Obavijesti

Sport

Komentari 16

Bišćanova smirenost, energija Damira Miškovića i: Gent pada!

Bišćanova smirenost, energija Damira Miškovića i: Gent pada!
3

Gent je bogatiji i na papiru jači, ali to su, na primjer, bili i i Milan, Feyenoord, Stuttgart... Bude li Rijeka bišćanovski mirna i lukava, a miškovićevski energična i optimistična, Gent sigurno može pasti

VIDEO

Nekad je dovoljan jedan čovjek da sve okrene 'naopačke', da cijeli jedan klub utonuo u brige i prosječnost lansira prema uspjehu. Rijeci je to svojom 'ludom' energijom donio nesalomljivim optimizmom nabijeni Damir Mišković.

Njegov je antipod tihi, smireni nogometni znalac Srećko Juričić, a nakon trenerskog majstora-iskusnika Matjaža Keka koji zauvijek ostaje upisan najblistavijim mogućim slovima u svim klupskim povjesnicama, mladi i smireni radoholik Igor Bišćan savršeno je legao i momčadi i ambijentu Rujevice.

Sada zajedno love veliku premiju, plasman u skupine Europske lige! Dvije utakmice s velikim favoritom Gentom: u četvrtak od 20:30 u Belgiji, a tjedan dana poslije na Kvarneru.

Četiri puta skuplji

Bišćan je Čolaka, Lončara, Kvržića, Župarića, Punčeca i Prskala koristio svih 90 minuta, ali Halilović, Capan i Acosty igrali su 10-20 minuta, a Lepinjica i Raspopović dobili 100% slobodan dan u nedjeljnom domaćem 1-1 remiju sa Osijekom.

Remi je došao nakon poraza u Gorici, a europski protivnik za kojeg se odmaralo pola momčadi, belgijski Gent, nakon poraza kod Mouscrona kod kuće je 2-0 pobijedio Oostende.

Dario Župarić odigrao je sa Osijekom svoju 100. utakmicu za Rijeku, 'poslovođa' Domagoj Pavičić će zbog ozljede ramena ('zarađena' u Gorici) pauzirati još cca. mjesec dana, a moguće je da novi stoper Lorenco Šimić polako počne dobijati minutažu.

Za Gent su protiv Oostendea zabijali 19-godišnji kanadski napadač Jonathan David i 23-godišnja ukrajinska špica Roman Jaremčuk. Danski trener na Gentovoj klupi Jess Thorup svoje je posložio u formaciju sličnu onoj koju i Igor Bišćan najčešće koristi:

Najpovršniji mogući pogled na teoretske tržišne vrijednosti Rijekine i Gentove momčadi govori da su Belgijanci skuplji - četiri puta! No dok je Rijeka lako rješavala Aberdeen, Gent je do sudačke nadoknade strepio sa ciparskim AEK-om iz Larnace čije momčad vrijedi - duplo manje od Rijekine.

Pa se i nakon nešto podrobnije analize nameće isti onaj zaključak kojeg smo isukali minutu nakon trijumfa u Škotskoj: Gent je protiv Rijeke sigurno favorit, ali iz kategorije onih koje je sigurno moguće izbaciti.

Kanadsko-gruzijske zvijezde

Rijeka je nakon pet kola u HNL-u treća sa tri boda iza Dinama, a Gent u Belgiji poslije četiri kola peti sa tri boda manje od Club Bruggea i Mechelena.

Belgijanci su u ovom prijelaznom roku potrošili gotovo 7 milijuna eura, a Rijekin je godišnji proračun na nekih 12 milijuna. Najviše su mijenjali u obrani i to sa jednim kapitalcem: za 4.5 milijuna eura iz praške je Sparte doveden kamerunski reprezentativni stoper, Michael Ngadeu Ngadjui.

Kamerunac je iskusnik od 28 godina, a teški rutiner je švedski branič Mikael Lustig iza kojeg je 11 inozemnih godina od sedam u škotskom i europskom gigantu Celticu te 77 utakmica za švedsku A repku što znači da frajer iza sebe ima i Svjetska i Europska prvenstva.

Zvijezde belgijske momčadi su već spomenuti mlađahni kanadski reprezentativni napadač Jonathan David (19) procijenjen na 9 milijuna eura i jednako vrijedna gruzijska 'desetka' Giorgij Čakvetadze, također tinejdžer (19), ali trenutačno van stroja zbog ozljede koljena i nedefiniranim prognozama što se povratka tiče pa je lako moguće da ga Riječani ni ne vide na travnjacima Ghelamco Arene i Rujevice.

Za Čakvetadzea se, pišu Belgijanci, raspituje Barcelona, a jako ime na Thorupovom raspolaganju je i 30-godišnji povratnik Laurent Depoitre koji se svom Gentu vratio nakon igranja za Porto i Huddersfield. Protiv Oostendea je sjedio na klupi i gledao kako igra klinac iz Kanade.

Bogatiji su, pa što?!

Gent ima 11 reprezentativca i čak 23 stranca, a Ghelamco Arena ima kapacitet od 20 tisuća sjedećih mjesta. Kao klub i grad Gent je, na prvu, po svemu najmanje duplo veći i bolji od Rijeke.

No veliko je, silno ohrabrenje što je Alexander Gorgon opet u punom treningu, a u razmaku tjedan dana u kojima se igraju dvije utakmice s Gentom - neće biti vikend obveze jer su Rijeka i Dinamo odgodili svoj derbi u Maksimiru.

A nakon one šampionske desne strane, Ristovski-Vešović, sa Zoranom Kvržićem i Maxwellom Acostyjem desni je bok opet Rijekin prepoznatljivi forte. Barem dok Robert Murić na optimum ne dovede i kondiciju i motivaciju jer sa 100%-nim Gorgonom i Murićem Rijeka bi imala dva istinska majstora, dva velika aduta više.

Rijeka se sada 100% fokusira na europski dvomeč, a šef Igor Bišćan je 100% natjecateljski trener. Gent je favorit, ali to su bili i i Milan, Feyenoord, Stuttgart...... Dakle: favorit kojeg se u dvije strpljivo i pametno, a fajterski odigrane utakmice može izbaciti pa spremiti 3 milijuna eura u blagajnu.

Bude li Rijeka bišćanovski mirna i lukava, a miškovićevski energična i samopouzdana - Gent sigurno može pasti!

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'
U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog