Obavijesti

Sport

Komentari 8

Bogdanović juriša po naslov, Šarić i Zubac se bore za minute

Bogdanović juriša po naslov, Šarić i Zubac se bore za minute

Utah Jazz jedna je od nepoznanica ovogodišnje NBA lige. Svi znaju da je Jazz moćan, no Mitchell može biti samo bolji, a u doigravanju su bili bez Bogdanovića. Pitanje je samo - dokle zaista mogu stići?

VIDEO

Hrvatska je posljednjih godina znala u jednom trenutku imati i po sedam košarkaša u NBA ligi.

Bili su tu Ante Žižić, Dragan Bender, Mario Hezonja, pa čak jednom i Duje Dukan... Žižić je danas u Maccabiju, gdje su i on i Bender otišli na ljeto, Hezonju je otpustio Memphis, a Dukan je posljednje četiri godine imao epizode diljem svijeta, od one iznimno neuspješne u Cedeviti do raznih klubova u NBA Razvojnoj ligi, a posljednje dvije godine provodi u Španjolskoj.

Iako je lako moguće da Hezonja, koji je bez kluba već nešto više od desetak dana, ipak nađe angažman u NBA ligi, lako je moguće i da se vrati u Europu, a Dubrovčanin je prije tjedan dana natuknuo samo jedno - njegovu destinaciju znat ćemo uskoro.

Hrvatska je sad ostala na četvorici u NBA ligi. Bojanu Bogdanoviću, Dariju Šariću, Ivici Zupcu i najmlađem Luki Šamaniću. Za razliku od Hezonje, čija je budućnost cijelo vrijeme bila upitna zadnjih godinu dana, sva četvorica Hrvata još bar su ovu sezonu sigurni sudionici NBA lige, a dalje - tko to može znati...

Hezonja je završena priča, a i Bogdanović i Šarić morat će se izboriti za mjesto u momčadi...
Hezonja je završena priča, a i Bogdanović i Šarić morat će se izboriti za mjesto u momčadi...

Bojan Bogdanović

  • Godine: 31
  • Visina: 203 cm
  • Momčad: Utah Jazz
  • Pozicija: Nisko krilo
  • Ugovor: 4 godine, 73 milijuna dolara, potpisan u srpnju 2019. godine
  • Statistika u 2019. godini: 20,2 poena, 4,1 skok, 2,1 asistencija po utakmici, 41,4% za tricu

Već dugi niz godina Bogdanović je najbolji hrvatski košarkaš, kako u reprezentaciji, tako i u NBA ligi.

NBA: Washington Wizards at Utah Jazz

Iza njega je povijesno dobra sezona u okvirima hrvatske košarke pošto je Bogdanović odigrao najbolju godinu karijere i u momčadi koja je bila jedna od jačih u NBA ligi zabijao preko 20 poena po utakmici.

Nezaustavljivo je Bogdanović trpao s linije za tri poena, no ono što je najbolje, razvio je svoju igru i u drugim okvirima. Iako i dalje ne razigrava suigrače previše, radio je to najviše u karijeri, a uzimao je i najviše skokova po utakmici u karijeri. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bogdanović u košarkaškom kampu s djecom

Pokretanje videa...

Bogdanović trpa trice u Mostaru 00:43

Jazz je bio strašno jaka momčad prošle godine. Uz Bojana su imali fantastičnog beka šutera Donovana Mitchella, stasitog Rudyja Goberta, a tu su bili i ostali poput Mikea Conleyja, Jordana Clarksona, Joea Inglesa... No došao je korona virus, prekinuo sezonu, a u pauzi je Bogdanović odlučio odraditi operaciju ruke.

Nije se mogao na vrijeme vratiti za nastavak lige u Disneylandu, a Utah je ispala u povijesnom preokretu Denvera, odmah u prvoj rundi. 

Konkurencija je na Zapadu ove godine još žešća nego inače, no Bojan se u predsezoni doimao još spremnijim. Kao i neki od njegovih suigrača. Bojan je imao nešto preko 16 poena po utakmici, no poznato je da se u predsezoni igra znatno manje minuta i pomalo i odmara.

Babo vodio Jazzere do pobjede
Babo vodio Jazzere do pobjede

Oduševljenje njegovim povratkom nije krio ni trener Quin Snyder:

- Želimo da on bude ono što je, a on može zabiti na razne načine. Želim da uzima prave šuteve, a za njega je skoro svaki šut pravi šut kad je agresivan. Dobro je imati ga opet - rekao je Snyder o Bojanu.

Jezgra momčadi je tu pošto je Gobert upravo potpisao nevjerojatno produženje ugovora vrijedno čak 205 milijuna dolara. Ranije je ogroman ugovor dobio i Mitchell, koji se doima spremnim postati jedan od najboljih igrača lige. U Disneylandu je zabijao i po 50 poena po utakmici, a u nekom ludom scenariju nema razloga zašto ova momčad Ute ne bi došla daleko u doigravanju. Jako, jako daleko...

Dario Šarić

  • Godine: 26
  • Visina: 208 cm
  • Momčad: Phoenix Suns
  • Pozicija: Krilni centar/centar
  • Ugovor: 3 godine, 27 milijuna dolara, potpisan u studenom 2020. godine
  • Statistika u 2019. godini: 10,7 poena, 6,2 skokova, 1,9 asistencija po utakmici

Dario Šarić još od odlaska iz Philadelphije ne proživljava svoje najbolje dane u karijeri, ali nakon otužnog perioda u Timberwolvesima, u Sunsima je djelomično došao na svoje.

Pogotovo je solidno igrao u Disneylandu kada se vratio u početnu petorku momčadi, a solidne partije tamo i donijele su mu ovaj ugovor od devet milijuna dolara po sezoni sljedeće tri godine.

Koliko zarađuju Hrvati u NBA-u? Šarić je potpisao ugovor života
Koliko zarađuju Hrvati u NBA-u? Šarić je potpisao ugovor života

Situaciju mu sad olakšava i činjenica da mu je jedan od glavnih konkurenata na poziciji ovog ljeta, Frank Kaminsky, napustio momčad. 

Usprkos tomu, neće mu biti lako ove godine u Sunsima. Problem je što je u sezonu krenuo s ozljedama te je propustio predsezonske utakmice, a kvadriceps mu očito nije u potpunosti oporavljen pošto je trener Monty Williams prije par dana rekao kako Šarić još ne sudjeluje u treninzima 5 na 5. Uz to, Sunsi su na njegovoj poziciji s desetim izborom na draftu odabrali talentiranog Jalena Smitha (20), koji je iste visine kao i Dario, pa je za očekivati da će uzeti barem neke minute Šibenčaninu.

THE CANADIAN PRESS 2020-02-21

Ipak, Šarić će sigurno biti dio rotacije, a Sunsi bi ove godine trebali biti jači nego prijašnjih. Imaju Chrisa Paula, imaju Devina Bookera i imaju DeAndrea Aytona. Sve to dovoljno je barem za borbu za doigravanje, a svi znamo - Šiši daje najviše od sebe kada momčad zapravo igra za nešto... Stoga se možemo nadati kako bi svojim igrama mogao vratiti sjaj iz Philadelphije!

Ivica Zubac

  • Godine: 23
  • Visina: 213 cm
  • Pozicija: Centar
  • Momčad: Los Angeles Clippers
  • Ugovor: 4 godine, 28 milijuna dolara, srpanj 2019.
  • Statistika u 2019. godini: 8,3 poena, 7,5 skokova, 0,9 blokada po utakmici

Nakon razmjene iz Los Angeles Lakersa u Clipperse, Zubac je brzo našao svoju ulogu u momčadi.

U Clippersima je postao startni centar pod Docom Riversom u jednom od glavnih kandidata za naslov, no nerijetko mu je većinu minuta oduzimao Montrezl Harrell.

Od naslova nije bilo ništa, Rivers je otišao, a otišao je i Harrell. Stigli su Tyronn Lue i novi konkurent Zupcu, još jedan krilni centar koji svoje minute nekad provodi na petici, Serge Ibaka.

Clippersi su i dalje jedni od jačih momčadi lige s obzirom na dvojac Kawhi Leonard i Paul George, no nakon prošlogodišnjeg prikaza u doigravanju, teško je strpati ih među glavne favorite u borbi za naslov.

Njihova snaga, kao i Zupčeva uloga, uvelike ovisi o novom treneru.

NBA: Preseason-Utah Jazz at Los Angeles Clippers

Ipak, za očekivati je da će Zubac imati slične brojke kao i prijašnjih sezona te da će ga Lue koristiti kad mu treba teretniji centar u igri, a Ibaku će ubacivati kad želi uvesti brzinu i mobilnost na parket. Tako je to, više-manje, izgledalo i u predsezoni. Imao je nešto manje od pet poena u prosjeku te 6,6 skokova po utakmici.

Luka Šamanić

  • Godine: 20
  • Visina: 211 cm
  • Pozicija: Krilni centar
  • Momčad: San Antonio Spurs
  • Ugovor: rookie ugovor, 2,3 milijuna dolara godišnje
  • Statistika u 2019. godini: 5,3 poena, 3,3 skoka po utakmici (tri odigrane utakmice)

Naš najmlađi igrač u NBA ligi nije se naigrao u prvoj sezoni preko bare. Tek je u posljednjoj utakmici sezone dobio priliku u prvoj petorci i tu se itekako iskazao. Zabio je tad 16 poena.

Dotad je nastupao isključivo u takozvanom 'garbage timeu', odnosno po nekoliko minuta u utakmicama koje su već bile izgubljene s preko 20 razlike, a tu Šamanić nije pronašao svoj ritam.

POGLEDAJTE VIDEO: Šamanić boksa

Pokretanje videa...

Luka Šamanić 00:14

Spursi i ove godine, čini se, žele loviti doigravanje s ostarjelima DeMarom DeRozanom i LaMarcusom Aldrigeom, a to i nije dobra stvar za minutažu mladog Zagrepčanina.

Kako doznajemo, zasad izgleda da Šamanić ni u ovoj sezoni neće imati pretjerano puno minuta usprkos dobrim predstavama na treningu. 

NBA: Utah Summer League-San Antonio Spurs at Memphis Grizzlies

Lako je moguće da ćemo ga opet gledati u Razvojnoj ligi zajedno s još nekolicinom mladih igrača Spursa, a tek bismo iduće godine, prođe li sve po planu, napokon mogli gledati Šamanića s konstantnom minutažom u rotaciji.

Što se tiče Spursa, od njih je teško očekivati previše. Mladi razigravač Dejounte Murray napokon bi ove sezone trebao eksplodirati, a s DeRozanom i Aldrigeom koji su nekad bili među 10-15 najboljih igrača lige Spursi će ganjati osmo mjesto. Hoće li uspjeti? Ponajbolji trener svih vremena Gregg Popovich očito misli da hoće...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome