Obavijesti

Sport

Komentari 10

Bratu Robertu je tek 46: Lovio lopove kao napadače na terenu

Bratu Robertu je tek 46: Lovio lopove kao napadače na terenu
30

'Bacio sam ga u kontejner', rekao je Robert Kovač nakon što je ulovio lopova koji je pokušao opljačkati umirovljenika. Takav je bio i na terenu, brz, vatren, nemilosrdan. Robi, sretan rođendan!

VIDEO

Robert Kovač danas slavi 46. rođendan. Njegova majka Ivka radila je kao čistačica, a otac Mate je radio na gradilištu, a on? On je bio serviser telefona. Odnosno, trebao biti, ali sudbina je htjela da obuje kopačke i sa starijim bratom uđe  hrvatsku i njemačku nogometnu povijest. 

REUTERS

Od Bayerna do Dinama

Najveći dio karijere proveo je u njemačkom prvaku Bayern Münchenu. Pridružio mu se 2001. godine kada je osvojio i prvenstvo i Kup, a uz Olivera Khana bio je jedan od ključnih igrača obrane. Iz Bundeslige je otišao odigrati epizodu u Juventusu, a nakon toga se vratio u Njemačku, ovoga puta u dortmundsku Borussiju.  Karijeru je završio u zagrebačkom Dinamu 2010. Za Hrvatsku reprezentaciju je igrao čak 10 godina, počevši od 1999. godine, a upisao je 84 nastupa.

U sezoni 2002./2003. i 2004./2005. s Bayernom osvaja prvenstvo Njemačke, 2003. i 2005. Njemački kup, 2004. Njemački Liga kup, a 2001. Interkontinentalni kup. Bio je i prvak talijanske druge lige, a s Dinamom prvak Hrvatske u sezoni 2008./2009. i godinu nakon toga. S Dinamom je osvojio i Hrvatski kup u svojoj predzadnjoj sezoni.

S Nikom je 2013. vodio hrvatsku reprezentaciju do 21 godine, a nakon toga postaje pomoćni trener i prati Niku u vođenju A reprezentacije. S bratom 2016. odlazi u Eintracht iz Frankfurta, a potom i u Bayern također kao pomoćni trener.

Goran Stanzl/PIXSELL

Nigdje bez brata

Niko i Robert Kovač najpoznatija su nogometna braća. Iako su ih nekada transferi u igračkoj karijeri razdvajali, trenersku su odrađivali zajedno pa su tako zajedno odradili i posljednji posao u Bayernu te se gospodski oprostili od Bavaraca. 

"Uvijek ćemo ostati vaši navijači", poručili su bavarskom gigantu. 

Od početaka Robert je Niku pratio na treninzima, a otac ih je obojicu vodio na utakmice. Kasnije su često bili u istom društvu pa su se bratski znali i zafrkavati. Niko je znao 'bocnuti' brata da je veliki šminker, a Robert će mu nabaciti da samo misli o svojoj frizuri.

GES / Soccer / FC Bayern Munich - Hertha BSC Berlin 16.08.2019

Strpao lopova u kontejner

Mlađi brat Kovač večerao je u jednom frankfurtskom restoranu u zapadnom dijelu grada davne 2017. kad je primijetio pljačku 72-godišnjeg umirovljenika pred bankomatom nakon što je ovaj podigao novac. Nesretnog starca oborio je na pod i uzeo mu 40 eura.

- Čuo sam da netko doziva upomoć. Ugledao sam muškarca kako trči prema meni, a iza njega je bio stariji muškarac koji je ležao na podu. Potrčao sam prema njemu. Muškarac je počeo bježati na drugu stranu, potrčao sam za njim i uhvatio ga nakon 50-ak metara - prepričao je Kovač njemačkim medijima i dodao:

- Reagirao sam brzo i nisam razmišljao ima li čovjek nekakav nož. Da sam o tome mislio, možda to tada ne bih učinio.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Sanjin Strukić Željko Lukunić REUTERS
27
| Foto: Sanjin Strukić/ Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pljačkaš je kasnije osuđen na godinu i pol zatvora, a ispostavilo se da je od ranije poznat policiji.

- Vidi se da je gospodin u kondiciji - dobacio je njemački policajac novinarima dok je privodio lopova zahvaljujući bivšem hrvatskom reprezentativcu.

- Robert Kovač pomogao je čovjeku u nevolji. To je nesebičan i hrabar čin i svi se trebamo ugledati na njega, rekao je tada premijer pokrajine Hesse, Volker Bouffier, koji je Kovaču dao najveće priznanje koje civil može dobiti - Hesseovu medalju za hrabrost koju dodjeljuju od 1989. godine.

Željko Lukunić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica