Obavijesti

Sport

Komentari 23

Bašić: Loše je trošiti Duvnjaka u obrani, mora igrati u napadu

Bašić: Loše je trošiti Duvnjaka u obrani, mora igrati u napadu
1

Legendarni hrvatski golman Mirko Bašić analizirao je netom završeno Europsko prvenstvo u Poljskoj te se posebno posvetio osvojenoj bronci hrvatskih rukometaša

Rezultat je odličan s obzirom da smo izgubili od Norveške, Francuske i Španjolske. Došli smo do bronce uz tri poraza, a nekad smo i s jednim ostajali bez medalje. Najveći dobitak su mladi igrači. Svojim ulaskom svaki mladi igrač je pružio nešto dodatno, dao novi impuls, a najiskusniji su bili ispod svog uobičajenog nivoa ili onog na kojem bi trebali biti. Tu mislim na Alilovića, Čupića, Kopljara, koji je bio ozlijeđen i imao objektivnih problema. Tu mislim i na Duvnjaka. Siguran sam da može igrati puno bolje od onoga što smo vidjeli u Poljskoj, rekao je Mirko Bašić za Balkan Handball.

Legendarni hrvatski golman zadovoljan je osvojenom broncom, no ima i zamjerke. Jedna od većih je da se Duvnjaka puno troši u obrani, a štedi u napadu.

- To je loša odluka izbornika. Duvnjak je jedinstven igrač u napadu i vođa momčadi. Ne treba ga trošiti na obrambene zadatke, koje on radi dobro, ali tu približnu kvalitetu u 5-1 obrani možemo naći kroz drugog igrača. Duletove napadačke kvalitete nema tko zamijeniti. Prije svega mislim na organizaciju igre i asistencije - kaže Bašić.

Kao jedan od najboljih golmana u povijesti rukometa, Bašić jasno može ocijeniti i nastup hrvatskih golmana.

- Ivan Stevanović pokazao je da je golman koji drži svoj nivo bez obzira na protivnika. On će obraniti svojih 10 lopti bez obzira protiv koga igra. Takav mu je stil, tako brani. Kada mu ide, obranit će 15, 20, kada ne ide, bit će osam ili devet, ali nikada tri ili pet - kaže Bašić koji se složio s odlukom Babića da Mirka Alilovića postavi na gol u utakmici sa Španjolcima s obzirom da je Mirko prvi golman reprezentacije i ima odličnu polusezonu iza sebe u Veszpremu.

Dodaje kako smo upravo protiv tih Španjolaca morali igrati zatvoreniju obranu kako bi zatvorili Aginagaldea te riskirati s puštanjem njihovih vanjskih igrača. A to je pametno napravio njemački izbornik u finalu i uzeo zlato. Što Bašić misli tko je najbolji golman svijeta u ovom trenutku, koji klub, a koja reprezentacija ima najbolji tandem pročitajte na Balkan Handballu.