Obavijesti

Sport

Komentari 45

'Borba mi je u genima, stric mi je Stefan Leko, a sanjam UFC'

'Borba mi je u genima, stric mi je Stefan Leko, a sanjam UFC'
38

Đakovčanka Adriana Vuković jedna je od najtrofejnijih hrvatskih borkinja, a tek joj je 19. Stric joj je legenda K-1 Stefan 'Blitz' Leko, o karijeri joj brine Miočićev menadžer, a stigla je na korak do UFC-a

VIDEO

Mislila sam da ću završiti u rukometu ili plivanju, to su bili najpopularniji sportovi u Đakovu. Ali tata Željko otvorio je jiu-jitsu klub u kojem je trenirao i moj stariji brat Denny, koji je kasnije bio peterostruki prvak Europe i prvak svijeta u grapplingu, priča nam Adriana Vuković, koja je potpisala ugovor za Invictu, organizaciju pod okriljem UFC-a koja promovira ženske borbe u Americi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Đakovčanka je jedna od najtrofejnijih borkinja Hrvatske, a tek joj je 19 godina!

Bila je prvakinja Hrvatske u tajlandskom boksu, viceprvakinja u kickboxu, državna prvakinja u amaterskom boksu, a s 15 godina osvojila je tri svjetska zlata, jedno u MMA-u i dva u grapplingu (hrvačka borilačka vještina koja ujedinjuje sve borilačke sportove bez udaraca).

Prva borba u svibnju

Višestruka je prvakinja Hrvatske i Europe u jiu-jitsuu, vitrina joj je postala premala za sve medalje, ima ih preko stotinu od čega je 80-ak zlatnih. Pitali smo je kako je sve počelo, zašto baš borilačke vještine?

- Imala sam osam godina kad sam počela trenirati jiu-jitsu. Uskoro su se treninzima priključili mlađa sestra Ivona i mlađi brat Stjepan. Svi smo bili prvaci Hrvatske. Kasnije sam nastavila s tajlandskim boksom, kickboxingom i boksom. MMA je bio logičan slijed svega toga - kaže Adriana, koju je s 15 godina primijetio Firas Zahabi, trener jednog od najvećeg MMA borca svih vremena, Georgesa St. Pierrea.

- Do te suradnje došlo je sasvim slučajno, preko tatinog poznanika. Zahabi me pozvao i došla sam u njegov tim u Montreal. Svaki dan treniram s mnogim poznatim MMA borcima iz Bellatora i UFC-a, između ostaloga i sa St. Pierreom - priča Adriana.

Želja mi je upisati Kineziološki fakultet

Prvu borbu u Invicti, iz koje su mnoge borkinje prešle u UFC, Adriana će imati početkom svibnja. Još ne zna tko će joj biti protivnica, a nije ni izabrala melodiju koja će je pratiti na putu do ringa.

Slavonska Televizija o njoj je prošle godine snimila reportažu.

 

Javila nam se iz Kanade, od svoje petnaeste godine je na relaciji Đakovo - Montreal.

- Sad sam u Kanadi do travnja, potom dolazim u Hrvatsku po sportsku vizu pa odmah natrag na meč. Onda se opet vraćam u Hrvatsku jer želim upisati Kineziološki fakultet u Splitu. Pa opet u Montreal i tako u krug - priča nam Adriana.

Mama brine, ali uvijek me dočeka s kolačima

Na početku joj je teško padala odvojenost od obitelji.

- To je cijena ovog sporta za koji sam shvatila da je moj život. Roditelji me podržavaju, oni su mi najveća motivacija. Ne znam tko je na koga ponosniji, mama i tata su mi sve. Mama više brine, naravno.

VIDEO: ADRIANA U AKCIJI

 

- Bilo je i malo svađanja kad god bih skidala kilažu za borbe, ali uvijek me dočekala s omiljenim slavonskim specijalitetima i kolačima. Dobro, bilo je i dalmatinskih specijaliteta jer je mama Dalmatinka - kaže simpatična Adriana i nastavlja:

- Dok se mama brinula kod kuće, tata je sate i sate provodio sa mnom i s bratom u dvoranama i na putovanjima. Često je nas i drugu djecu iz kluba vodio po natjecanjima u svoje slobodno vrijeme. Ma, svaka čast mami i tati, nadam se da ću im to jednoga dana vratiti - dodala je.

Stric mi je Stefan Leko, borba mi je u genima

Đakovo je na 40-ak kilometara od Privlake, rodnog mjesta Mirka Filipovića.

Što je to u zraku da se rađaju ovakvi pobjednici poput Mirka i Adriae? 

- Možda kulen, ha, ha, ha. Ili kako moji šokci kažu kulin. Ma mislim da su ipak geni - rekla je Adriana, koja nije upoznala Cro Copa.

- Ali moj tata je. Čak su bili na pecanju. Mislim da je Mirko jedno vrijeme trenirao i s mojim stricem - rekla nam je Adriana.

Kad nam je rekla tko joj je stric, sve nam je bilo jasno. 

Nije se šalila kad je rekla da su joj borilačke vještine u genima.

- Da, to je Stefan Leko, poznati K-1 borac - kaže nam Adriana.

Za one koji se razumiju u borilačke sportove, malo je reći da je Stefan Leko poznati K-1 borac. Radi se o legendarnom borcu koji je pobjeđivao Petera Aertsa, Remyja Bonjaskog, Mikea Bernarda, Francisca Filhu, Badr Harija, Raya Sefa...

UFC? Polako, idem korak po korak...

Živi borilačke vještine pa smo znali za odgovor na pitanje je li gledala Stipu Miočića, koji je nedavno treći put u nizu obranio naslov UFC-ove teške kategorije.

- Oduševio me Stipe! I da, moj menadžer je Jim Walter, ujedno i menadžer našeg prvaka Stipe Miočića - dodala je Adriana.

 

Ne razmišlja još o UFC-u, ide korak po korak. 

- Trudim se živjeti u sadašnjosti, mislim da je to preduvjet da budućnost bude dobra. Kad UFC dođe na red, onda ćemo o tome više pričati - dodala je Adriana.

 

 

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao