Sport

Komentari 31

Bravo, Vatreni: Preskočili smo Portugal i šesti smo na svijetu

Bravo, Vatreni: Preskočili smo Portugal i šesti smo na svijetu

Hrvatska je 1998. na Fifinoj ljestvici bila treća, da bi najlošiji plasman ostvarila pod Mirkom Jozićem 2002. kad smo pali na 32. mjesto. Danas su ispred nas samo Belgija, Francuska, Brazil, Engleska i Urugvaj

Tri boda, samo tri boda dijele Hrvatsku da skoči na peto mjesto najnovije Fifine ljestvice najboljih reprezentacija svijeta. Pobjedom protiv Slovačke u kvalifikacijskoj utakmici, te tri dana poslije protiv Gruzije, Hrvatska je preskočila europskog prvaka Portugal za tri boda i sada smo na šestom mjestu. Do petog mjesta, na kojem je Urugvaj, dijele nas samo tri boda.

Sve je počelo 1992., kad je Hrvatska na Fifinoj ljestvici bila 120. momčad svijeta. Utakmicu po utakmicu, pobjedu po pobjedu i Vatreni su 1998. stigli do povijesnog trećeg mjesta na Fifinoj ljestvici. Potom je uslijedio pad, pa je momčad pod kormilom Mirka Jozića, 2002. godine, pala na 32. mjesto, što se nije ponovilo do današnjeg dana.

Nešto malo smo napredovali kod Otta Barića, 2004. godine, skočivši na 23. mjesto, a veliki 'boom' bio je dolaskom Slavena Bilića. Slaven je momčad preuzeo od Cice Kranjčara 2006., a dvije godine poslije skočio je na visoko osmo mjesto. Držali smo se u deset najboljih reprezentacija svijeta do dolaska Igora Štimca i Nike Kovača, kada smo pali na 22. mjesto.

Zlatko Dalić uskočio je na klupu 2017., kada smo bili 17. i odveo reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva. Danas, naša je reprezentacija na šestom mjestu, a ispred nas su Belgija, Francuska, Brazil, Engleska i Urugvaj. Nije loše, pogotovo kad pogledate koje su sve reprezentacije iza nas. Za početak Portugal, pa Španjolska, Argentina, Kolumbija... 

Najčitaniji članci