Obavijesti

Sport

Komentari 15

'Bez brige, zabit će, Srbin je!' Jedini naslovi Juvea i BVB-a

'Bez brige, zabit će, Srbin je!' Jedini naslovi Juvea i BVB-a
1

Ni Ajax, a ni godinu poslije Juventus nisu uspjeli obraniti naslov prvaka Europe. U Rimu je pobjeda otišla Talijanima, a u Münchenu Nijemcima. Do danas više nisu osvajali Ligu prvaka

VIDEO

Prvog dana lipnja čeka nas finale Lige prvaka, spektakl kojeg će u Madridu igrati Tottenham i Liverpool. Tim povodom podsjećamo vas na sva finala odigrana od formiranja toga natjecanja u sezoni 1992/93. Vremeplov nastavljamo na olimpijskim stadionima u Rimu i Münchenu gdje je Juventus igrao finala 1996. i 1997., s polovičnim uspjehom.

Bilo je to prvo finale Lige prvaka u četvrtoj sezoni od njena formiranja koje nije bilo riješeno u 90 minuta. Juventus i Ajax toga su 22. svibnja 1996. na rimskom Olimpicu, pred 70.000 ljudi, uglavnom navijača "stare dame", odigrali utakmicu za pamćenje.

Ajax je u Rim došao postati prva momčad koja je obranila naslov europskog prvaka nakon 16 godina i Nottingham Foresta. Na putu do finala promarširali su skupinom pobjedama nad Real Madridom (1-0, 2-0), Ferencvarosom (5-1, 4-0) i Grasshopperom (3-0), uz remi sa Švicarcima 0-0.

U četvrtfinalu je bez većih problema pala Borussia Dortmund (2-0, 1-0), a u Panathinaikosu je momčad Louisa van Gaala nadoknadila poraz 1-0 kod kuće u prvoj utakmici pobjedom 3-0 u Grčkoj.

S druge strane, Juventus je skupinu prošao uz jedan poraz od Borussije Dortmund (2-1) i remi sa Steauom (0-0) te pobjede nad Dortmundom (3-1), Steauom (3-0) i Rangersima (4-1, 4-0). Unatoč dvama porazima u nokaut-fazi u gostima, kod Real Madrida u prvoj utakmici četvrtfinala (1-0) i Nantesa u uzvratu polufinala (3-2), prošli su u finale. "Kraljeve" su u uzvratu kod kuće pobijedili 2-0, koliko je iznosila i zaliha u polufinalu nakon prve utakmice.

Kao branitelj naslova, Ajax je u finalu slovio za favorita i na kraju ga nije puno dijelilo od toga da zadrži uhati trofej europskog prvaka.

Ravanelli iz mrtvog kuta

Fabrizio Ravanelli u 13. je minuti pogodio za erupciju oduševljenja većeg dijela tribina Olimpijskog stadiona kad je zaobišao Edwina van der Sara i gotovo iz mrtvog kuta u padu uspio zabiti za vodstvo Juventusa.

Nizozemske trupe, u kojima su bili legendarni pojedinci poput braće De Boer, Edgara Davidsa i Nwankwa Kanua, nisu se predavali. Mogli su se brzo vratiti već u prvom dijelu da na golu Juvea nije bio fantastični Angelo Peruzzi. Kanu je pucao glavom nakon kornera, Peruzzi je već, činilo se, bio matiran, ali je skočio kao mačka i odbio loptu s gol-crte.

Nije taj trenutak genijalnosti obeshrabrio Ajax, do poluvremena je na semaforu ipak bilo 1-1. Nakon obrane Peruzzija iz blizine je popravni pokušaj u mrežu smjestio Jari Litmanen.

Juve je u nastavku bio bliži vodstvu, najveću je šansu imao kapetan Gianluca Vialli kad je zaobišao Van der Sara i samo trebao ponoviti ono što je Ravanelli napravio u prvom dijelu, i to iz puno povoljnijeg kuta. Pogodio je vanjsku stranu mreže, a finale je otišlo u produžetke, potom i penale.

U okršaju vršnjaka među stativama rođenih 1970. godine, Peruzzi je pobijedio Van der Sara u lutriji penala. Obranio je prvi penal velikom Davidsu! Pogađali su u nastavku Litmanen i Arnold Scholten za Ajax, a Ciro Ferrara, Gianluca Pessotto i Michele Padovano za Juve.

"Osmjehivao sam se jer je sudbina izabrala mene"

Došla je četvrta serija u kojoj je Peruzzi pročitao šut Sonnyja Silooya, a Srbin Vladimir Jugović, kao džoker s klupe, imao je čast zabiti pobjednički penal za drugi naslov prvaka Europe, prvi u Ligi prvaka i - budućnost će pokazati - jedini do dana današnjeg.

- Bio sam siguran da ću zabiti. Osmjehivao sam se jer je sudbina izabrala baš mene da budem taj koji će donijeti Juventusu trofej koji je čekao godinama - govorio je Jugović u intervjuu za Corriere della Sera uoči ovosezonskog četvrtfinala Lige prvaka između Ajaxa i Juventusa i dodao:

- Jedna osoba jako bliska Gianniju Agnelliju (tadašnjem vlasniku Juventusa, op.a.) ispričala mi je da mu je, kad sam uzeo loptu i stavio je na bijelu točku i kad su svi okretali leđa jer nisu mogli gledati, mirno rekao: "Bez brige, on je Srbin".

Bio je to jedini kontinentalni naslov i za velikog trenera Marcella Lippija, koji je Juventus odveo i do Uefina superkupa, Interkontinentalnog kupa i "scudetta" u sezoni koja je uslijedila.

Liga prvaka 1995/96., finale, 22. svibnja 1996.
Rim, Stadio Olimpico, 70.000 gledatelja
sudac: Manuel Díaz Vega (Španjolska)

Ajax - Juventus 3-5** (1-1, 1-1*)

(Litmanen 41'; Ravanelli 13')

Ajax (3-4-3): Van der Sar - Silooy, Blind © (od 69' Scholten), Bogarde - R. de Boer (od 91' Wooter), F. de Boer, Litmanen, Davids - George, Kanu, Musampa (od 46' Kluivert)
trener: Louis van Gaal

Juventus (4-3-3): Peruzzi - Torricelli, Ferrara, Vierchowod, Pessotto - Conte (od 44' Jugović), Sousa (od 57' Di Livio), Deschamps - Ravanelli (od 77' Padovano), Vialli ©, Del Piero
trener: Marcello Lippi


Juventusov san o obrani europskog naslova iduće sezone završio je baš u - finalu. Opet na Olimpijskom stadionu, ali ovaj put u Münchenu. Tamo je prednost u navijačima imao njegov protivnik, dortmundska Borussia. Natiskalo se u glavnom gradu Bavarske na tribinama 59.000 gledatelja.

Borussia je te sezone u skupini krenula s tri pobjede nad Widzewom iz Łódźa (2-1), Steauom (3-0) i Atléticom (1-0) pa izgubila od Madriđana (2-1) i remizirala u Poljskoj (2-2), ali prolazak u četvrtfinale nije bio upitan - za kraj je kod kuće Steaua stradala 5-3.

U četvrtfinalu je momčad Ottmara Hitzfelda dvama pobjedama (3-1, 1-0) izbacila Auxerre, a za ulazak u finale pao je i Manchester United. Oba puta bilo je 1-0 za njemačku momčad.

Juventus je imao sezonu bez poraza do finala. Padali su Manchester United (1-0) i Fenerbahče (1-0), a bečkom Rapidu u četvrtom kolu (5-0) revanširali su se za remi 1-1 u Austriji. Skupinu su "bianconeri" zatvorili novim pobjedama nad Manchester Unitedom (1-0) i Fenerom (2-0).

Iako je norveški Rosenborg bio čvrst protivnik u četvrtfinalu izborivši 1-1 kod kuće u prvoj utakmici, Juve je u uzvratu pobijedio 2-0, a slatki revanš za poraz u rimskom finalu dočekao je u polufinalu protiv Ajaxa. Pobjedama 2-1 i 4-1 došao je na jednu pobjedu od obrane naslova prvaka Europe.

- Mislim da su nam kladionice davale 1 posto šansi da pobijedimo. Naravno da je onda to bila krasna večer. Juventusova momčad sa Zidaneom, Bokšićem, Deschampsom i društvom bila je fantastična u to vrijeme, gotovo nepobjediva - prisjetio se u razgovoru za Uefu junak te večeri, Nijemac Karl-Heinz Riedle.

Formulu za uspjeh otkrio je trener Dortmunda Ottmar Hitzfeld.

- Znali smo da Juventusov golman Peruzzi nije najbolji u izlascima s gola. Bio je vrlo jak na crti, ali ne podalje od gola. Znali smo da imamo jake napadače, osobito "Kallea" Riedlea. Bio je snažan u zraku i posebno smo vježbali prekide - rekao je njemački trener.

Njegove su se prognoze obistinile. U 29. minuti, nakon ubačaja s desne strane, Riedle je primirio loptu, uhvatio Peruzzija na krivoj nozi i zakucao loptu u mrežu za 1-0. Samo pet minuta poslije Nijemci su udvostručili prednost, opet nakon prekida. Riedle je bio najviši poslije kornera i glavom pogodio za 2-0.

"Večer prije sanjao sam da ću zabiti dva komada"

- Kad sam zabio te golove, euforija u meni bila je luda! Sjećam se da sam sanjao o tom slavlju večer prije. Dijelio sam sobu s Martinom Kreeom, probudio se u 3:30 ujutro i rekao: "Upravo sam sanjao da ću zabiti dva gola". I ostvarilo se idući dan - otkrio je Riedle.

Činilo se, Juventus je gotov. Ipak, nije (još) bilo tako. Zidane je do poluvremena mogao smanjiti kad je pucao iz daljine, ali pogodio je stativu. Christian Vieri zabio je u gužvi, ali suci su mu poništili gol zbog igranja rukom.

Golman Dortmunda Stefan Klos napokon je popustio u 65. minuti kad je hrvatski reprezentativac Alen Bokšić, strijelac četiri gola te sezone u LP-u (drugi na ljestvici), fino asistirao zamjeni Alessandru Del Pieru koji petom efektno zabija za 2-1 i Juventus je opet bio u igri.

Hitzfeld je tad povukao potez koji je prelomio utakmicu. U 70. minuti izvadio je Švicarca Stéphanea Chapuisata, a uveo Larsa Rickena. Isplatilo mu se to samo minutu poslije.

"Larse, ulaziš u igru i zabijaš odlučujući gol!"

- U nekim situacijama, kad primite gol, morate nešto napraviti. Jako se dobro sjećam jer je igrač učinio točno što sam rekao. Rekao sam mu: "Larse, ulaziš u igru i zabijaš odlučujući gol!".

Ne samo da je zabio odlučujući gol, Ricken je zabio - golčinu! Peruzzi je opet bio izašao s gola, a Lars je u trku s više od 30 metara povukao parabolu i ostavio Angela ukopanog.

- Svi smo skočili s klupe jer je u tom trenutku bilo jasno da ćemo pobijediti - rekao je Hitzfeld.

Veliko njemačko slavlje te večeri moglo je početi. Borussia je osvojila prvi i jedini naslov europskog prvaka, ponovivši priču Juventusa na domaćem tlu iz sezone prije toga. Hitzfeld se na krov Europe popeo još jednom, četiri sezone poslije, kao trener Bayerna, a 1997. s Borussijom je osvojio i Interkontinentalni kup.

Liga prvaka 1996/97., finale, 28. svibnja 1997.
München, Olympiastadion, 59.000 gledatelja
sudac: Sándor Puhl (Mađarska)

Borussia Dortmund - Juventus 3-1

(Riedle 29, 34', Ricken 71'; Del Piero 65')

Borussia Dortmund (5-3-2): Klos - Reuter, Kohler, Sammer ©, Kree, Heinrich - Lambert, Möller (od 89' Zorc), Sousa - Riedle (od 67' Herrlich), Chapuisat (od 70' Ricken)
trener: Ottmar Hitzfeld

Juventus (4-3-3): Peruzzi © - Porrini (od 46' Del Piero), Ferrara, Montero, Iuliano - Di Livio, Deschamps, Jugović - Vieri (od 71' Amoruso), Zidane, Bokšić (od 87' Tacchinardi)
trener: Marcello Lippi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju
Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu