šest koševa. Dino Rađa smanjio je na 70:74, a igrači ZND-a nisu uspjeli realizirati napad.

Toni Kukoč 30 sekundi prije kraja tricom je vratio naše u utakmicu i smanjio na 73:74. Naša klupa zatražila je minutu odmora, a trener Petar Skansi brz prekršaj nad Volkovim, koji je promašio oba slobodna bacanja.

Na semaforu je ostalo još devet sekundi, a lopta je bila u rukama našeg kapetana Dražena Petrovića, nad kojim je učinjen prekršaj. Legendarni je kapetan iz dva slobodna bacanja postavio konačni rezultat susreta 75:74, i odveo hrvatske košarkaše u finale.

Srebrna medalja već je bila osvojena i naš nijedan igrač nije očekivao više u dvoboju sa SAD-om. Ipak, zauvijek će ostati zapisano da je u 11. minuti utakmice Hrvatska vodila 25:23.

Naravno, na kraju utakmice izabranici trenera Chucka Dalya ostvarili su uvjerljivu pobjedu od 117:85, a za povijest će ostati zabilježeno da je u finalu olimpijskog turnira u Barceloni s originalnim, nikad više okupljenim "Dream Teamom I" igrala hrvatska reprezentacija u sastavu:

Dražen Petrović, Velimir Perasović, Danko Cvjetićanin, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Franjo Arapović, Žan Tabak, Stojko Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Dino Rađa i Aramis Naglić

Dvije bronce donijeli su nam tenisači

Još dvije, brončane, medalje iz Barcelone su nam donijeli tenisači Goran Ivanišević i Goran Prpić, i to u pojedinačnoj konkurenciji i u igri parova. U pojedinačnoj konkurenciji Ivanišević je do polufinala odigrao na zemljanoj podlozi četiri dvoboja koja je dobio u pet setova.

Najprije je sa 6:2, 6:2, 6:7, 4:6, 6:3 svladao Portugalca Motu, a u drugom kolu sa 6:7, 6:2, 1:6, 6:3, 6:2 Nizozemca Paula Haarhuisa. U osmini finala svladao je s 3:6, 6:0, 4:6, 7:6 i 9:7 Jacoba Hlaseka iz Češke i Slovačke, a u četvrtfinalu Francuza Fabricea Santoroa sa 6:7, 6:7, 6:4, 6:4, 8:6.

U polufinalu, kad je već osigurao brončano odličje, ponestalo mu je snage pa ga je sa 6:3, 7:5 i 6:2 svladao osvajač zlatne medalje, Švicarac Mark Rosset. Brončana medalja Gorana Ivaniševića bilo je prvo olimpijsko odličje za Hrvatsku, i zauvijek će biti upisano u našoj sportskoj povijesti.

Njegov je nastup ušao i u anale modernog tenisa jer dotad nitko nije dobio četiri dvoboja u pet setova zaredom. Za taj pothvat naš najbolji tenisač svih vremena morao je na zemljanoj podlozi stadiona Vall d Hebrona igrati 14 sati i šest mintua.

U igri parova Ivanišević i Prpić u prvom su kolu s 2:6, 6:4, 6:2, 6:2 svladali Haarhuisa i Koevermansa iz Nizozemske, u osmini finala Indonežane Suharyadia i Wiryawadia sa 7:5, 6:2, 6:2, a u četvrtfinalu i Indijce Chrishnana i Paesa sa 7:6, 5:7, 6:4, 6:3.

U polufinalu, kad je već bila osigurana brončana medalja, Ivaniševića i Prpića su sa 7:6, 3:6, 6:3, 2:6, 6:2 pobijedili osvajači srebrne medalje Ferreira i Norval iz Južnoafričke Republike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...