Obavijesti

Sport

Komentari 267

Slobodnjaci, preokret i drama: Barça u golijadi do superkupa!

Slobodnjaci, preokret i drama: Barça u golijadi do superkupa!
13

Barça je u 57. minuti vodila 4-1 protiv Seville. Andalužani su se vratili na 4-4 i izborili produžetke. Ali nisu izdržali. Katalonci su golom Pedra osvojili europski superkup

VIDEO

Barcelona se u Tbilisiju revanširala Sevilli za europski superkup 2006. i osvojila prvi trofej sezone. U najefikasnijoj utakmici u povijesti superkupa Katalonci su svladali Andalužane nakon produžetaka 5-4 i došli do petog Uefina superkupa.

"Blaugrana" je potvrdila da je nepremostiva prepreka za Sevillu, bivši klub Ivana Rakitića koji je odigrao svih 120 minuta u Gruziji. Nastavila je Barcelona niz nepobjedivosti koji traje još od 2010. i 12. utakmicu u seriji. Ujedno, Unai Emery nije uspio svladati Katalonce ni u 20. pokušaju kao trener neke španjolske momčadi.

Revija slobodnjaka na početku

Počelo je neočekivano. Već u prvom napadu Mascherano je oborio Reyesa u zoni udarca, što je iskoristio Éver Banega i majstorskim slobodnjakom preko živog zida doveo Sevillu u vodstvo. Bio je to prvi izravan slobodnjak kojeg je Barcelona primila otkako ju je preuzeo Luis Enrique.

Nisu prošle ni četiri minute, a Barça je izjednačila na isti način. Messi je potegnuo iz gotovo iste pozicije, samo s desne strane, i zavukao loptu u prvi kut. A onda je potvrdio da to nije bila slučajnost. U 16. minuti Rakitić je izborio novi slobodnjak iz nešto teže pozicije, ali Messi je i to pospremio u mrežu.

Nikad Leo nije zabio dva gola iz slobodnjaka na istoj utakmici, sve do Tbilisija. Cijele prošle sezone zabio je dva gola iz 55 pokušaja, a ove dva od dva.

Rafinha za bezbrižan odmor Barçe, Suárez za prividno rješenje

Barcelona je nastavila s dominacijom do kraja prvog dijela, Sevilla bi tek tu i tamo ozbiljnije kročila u katalonsku polovicu. Vidjelo se tko je gazda na terenu. I onda je, u jeku napada Seville, sijevnula kontra Luisa Suáreza kojega je sjajno proigrao Ivan Rakitić. Beto je Suárezu prvo obranio šut, ali dobio je popravnu šansu i primijetio utrčalog Rafinhu koji izbliza pogađa za 3-1 minutu prije odlaska na odmor.

Činilo se kako će se Barça lakoćom prošetati do trofeja, pogotovo nakon gola Luisa Suáreza u sedmoj minuti nastavka, kada je Trémoulinas predao loptu Busquetsu, a Španjolac poslužio Urugvajca koji je digao prednost prvaka Europe na 4-1.

Ludi povratak Seville

Luis Enrique izvadio je Iniestu računajući da je utakmica riješena, no borbena Sevilla nije se predala. Samo pet minuta nakon primljenog gola iskoristila je nepažnju protivničke zadnje linije, Reyes je na ubacivanje Vitola pogodio za tračak nade.

Barçu je u nove probleme gurnuo Mathieu kada je povukao Vitola na petercu, što je bilo sasvim dovoljno za penal. Iskoristio ga je Gameiro i Andalužani su već došli na 4-3. No nije ni tu bio kraj povratka. Devet minuta prije kraja Ciro Immobile kreirao je preokret tek što je ušao u igru proigravši još jednog Emeryjeva džokera s klupe Konopljanku koji pogađa za nevjerojatnih 4-4.

Pedro opet donio superkup u 115'

O pobjedniku su morali odlučivati produžeci koji nikome nisu najbolje sjeli. Ipak, Enriqueu je ostao džoker s klupe koji se pokazao pravim džokerom. Pedro Rodríguez ušao je u igru i riješio pitanje pobjednika u 115. minuti. Ponovno je Messi izveo slobodnjak, pogodio jednog igrača Seville u ruku, pa još jednom pucao. Beto je obranio, a Pedro zabio možda i zadnji gol za Barcelonu prije odlaska u Manchester United.

Zanimljivo, bilo mu je to drugi put da je odlučio vlasnika superkupa postigavši gol u 115. minuti. Prije šest godina zabio je jedini gol u utakmici protiv Šahtara.

Iako bi se sve momčadi nakon tog primljenog gola predale, nije i Sevilla. U preostalih pet minuta imala je dvije ogromne šanse za povratak na 5-5. Coke je u 118. minuti promašio glavom, a Rami u 122. nogom s pet metara. Barça je teškom mukom izborila prvi trofej sezone.

Uefin superkup 2015:

  • Barcelona - Sevilla 5-4 (produžeci) (Messi 7', 16', Rafinha 44', L. Suárez 52', Pedro Rodríguez 115' / Banega 3', Reyes 57', Gameiro 72' (pen.), Konopljanka 81')
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti