Obavijesti

Sport

Komentari 31

Biuk u gradu filma i zvijezda: Legende ga čekaju u svlačionici, a trenirat će ga i jedan Hrvat

Biuk u gradu filma i zvijezda: Legende ga čekaju u svlačionici, a trenirat će ga i jedan Hrvat

Bivši igrač Hajduka ide u momčad koja je formirana tek 2018., prošle je sezone osvojila naslov, a prije dvije godine igrala finale Lige prvaka. U kadru je nekoliko poznatih imena

VIDEO

Stipe je nevjerojatno talentiran igrač sa značajnim iskustvom za svoje godine, prepoznat je kao jedan od najboljih mladih igrača u Europi. Uzbudljivo je poželjeti dobrodošlicu igraču njegove kvalitete, pedigrea i potencijala i uvjereni smo da će oduševiti naše navijače i pridonijeti uspjehu naše momčadi u godinama koje dolaze.

Tako je šokantan transfer Stipe Biuka (20) iz Hajduka u Los Angeles FC komentirao John Thorrington, supredsjednik i glavni direktor MLS franšize.

Koliko je stajao transfer Biuka u Los Angeles?

Službena cifra prelaska Stipe Biuka iz Hajduka u američku momčad nije objavljena, ali iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako se radi o šest milijuna eura odštete fiksno uz dva milijuna eura bonusa. U igri je i 20 posto od budućeg transfera.

Podsjetimo, najunosniji izlazni transfer Hajduka bio je onaj Nikole Vlašića u Everton 2017. za 10,8 milijuna eura, Nikola Kalinić otišao je u Blackburn 2009. za sedam, a Domagoj Bradarić u Lille 2019. za 6,5 milijuna eura.

Mladi hrvatski reprezentativac je za klub iz Los Angelesa potpisao na četiri godine uz mogućnost produljenja na još jednu godinu.

Kakav je novi Biukov klub?

Los Angeles Football Club jedan je od novijih članova MLS-a, osnovan je tek 2014., a prošlu sezonu bio je prvak osvojivši MLS Cup, a 2020. igrao je finale Concacafove Lige prvaka. Igra na isključivo nogometnom stadionu Banc of California kapaciteta 22.000 mjesta. Zanimljivo, u prvoj utakmici u MLS-u 1. travnja 2018. LAFC vodio je 3-0 protiv gradskog rivala Galaxyja, a onda je debitirao Zlatan Ibrahimović. Završilo je, pogađate, 4-3 za Galaxy.

Vlasnici su Brandon Beck i Bennett Rosenthal, a u upravljačkim tijelima je i poznati glumac i komedijaš Will Ferrell. Trener je Steve Cherundolo (43), bivši američki reprezentativac koji je 15 godina igrao za Hannover.

Pomoćnik je Ante Ražov (48) porijeklom iz Škabrnje. Rođen je u Kaliforniji, igrao za američku reprezentaciju od 1995. do 2007. i jedan je od najboljih strijelaca MLS-a u povijesti sa 114 golova u 262 nastupa. Igrao je za Chicago Fire, Chivas, NY Red Bulls, LA Galaxy i Columbus Crew.

Tko igra za LAFC?

Biuka će u Hollywoodu dočekati zvjezdana imena igrača koji su godinama drmali europskim nogometom. Prije svega, tu je Velšanin Gareth Bale (33), koji je u lipnju potpisao na godinu dana. Gotovo istovremeno stigao je i Talijan Giorgio Chiellini (38) nakon oproštaja od Juventusa.

MLS: MLS Cup Championship-Philadelphia Union vs Los Angeles FC

Bolji poznavatelji nogometa sjetit će se i bivšeg meksičkog reprezentativca Carlosa Vele (33) koji je igrao za Arsenal, Celtu, Osasunu, WBA, Real Sociedad... prije nego što je 2018. došao u LA i tamo ostao do danas, ujedno je i kapetan.

MLS: MLS Cup Championship-Philadelphia Union vs Los Angeles FC

Na golu je kanadski reprezentativac Maxime Crépeau (28) koji je slomio nogu u posljednjoj utakmici prije Svjetskog prvenstva u Katru, a pozivu iz Kalifornije nije odolio ni Cristian Tello (31), bivši španjolski reprezentativac koji je godinama igrao za Barcelonu, uz Porto, Fiorentinu i Betis.

Madrid: Primera, Real Madrid - Betis

Koji su Hrvati igrali u MLS-u?

Stipe Biuk postat će 13. Hrvat u elitnoj sjevernoameričkoj nogometnoj ligi. Najveći je trag ostavio bivši igrač Rijeke i Union Berlina, Vukovarac Damir Kreilach (33) koji od 2018. ima 121 utakmicu u MLS-u, a danas je u Real Salt Lakeu. 

Uz njega, tu su i bivši golman Gorice Kristijan Kahlina (30) koji brani za Charlotte FC, kao i Dario Župarić (30), član riječke šampionske generacije, koji je u Portland Timbersima i prošle je godine izgubio u finalu MLS Cupa.

Ranije su u MLS-u igrali i Toni Datković, Franko Kovačević, Roberto Punčec, Marko Marić, Neven Marković, Marko Marić, Josip Mikulić, Leonard Bisaku i Goran Hunjak.

Kad bi Biuk mogao debitirati za LAFC?

Amerika igra u ritmu proljeće-jesen, stanka je od početka studenoga do kraja veljače, kad završi sezona američkog nogometa. Na otvaranju sezone 26. veljače LAFC igrat će kod gradskog rivala Los Angeles Galaxyja, a u ožujku ga čeka osmina finala Lige prvaka i dvije utakmice protiv kostarikanskog Alajuelensea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju