Obavijesti

Sport

Komentari 23

Benfica oduševila protiv Porta, neke se igrače da isprovocirati!

Benfica oduševila protiv Porta, neke se igrače da isprovocirati!
1

Vrhunsku predstavu pružila su dva defanzivna veznjaka (Samaris i Gabriel) koji su fizički snažni i pokrivaju velik prostor, ali nisu toliko motorični poput drugih suigrača...

VIDEO

Benfica je, samo nekoliko dana prije Dinama, svladala (2-1) Porto i zasjela na vrh prvenstvene ljestvice. A tu su crveni jednom pokazali svoju kvalitetu, domaćini su mogli i gore stradati da na vratima Porta nije bilo Ikera Casillasa. Strijelci u novoj pobjedi Benfice bili su Joao Felix i Rafa Silva, a crveni karton zaradio Gabriel.

Nogometaši Bruna Lage uspavano su ušli u ovaj derbi, no Benfica se dizala kroz utakmicu. Ovaj dvoboj kraj malih je ekrana pratio i Nenad Bjelica, a trener modrih ovdje je mogao vidjeti više slabosti sljedećeg europskog suparnika, nego na prošlotjednoj utakmici s Chavesom. Benfica se predstavila u 4-4-2 sustavu, a i ovoga puta najbolji je dojam ostavio mladi wunderkind Joao Felix. Taj 19-godišnjak doista vrijedi, u njegovoj igri ima lucidnosti, vica, ali i konkretnosti.

Ovoga puta u obrambenoj liniji zaigrali su Almeida, Dias, Ferro i Grimaldo, a riječ je o udarnoj četvorki trenera Benfice. Lijevi bočni igrač (Grimaldo) puno je ofenzivniji od Almeide koji igra na desnoj strani, ima opasnu lijevu nogu, a u suparničkoj trećini voli igrati 'jedan na jedan'. Almeida pak više djeluje kao veznjak na desnoj strani, posebice u situacijama kada desno krilo (Pizzi) ulazi u vrh napada.

Stoperski par Benfice čine dva 21-godišnjaka (Dias i Ferro), koja djeluju prilično zrelo za svoje godine. Ruben Dias voli igrati s loptom u nogama, nerijetko i započinje akcije svoje momčadi. Njegove lopte imaju smisla, a Benfica puno teže otvara napade kada je lopta u posjedu Ferra. On je skakački dominantan (191 centimetar), ali ne i toliko tehnički potkovan. A pod pritiskom (kvalitetnim presingom suparnika) je u stanju i ozbiljnije griješiti.

Ruben Dias je nešto finiji igrač, dok Ferro puno toga polaže na fizičku snagu. A baš bi to u četvrtak moglo odgovarati Bruni Petkoviću, modri napadač voli braniče koji mu se nabijaju na leđa. Obojica često 'lete' u klizeće startove, a tu Petković (ili netko drugi) puno toga može napraviti i jednim kvalitetnim lažnjakom.

Središnjicu terena protiv Porta su držali Samaris i Gabriel, dva veznjaka koji pokrivaju velik dio terena, ali nisu toliko motorična poput drugih igrača Benfice. I tu bi Dinamo mogao profitirati, taj bi dvojac mogao imati problema s čuvanjem i pokrivanjem puno motoričnijeg i bržeg Danija Olma. Opet, Gabriel i Samaris su izuzetno čvrsti, u skokove i duele idu '200 na sat', a baš je Brazilac izborio jednu loptu na sredini terena prije izjednačujućeg pogotka Joao Felixa.

I tu je Benfica najopasnija, po osvojenoj se lopti njeni igrači otvaraju vrlo brzo, pa kroz tri-četiri kvalitetna dodavanja s velikim brojem igraču stižu pred suparnička vrata. Već smo pisali kako Bruno Lago na krilima koristi 'španere' (Rafa Silva lijevo, Pizzi desno, a obojica su dešnjaci), obojica su tehnički sjajni, vole 'lupati lažnjake', dok se rijetko odlučuju u okomite prodore 'jedan na jedan'. No, često su u samoj završnici, tu uvijek mogu biti jako opasni. A to su pokazali i pogotkom za 2:1, Pizzi je asistirao, Rafa Silva poentirao. Opet, faza obrane nijednom od njih nije jača strana.

Benfica s napadačke strane izgleda sjajno, moćno i dominantno. Haris Seferović kao centralna špica veže stopere, Joao Felix je lutalica u napadačkoj trećini, dok su u završnici gotovo uvijek Rafa Silva i Pizzi. A to je velika opasnost. Posebno je opasan taj Joao Felix, lagan i prodoran igrač koji se i u obrani troši više od Seferovića. A Felixa je, baš zbog stalnog lutanja terenom, jako teško čuvati.

Igrači Benfice odigrali su ovaj derbi u visokom ritmu, bili prilično 'nabrijani', a tu se dokazalo kako je neke od njih lako isprovocirati. Joao Felix je nekoliko puta bio u verbalnom sukobu s iskusnim Pepeom, dok je crveni karton opravdano zaradio Gabriel. Potpuno nepotrebno, Brazilac je nasjeo na jednu provokaciju Otavija, ostavio svoju momčad s deset igrača na terenu. Očito kako u dvoboju s puno tenzija, neki znaju i pretjerati. Dosta dugo blizu drugog žutog kartona bio je i Ruben Dias...

Benfica (4-4-2): Vlachodimos - Alemida, Dias, Ferro, Grimaldo - Pizzi (od 71. Gedson Fernandes), Samaris, Gabriel, Rafa Silva (od 88. Corchia) - Seferović, Joao Felix (od 90. Cervi).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani