Obavijesti

Sport

Komentari 8

Blagdanski ručak, daljinski u ruke i pravac - Boxing Day!

Blagdanski ručak, daljinski u ruke i pravac - Boxing Day!
3

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta...

VIDEO

Blagdanski ugođaj, obiteljski ručak, Boxing Day i tako već više od 120 godina! Sveti Stjepan nam je pokucao na vrata i donio pregršt sjajnog nogometa. Dok se u ostalim ligama odmara i uživa u blagdanima, Englezi jednostavno ne miruju. Čeka nas ludi ritam, klubovi će u Premier ligi u samo šest dana odigrati čak tri utakmice.

Pokretanje videa...

Mohamed Salah, Liverpool 00:59

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860., a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield, odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu.

Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom, utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest. Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova u čiji su spomen prije tri godine odigrali revanš.

Sve do kraja 1950-ih nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili "Boxing Day", kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića. U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagdansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme. Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi, Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je. Poslije toga nogometne glavešine su odlučile kako bi bilo najbolje izbjeći derbije za vrijeme blagdana kako bi ipak ulice bile sigurnije i bez nereda.

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963., kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova. Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1, a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama (8-2), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda (6-1).

Što je u ponudi?

Za Božić smo se najeli i napili, a sada u miru možemo 'guštati' u čarima Premier lige. Boxing Day će od 13 i 30 otvoriti Tottenham i Brighton, a Spursi su se baš potrudili u smišljavanju imena pa su stadionu nadjenuli ime - Tottenham Hotspur Stadium! Jose Mourinho je stigao u klub prije mjesec dana i malo pomalo diže momčad, ali Harry Kaneu i ekipi baš ne ide u derbijima ove sezone. Gubili su od Chelseaja, Uniteda, Liverpoola, ali imaju sreću što im na Štefanje stiže 13. Brighton. Tu utakmicu možete pratiti na SportKlub 1, kao i utakmicu Chelseaja.

Premier League - Watford v Chelsea

Mateu Kovačiću i 'plavcima' na Stamford Bridge stiže Southampton, a ranjeni Arsenal predvođen novim trenerom Mikelom Artetom igra protiv Bournemoutha. Manchester City gostuje kod opasnog Wolverhamptona, a gradski rival United će dočekati Newcastle.

Definitivno najjača utakmica današnjeg dana je ona iz samog vrha Premier lige između Leicestera i Liverpoola. Razlika je deset bodova, ali 'lisice' se ipak imaju čemu nadati jer je Jurgen Klopp lišen usluga čak šestorice nogometaša, a nema ni Dejana Lovrena. Što se tiče prijenosa, možete pratiti na SK1.

Prošle godine su na Boxing Day igrali i Talijani i imali su rekordnu gledanost na stadionima, no ipak su odustali od te ideje. Unatoč brojnim prosvjedima trenera i nogometaša, Englezi ne žele odustati od svoje stoljetne tradicije, makar temperature bile i ispod minus 10. 

Premier League - Manchester City v Leicester City

Dakle, uživajte u ručku i druženju s najmilijima, a onda daljinski u ruke i neka Boxing Day započne!

Premier liga, 19. kolo:

Tottenham - Brighton 13:30 h
Aston Villa - Norwich 16:00 h
Bournemouth - Arsenal 16:00 h
Chelsea - Southampton 16:00 h
Crystal Palace - West Ham 16:00 h
Everton - Burnley 16:00 h
Sheffield Utd - Watford 16:00 h
Manchester Utd - Newcastle 18:30 h
Wolves - Manchester City 20:45 h
Leicester - Liverpool 21 h

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka