Obavijesti

Sport

Komentari 7

Beskrajan dan: Hrvati, dobro sve zamračite, 24 sata je dan

Beskrajan dan: Hrvati, dobro sve zamračite, 24 sata je dan
1

POLARNI DAN Na Islandu sam već dvije godine, ali još se nisam na to naviknuo. Ovdje je sad sredina ljeta, kaže Hrvoje Tokić (26), igrač islandskog Breidablika

VIDEO

Manje od deset stupnjeva očekuje hrvatske reprezentativce u nedjelju navečer u Reykjaviku, ali to što će biti prohladno nije najveći problem. Naime, na Islandu je u tijeku polarni dan!

- Da, ovdje je gotovo 24 sata dan, što bi moglo našim igračima predstavljati veliki problem. Evo, ja sam na Islandu već gotovo dvije godine, pa se još nisam posve privikao na takve stvari - javio nam se Hrvoje Tokić (26), hrvatski nogometni gastarbajter na privremenom radu na Islandu.

Vrijeme? Tko to zna...

Tokić je inozemnu karijeru gradio u Austriji (Leoben), pa na Cipru (Aris Limassol), da bi 2015. godine otišao na Island. Prošle sezone hrvatski je napadač branio boje Vikingur Olafsvika, pa se kao jedan od najboljih strijelaca islandske lige u siječnju preselio u Breidablik.

- Koliko god se teško priviknuti na ovdašnji bioritam, vjerujem da su naši igrači, od kojih neke i jako dobro poznajem, veliki profesionalci i da im to neće biti problem - kazao je Hrvoje pa otkrio vrlo logičan i jednostavan recept.

- Svi će morati jako dobro zamračiti svoje sobe, pa i prostorije u kojima će se nalaziti u večernjim satima. Nije to isto, ali pomaže - priča Tokić, koji o uobičajenim vremenskim uvjetima Islandu ne može reći previše.

- Uh, pa to nitko ne zna, ovdje je svakih sat vremena drukčije vrijeme! No sad bi trebalo biti nešto ljepše, ovdje je sad sredina ljeta. Moglo bi biti vjetra, ali i padati kiša. Nikad se to ne zna - kazao je Tokić, koji je tri godine bio i igrač Hajduka, ali nikad nije upisao službeni nastup, cijelo vrijeme su ga selili po posudbama.

Trening s kapetanom

Danas je Hrvoje Tokić poznato ime u islandskom nogometu, prošle sezone bio je četvrti strijelac lige, a imao je priliku trenirati i s nekim reprezentativcima.

- Da, tijekom stanke se s nama u klubu pripremalo pet, šest islandskih reprezentativaca, kako bi spremni dočekali utakmicu s Hrvatskom. Nisam ni siguran koji su to sve igrači bili, nije im u nekoliko dana baš tako lako zapamtiti imena. Znam da je s nama bio njihov kapetan (Aron Gunnarsson iz Cardiffa, nap. a.), pa jedan igrač iz Granade (Sverrir Ingi Ingason, nap. a.), netko iz njemačke lige, pa pričuvni golman... - nabrajao je Tokić.

Nije reprezentacija Islanda više nepoznanica u europskom nogometu, pogotovo nakon sjajne priče koju su ispričali na Euru u Francuskoj, gdje su došli do četvrtfinala.

Face kao nikad prije

Međutim, Tokić islandski nogomet vidi iz puno bliže perspektive. I zna da Hrvatskoj neće biti nimalo lako...

- Island je vrlo kvalitetna reprezentacija, imaju igrače u Engleskoj, Španjolskoj i Njemačkoj. Uglavnom je riječ o agresivnim i fizički snažnim nogometašima. Svi imaju taj islandski mentalitet, sve je to vrlo slično. I fizički besprijekorno. Vjerujem da će i protiv nas igrati agresivno, da će nam brojnim prekršajima pokušati onemogućiti igru s puno dodira i kratkih dodavanja - kazao je “hrvatski Islanđanin” Tokić.

I on će biti u Reykjaviku, na stadionu Laugardalsvöllur, koji prima 9800 gledatelja. I bit će taj mali stadion lijepo popunjen, na Islandu je u tijeku “nogometna revolucija”. Nikad prije nogometaši u ovoj državici od 330.000 stanovnika - od čega trećina otpada na Reykjavik - nisu bili takve face kao što su danas Gylfi Sigurdson, Alfred Finnbogason, Birkir Bjarnason ili Rúrik Gíslason.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković