Sport

Komentari 64

Bila je muškarac, a u Tokiju će po medalju s dizačicama utega

Bila je muškarac, a u Tokiju će po medalju s dizačicama utega

Hubbard je osvojila zlato na Pacifičkim igrama 2019. u Samoi ispred domaće predstavnice što je izazvalo lavinu nezadovoljstva među domaćom javnosti. Australci su joj htjeli zabraniti nastup

Laurel, nekoć Gavin Hubbard (43) do 2012. bila je muško, a onda se odlučila na promjenu spola. Novozelandska dizačica utega će u Tokiju postati prvi transrodni sudionik Olimpijskih igara, piše Reuters.

Međunarodni olimpijski odbora (MOO) je 2015. izglasao pravilo koje dopušta natjecanje transrodnim osobama koje nemaju razinu testosterona veću od 10 nanomola po litri 12 mjeseci prije početka natjecanja.

Hubbard je gotovo zajamčeno mjesto superteškoj kategoriji žena nakon što je MOO izmijenio pravila kvalifikacija zbog pandemija Covida-19.

FILE PHOTO: Laurel Hubbard of New Zealand reacts at Gold Coast 2018 Commonwealth Games

Novozelanđanka je 2017. osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, dvije godine kasnije zlatno na Pacifičkim igrama u Samoi, a pobijedila je ispred domaće reprezentativke i prvakinje Commonwealtha Feagaiga Stowers, što je među domaćom javnosti pokrenulo lavinu nezadovoljstva.

Australska federacija dizanja utega je 2018. tražila zabranu nastupa za Hubbard na Igrama Commonwealtha u Gold Coastu, ali su organizatori natjecanja odbili taj zahtjev.

FILE PHOTO: Gold Coast 2018 Commonwealth Games

Američki savez dizanja utega rekao je da nema problema s natjecanjem bivšeg muškarca na Igrama.

- Poštujemo pravila koja su uspostavili Međunarodna federacija za dizanje utega i Međunarodni olimpijski odbor za kvalifikacije i usredotočit ćemo se na pomaganje našim sportašima da se natječu protiv svih koji se kvalificiraju za igre u Tokiju - rekao je glasnogovornik američkog saveza Kevin Farley za Reuters.

Igre u Tokiju trebale bi se održati od 23. srpnja do 8. kolovoza.

 

Najčitaniji članci