Sport

Komentari 7

Izborila je Europsko prvenstvo i neće ići jer - ne smije trenirati?!

Izborila je Europsko prvenstvo i neće ići jer - ne smije trenirati?!

Prije ovih mjera platili smo avionske karte, smještaj. Sve je to išlo od novca poreznih obveznika, a ako ne odemo na Euro, teško da ćemo dobiti povrat novca, kazao je predsjednik HGS-a Marijo Možnik

Nevjerojatno je da sam za nove mjere Vlade za suzbijanje korona virusa doznao iz medija. Nitko me ništa nije pitao, priča nam predsjednik Hrvatskoga gimnastičkog saveza Marijo Možnik (33).

Jasno, hrvatske gimnastičarke i gimnastičari ne mogu trenirati, a već za tjedan dana počinje Europsko prvenstvo za muškarce u turskome Mersinu te za dva tjedna za žene na istoj lokaciji.

Pogledajte video: Gimnastičari na 'bungee jumpingu'

- Trebalo je više razgovarati s predstavnicima svih sportskih saveza u Hrvatskoj, da iznesemo neke specifičnosti. Prije ovih mjera platili smo avionske karte, smještaj. Sve je to išlo od novca poreznih obveznika, a ako ne odemo na Euro, teško da ćemo dobiti povrat novca. Sad se nešto pokrenulo, više komunikacija nije jednosmjerna i nadam se pozitivnom ishodu - kaže nam Možnik pa dodaje:

- Bila bi katastrofa otići na kontinentalnu smotru a ne trenirati uoči natjecanja. Postoji veliki rizik od ozljeda, a i forma neće biti dobra. Ako ne budu mogli trenirati, nema smisla ni ići na natjecanje.

Vremena je sve manje, Možnik i ljudi iz saveza na sve načine pokušavaju riješiti problem.

- Poslali smo upite u sve institucije. Ne vidim logiku u tome da juniori u ekipnim sportovima mogu trenirati i natjecati se u najvišem rangu, a u individualnima ne mogu. Treću kategoriju sportaša u gimnastici juniori teško mogu dohvatiti (oni mogu trenirati, op. a.) jer su jako mladi. Neki su i došli do treće kategorije rezultatima na državnim prvenstvima, ali kategorizacija im još nije formalizirana - kazao je rezignirano pa dodao:

- Poštovali smo sve mjere, vršili redovita testiranja. Ako bi slučajno netko bio pozitivan, odmah bismo ga poslali u samoizolaciju. 

Zagreb: U klubu ZTD Hrvatski Sokol održano druženje s Tinom Srbićem

Jesmo li imali realne kandidate za medalje na Euru?

- Još se nadam da ćemo otići... Tu su Tin Srbić, Robert Seligman, Filip Ude... Tu su i Ana Đerek, koja ide kao seniorka, Tina Zelčić... Ide mnogo juniora i ovo bi im bilo prvo pravo seniorsko natjecanje i velika motivacija za dalje, pogotovo u ovim vremenima. Ne znam kako ću im priopćiti ako odustanemo od Turske. Sportašima je bez natjecanja teško, nemaju cilj, postoji mogućnost da ih puno odustane, u godinama puberteta su. Moramo gledati i na taj segment, pa ti sportaši će nam u budućnosti možda donijeti hrpu medalja.

Ipak, u savezu ne očajavaju, doskočili su problemima.

- Osnovali smo CRO-Gym ligu, da natjecateljima pružimo kakav-takav podražaj, da zadrže motivaciju. Natjecanja se održavaju u našim velikim gimnastičkim centrima u Zagrebu, Nedelišću, Osijeku - pojasnio je za kraj naš proslavljeni gimnastičar.

Najčitaniji članci