Obavijesti

Sport

Komentari 74

Bez Carlosa, Hrgovića: Nikad jači Dinamo želi u Ligu prvaka

Bez Carlosa, Hrgovića: Nikad jači Dinamo želi u Ligu prvaka
4

Nema prodaje ključnih igrača, a dovedena su pojačanja. Nositelji su, a neće igrati Carlos i slični. Dosad su kobni bili Red Bull, Šerif...Dinamo nije imao ovakvu priliku

VIDEO

Svake godine ista priča. Svi kojima srce tuče za plavu boju govore, 'to je to, ovo je ta godina', iako su od Dinama u Europi navikli samo na razočaranja. Već sredinom kolovoza 'modri' se opraštaju od sna koji se zove Liga prvaka, a bingo postaje i Liga prvaka za siromahe, Europska liga. 

Usprkos svemu, ljetni prijelazni rok nudi optimizam. Maksimirski čelnici nisu nikoga prodali, a došla su već četiri 'pojačanja', Krstanović, Leko, Alispahić i Vida. Međutim, pravo pojačanje je što nitko od ključnih igrača nije napustio Zagreb. Također, velika prednost je što je zagrebačka momčad nositelj u svim pretkolima, iako ždrijeb u Nyonu jučer nije bio naklonjen. 

Dinamo je u ponedjeljak saznao prvog protivnika na putu koji vodi u LP. Prepreka se zove Nefči, a za prolaz u iduće pretkolo morat će se putovati u Azerbajdžan. Kolike su šanse da Dinamo izbori najelitnije europsko klupsko natjecanje? Odgovor bi mogao dati i pogled na sastave Dinama i protivnike u posljednjih pet sezona.

Arsenal je bio prejak 2006/07. 

Ovu sezonu ne treba previše analizirati jer je Dinamo naletio na Arsenal koji je jednostavno prejak. Prošao se Ekranas, a onda su 'topnici' bili nepremostiva prepreka. 

Muka s Hazarom pa velika prilika protiv Werdera

Dinamo je odmah na startu kvalifikacija imao velikih problema s Hazarom iz Azerbajdžana. Drugo pretkolo izborilo se tek nakon produžetaka u Maksimiru. U idućem pretkolu lako su pale Domžale. Za ulazak u LP 'modri' su trebali proći Werder. Bila je to velika prilika jer je Dinamo u prvoj utakmici igrao sjajno, ali u ukupnih 180 minuta nije imao sreće. U prvoj utakmici su primili gol sa 30 metara, a u uzvratu je sudac dosudio sumnjiv penal za njemačku momčad. 

Dinamo je uzvrat s Werderom igrao u sljedećem sastavu:

Koch, Etto, Drpić, Schildenfeld, Carlos, Vukojević, Pokrivač, Sammir, Modrić, Balaban, Mandžukić

Šahtar se pokazao kao 'izvanzemaljska' momčad

U sezoni 2008/09. Dinamo je prošao Linfield s ukupnih 3-1 pa Domžale s 6-2. Na redu je bio dvoboj sa Šahtarom, ali bio je to neravnopravan ogled. Ukrajinci su pobijedili u obje utakmice (2-0 i 3-1). 

Dinamo je uzvratnu utakmicu igrao u idućem sastavu:

Kelava, Hrgović, Drpić, Bišćan, Mikić, Vrdoljak, Morales, Sammir, Badelj, Mandžukić, Balaban

Prije dvije sezone koban je bio Red Bull

U ljeto 2009. godine činilo se kako je Dinamo nadomak velikog cilja. Prošao se Pyunik, a u prvoj utakmici u Salzburgu ostvario se pozitivan rezultat, bilo je 1-1. Crveni karton najboljeg igrača Mandžukića u toj utakmici ipak je bio preveliki udarac. Red Bull je slavio u uzvratu 2-1.

Sastav za uzvrat sa Salzburgom bez kartoniranog Mandžukića:

Butina, Lovren, Bišćan, Carlos, Glavina, Morales, Chago, Vrdoljak, Badelj, Sammir, Papadopoulos

Tragedija zvana Šerif

Treba li se uopće prisjećati rane koja nije zacijelila još od prošlog ljeta. Dinamo je slabost pokazao već protiv Kopra. U prvoj utakmici lakih 5-1, a onda su 'visili' u uzvratu. Butina je spašavao prolaz pri 3-0 vodstvu Slovenaca. Da nešto ne štima potpuno je razotkrio Šerif u idućem pretkolu. Prošli su na penale i šokirali Maksimir.

Sastav Dinama koji je ispao protiv Šerifa:

Lončarić, Mesarić, Cufré, Bišćan, Etto, Ademi, Sammir, Vrsaljko, Badelj, Slepička, Rukavina

Nikad jači Dinamo

Ovako bi trebao izgledati Dinamo u pohodu na Ligu prvaka ove sezone:

Kelava - Cufre, Tonel, Vida (Spahić), Vrsaljko - Leko (Ademi), Sammir, Badelj, Tomečak - Krstanović (Rukavina), Beqiraj

Tonel, Vrsaljko, Sammir, Beqiraj... za optimizam

Na golu će biti Ivan Kelava. Ima 23 godine, brani u kontinuitetu i sazrio je. Mana mu je ispucavanje, ali zna obraniti nemoguće. U usporedbi s Kochom, Butinom i Lončarićem, Dinamo tu nije ništa slabiji. 

Lijevi bek trebao bi biti Cufre. Teško da će se Jurčić kockati s Ibanezom koji taktiku još uvijek ne shvaća kao obvezan dio igre. Prijašnjih godina na tom mjestu bili su Carlos, Hrgović, Mesarić, Glavina. Cufre je za sve njih profesor nogometa. 

Stoperi će biti Tonel i Vida, a ukoliko dođe Spahić igrat će u paru s Tonelom. Portugalac je jedno od najboljih pojačanja ikad i jedan od najboljih stopera koji je igrao u Dinamu. Vida se nije naigrao u Bundesligi, ali je u Europskoj ligi i ima potrebno iskustvo. Postao je i A reprezentativac. Tandem Tonel-Vida bolji je od svih prijašnjih, Drpića-Schildenfelda, Drpića-Bišćana, Lovrena-Bišćana i Cufrea-Bišćana. Tek ovaj zadnji tandem im može parirati.

Desni bek bit će najvjerojatnije Vrsaljko. Prototip modernog nogometaša kojem svi predviđaju veliku karijeru. Odradi defenzivne zadaće, a ima i napadačku kvalitetu pa često ide naprijed. Bolji je od Etta, Mikića i Lovrena. Još jedan plus za Dinamo. 

Samo je Modrićev vezni red bio dobar kao ovaj danas

Vezni red činit će bivši reprezentativac Leko koji donosi iskustvo, ali i agresiju. Sammir igra najbolji nogomet u karijeri, a Badelj je na pragu da postane standardni reprezentativac. Tomečaka želi 'pola' Europe i kad krene po desnoj strani, nezaustavljiv je. Jedina linija koja se može nositi s ovom, je ona u kojoj je igrao Modrić. Ta je imala premalo ofenzivne kvalitete jer je sve bilo na Lukinim leđima, a Brazilac Sammir nije bio upola igrač kakav je danas. 

Prije je sve ovisilo o Mandžukiću, sad su tu Krstanović, Bećo, Rukavina

U napadu se za dva mjesta bori šest igrača, a starteri će biti Krstanović i Beqiraj, prvi u redu čeka Rukavina. Beqiraj je potvrdio u kratko vrijeme u Maksimiru da je veliki potencijal i definitivno je 'televizija u boji' za Papadopulose, Slepičke, Balabane...Krstanović ima već 28 godina, ali se potpuno formirao kao igrač i sa svojom visinom će biti nezgodan svakoj obrani. O Rukavini se ne mora puno pisati, mnogi stručnjaci smatraju da je kalibar za reprezentaciju i da mu se samo treba dati prava prilika. S ovim Dinamovim napadom može se mjeriti svaki onaj koji je predvodio Mandžukić. No obično je sve zavisilo o njemu, a ove sezone 'modri' se mogu pouzdati u više napadača. Također, neće se igrati sa samo jednim već s dvojicom, jer će protiv svih, barem na papiru, biti favoriti.

Samo malo sreće treba...

Kad se pogleda aktualni Dinamov sastav, doista se čini kako unazad pet godina nije bio jači. Ako ne ode nitko od ključnih igrača, a dođe još netko, poput Spahića, 'modri' se ne trebaju nikoga pribojavati. Pogotovo ne Nefčija. Ali, svakog treba respektirati, Šerif je to zorno pokazao. Uz malo sreće Dinamo ćemo nakon 12 godina gledati u Ligi prvaka...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani