Obavijesti

Sport

Komentari 11

Bio je na prvim ZOI s Pavlekom i s Janicom u Salt Lakeu: Mi smo Hrvati, tu smo da iznenadimo!

Bio je na prvim ZOI s Pavlekom i s Janicom u Salt Lakeu: Mi smo Hrvati, tu smo da iznenadimo!

'Gledajte na ZOI i druge sportove. Naravno da ćemo svi navijati za Zubčića jer smo u tome kompetitivni, ali Olimpijske su igre prilika da se upoznate sa sportovima', objasnio je Ozren Müller

VIDEO

Tada smo išli samo s četvrto natjecatelja, bila su teška vremena, najgora, ratna godina, i tri tjedna ranije priznao nas je MOO pa su Hrvatska i Slovenija mogle nastupiti na Igrama.

Tako se prvog izlaska Hrvatske na olimpijsku scenu sjetio Ozren Müller gostujući u studiju 24sata.

On je u Albertvilleu 1992. bio kao trener našeg jedinog skijaša Vedrana Pavleka, a potom je na još dvoje Igara išao kao zaposlenik Hrvatskog skijaškog saveza.

- Najprije je bilo rečeno da idu samo sportaši pa su oni rekli kako ćemo bez trenera, pa smo pronašli neka sredstva sponzorska da idu i treneri. Ja sam imao čast, kao mlad trener, da budem dio povijesnih Igara. A 2002. je bilo nevjerojatno. Znate, u svakoj utrci svi najbolji su na startu, olimpijska je utrka u tom smislu jedna od, ali uvijek su ZOI, kako Ivica govori, vječni san. On je osvojio četiri srebra, braća Kostelić deset od 11 naših medalja, a te su Igre u Salt Lake Cityju 2002. bile najuspješnije, s Janičina tri zlata i srebrom, pri čemu je za dvije stotinke izgubila zlato. Predivno je bilo - priča Müller i nastavlja:

Bilo kuda Kolinda svuda: Bivša predsjednica ponosno mahala hrvatskim olimpijcima u Kini
Bilo kuda Kolinda svuda: Bivša predsjednica ponosno mahala hrvatskim olimpijcima u Kini

- Janica do tih Igara nije imala pobjedu u Svjetskom kupu u veleslalomu. No, nakon što je u kombinaciji osvojila zlato i skinula tu psihozu, osjetila je da može ići po sve. Vidjeli smo da je savršeno išla na treningu, da je glava 100 posto unutra, da je gladna uspjeha i prekrasno je bilo gledati sam trening. A kad osvojila zlato u veleslalomu, koji je tehnički osnovna disciplina skijanja, to je bilo sjajno. Žao mi je bilo Ivice, haklao je nekoliko vrata prije cilja, a pretendirao je na odlučje, toliko smo željeli tu medalju. No, kasnije ih je osvojio puno, pa i veliki Globus, što je nevjerojatni uspjeh.

Radio je Ozren i s Jakovom Fakom.

Željko Lukunić/Pixsell

- Jakov je bio iznenađenje našim ljudima jer je iz biatlona, sporta koji ljudi ne poznaju. Divim mu se jer djeca u Zagrebu, Splitu, Osijeku... mogu se baviti bilo kojim sportom, a dijete u Mrkoplju može igrati nogomet, šah ili skijaško trčanje, nema drugi izbor. Od tri sporta od je osvojio olimpijsko odličje, savršena stvar i drago mi je jer je prolazio kroz svakakve muke. A u Sloveniju je otišao samo da bi imao podršku, uvjete koji su na Pokljuki savršeni, i konkurenciju. Divim se svima koji se bave biatlonom.

Müller je apelirao:

Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?
Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?

- Gledajte na ZOI i druge sportove. Naravno da ćemo svi navijati za Zubčića jer smo u tome kompetitivni, ali Olimpijske su igre prilika da se upoznate sa sportovima i treba gledati one do kojih inače nemamo pristupa ili nismo toliko trofejni u njima. Svaka čast ponosnim Goranima koji su konstanta na OI od prvog nastupa, to je ponos Gorana i vjerujem da će se u Gorskom kotaru i Lici i dalje razvijati ti sportovi. Također, svaka čast djevojkama koje su se plasirale na ZOI u snowboardu i brzom klizanju, za koje uopće nemamo uvjete, ne znam gdje se to može trenirati. Nek Valentina Aščić uživa, napravi svoj najbolji rezultat. Pa i stranci s kojima sam razgovarao ne vjeruju da se Hrvatska plasirala na ZOI u brzom klizanju.

Zagreb: Hrvatske reprezentativke u brzom klizanju odradile jutarnji trening

Možemo li do medalje?

- Zubčić je lani bio pretendent za veleslalomski Globus, konstanta je tri godine i to nije pritajeno nadanje nego se moramo nadati. A OI i jesu da se iznenadi i svi će zadnju rezervu izvaditi, svi smo uz njih. Zrinka Ljutić je mlada cura koja je bolja od četiri godine starijih u Europskom kupu, zastava joj može biti samo poticaj za više. Uostalom, Hrvati smo, tu smo da bismo iznenadili!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis
I TO PO DRUGI PUT U ŽIVOTU

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis

Utrka je s 50 kilometara skraćena na 30 zbog vrlo nepovoljnih uvjeta u Pekingu. Temperatura je bila minus 17, ali je zbog hladnog vjetra pravi osjećaj bio još hladniji

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači
ZOI U PEKINGU

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači

Uvjeti su bili ekstremno teški, vjetar nikad nije bio jači. Sretna sam što sam završila utrku, za mene je bilo čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je Vedrana Malec
Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?
SVE NA JEDNOM MJESTU

Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?

Olimpijci su se u Pekingu borili za 109 setova medalja u 15 sportova. Najjači hrvatski adut bio je Filip Zubčić nije osvojio medalju. Imali smo predstavnike i u snowboardu, skijaškom trčanju i brzom klizanju