Sport

Komentari 1

Baskija želi vlastitu nogometnu reprezentaciju: Predali zahtjev

Baskija želi vlastitu nogometnu reprezentaciju: Predali zahtjev

Autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske Baskija želi vlastitu nogometnu reprezentaciju te je baskijski nogometni savez predao zahtjev krovnim organizacijama

Baskija, autonomna pokrajina s 2,2 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske, želi imati svoju nogometnu reprezentaciju koja bi se natjecala u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva. Baskijski nogometni savez u utorak je u Švicarskoj predao zahtjev krovnim organizacijama UEFA-i i FIFA-i.

POGLEDAJTE VIDEO: Santiago Bernabeu

 "To je službeni zahtjev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtjev je poslana sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtjev", navedeno je u priopćenju Baskijskog nogometnog saveza objavljenom u srijedu.

FIFA u svom sjedištu u Zurichu i UEFA u Nyonu zaprimili su zahtjev Baskije.

"To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog kuta. To potvrđuje primanje u članstvo (UEFA-e i FIFA-e) i drugih europskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu povijest svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje", navedeno je u priopćenju.

Takve reprezentacije su primjerice Škotska, Wales i Sjeverna Irska kao dio Ujedinjenog Kraljevstva te Farski Otoci pod suverenitetom Danske. Posljednjih godina su svoje reprezentacije dobili Kosovo, te Gibraltar koji je britanski teritorij na jugu Španjolske.

Baskijski nogometni savez želi ostvariti to isto u dogovoru sa Španjolskim nogometnim savezom. 

"Obavijestili smo Španjolski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bi smo dobili službenu autorizaciju Španjolskog nogometnog saveza", navedeno je u priopćenju. Španjolski nogometni savez još uvijek se nije očitovao o tome.

"U kratkom roku cilj nam je lansirati projekt Euskal Selekzioa (Baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti opet se povezati s baskijskom publikom kao što je bilo tijekom duge povijesti", poručio je Baskijski nogometni savez.

Kako bi njihov zahtjev postao vidljiv Baski su već stvorili reprezentaciju te s njome nastupili u nekoliko prijateljskih utakmica, koje nije nisu bile pod ingerencijom UEFA-e i FIFA-a.  Baskija je prošli mjesec s 2-1 pobijedila Kostariku u utakmici odigranoj u gradiću Eibaru. Prije toga je odigrala utakmicu s Panamom 2019. godine te Venezuelom 2018.

Baski su tijekom desetljeća imali važnu ulogu u reprezentacijama Španjolske, ali i Francuske budući da se jedan dio Baskije nalazi u toj državi. Među poznatim nogometašima bili su Andoni Zubizarreta, Julen Guerrero, Xavi Alonso, Gaizka Mendieta i Bixente Lizarazu.

Najpoznatiji baskijski klubovi Athletic Bilbao, Real Sociedad, Alavés i Eibar natječu se u španjolskom prvenstvu. U posljednjem nastupu protiv Kostarike golove su zabili Iker Muniain te Unai Núñez, obojica iz Athletic Bilbaa. Taj klub daje gotovo čitavu reprezentaciju budući da u njemu tradicionalno igraju samo Baski ili njihovi potomci.

Baskijski izbornik Javier Clemente, koji je vodio Španjolsku od 1992. do 1998. godine, mogao bi zvati i Javiera Martíneza iz Bayerna iza kojeg je 18 nastupa za Španjolsku. Također može pozvati i 35-godišnjeg Fernanda Llorentea, napadača Napolija.

Baskija je od 1978. godine jedna od 17 autonomnih pokrajina. Ima vlastiti parlament, vladu i policiju, a baskijski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom i obrambenom politikom.

U srpnju je umjerena konzervativna Baskijska nacionalistička stranka (PNV) s regionalnim premijerom Íñigom Urkulluom, dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima i tako dobila novi mandat. Na drugom mjestu je lijeva stranka EH-Bildu koja traži odcjepljenje od Španjolske a koja u baskijskom parlamentu ima 21 od 75 zastupnika.

(tt)

Najčitaniji članci