Obavijesti

Sport

Komentari 24

Umro je Socrates: Nogometni svijet ostao bez prave legende

Umro je Socrates: Nogometni svijet ostao bez prave legende
2

Bivši nogometaš i kapetan brazilske reprezentacije, Socrates Brasileiro Sampaio umro je u nedjelju ujutro u 58. godini života u saopaulskoj bolnici "Albert Einstein"

VIDEO

U 4.30 ujutro liječnici u bolnici u Sao Paulu proglasili su smrt. Svijet je napustila legenda brazilskog i svjetskog nogometa Socrates Brasileiro Sampaio (58). Preminuo je bivši nogometaš i kapetan Brazila nakon tri dana provedena u bolnici. Smrt je prouzročio septički šok, a uzrok toga je vjerojatno bakterija kojom se bivši nogometaš zarazio prije nekoliko dana pojevši komadić govedine.

Bio je majstor dodavanja petom. Elegancija je i bila njegov osnovni forte: uspravna držanja, visok 193 centimetara i vrlo pokretan za svoju visinu, Socrates je osvajao teren nevjerojatnom lakoćom. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine reporteru Sportskih novosti njegov je suigrač Zico, smatran najboljim nogometašem te fantastične generacije, rekao:

- Vi nemate pojma koliko je jednostavno igrati sa Socratesom.

Imao je Socrates fantastičan udarac obadvjema nogama i glavom, a posebno je, avangardno i za današnje vrijeme, pucao 11-erce. Činio je to bez zaleta, iz vrlo širokog koraka, praktički neobranjivo.

Jednako revolucionaran kao na terenu bio je i izvan njega. Tijekom igranja za Corinthians, čiji je član bio od 1978. do 1984. godine, bio je među osnivačima Democracije Corintiane, demokratskoga građanskog pokreta koji je ustanovio unutar kluba. Igrači su samoupravljali nogometnim klubom, te djelovali protiv ondašnjega vojnog režima koristeći nogomet kao platformu za demokraciju i poziv na prve višestranačke izbore od 1964. godine, kada je u Brazilu zavedena vojna diktatura.

Tijekom mladosti Socrates je kao svoje uzore navodio Che Guevaru, Fidela Castra i Johna Lennona.

Tijekom karijere novinari su njegovu imenu dodali nadimak "Doctor". Simbolički je on odražavao igrački stil veznjaka posebnoga nogometnog talenta, ali se ticao i njegove akademske spreme: u roku je Socrates, naime, završio studij medicine u Sao Paulu, nakon što je akademsku karijeru gurao paralelno s nogometaškom. Zbog studentskih je obveza propustio nastup na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine, te je na velikoj sceni zaigrao tek četiri godine kasnije u Španjolskoj, s navršenih 28 godina.

Izgledom reinkarniranog Guevare i karakterom vođe bio je Socrates nogometna ikona s početka 80-ih u razmjerima često većim od najvećih igrača onog vremena, pa i samog Diega Maradone. Obožavali su ga i cijenili čak i engleski novinari kao rijetko kojega stranog sportaša bez ikakve poveznice s Otokom. Majice s njegovim otisnutim licem i danas se reklamiraju i prodaju prekod FourFourTwo-a i World Soccera, najeminentnijih engleskih i svjetskih nogometnih magazina.

Još tijekom igračke karijere pušio je dvije kutije crvenog Marlbora dnevno. Nedavno je tek priznao da još od igračkih dana također previše pije. Problem s alkoholom na vidjelo je izašao tek u kolovozu ove godine, kad je prvi put završio u bolnici s gastrointestinalnim krvarenjem, prouzročenim cirozom jetre. Rekao je tada javno da pije najmanje bocu vina na dan, te da je često pripit već u jutarnjim satima. Odbio je, međutim, preko reda ubaciti se na listu pacijenata koji čekaju transplantaciju jetre.

Sportsku medicinu je, osim što je pisao kolumne i komentirao nogomet na televiziji, prakticirao sve do kolovoških zdravstvenih problema. Čak je i nakon operacije, u duhu svoje buntovne naravi, pozvao na smjenu predsjednika Brazilskoga nogometnog saveza Ricarda Teixeire, kojeg je smatrao grobarom brazilske nogometne tradicije. Pozvao je da za predsjednika CBF-a dođe njegov nekadašnji suigrač i prijatelj Zico, a da se za izbornika pokuša dovesti Josep Guardiola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...