Obavijesti

Sport

Komentari 13

Britanska vlada naredila novu istragu Hillsborough tragedije

Britanska vlada naredila novu istragu Hillsborough tragedije
1

Nova policijska istraga je pobjeda za obitelji žrtava, koje nikada nisu prihvatile službenu verziju događaja, te su više od 20 godina vodile kampanju ''Pravda za 96''

VIDEO

Britanska vlada naredila je novu policijsku istragu tragedije koja se 1989. godine dogodila na stadionu Hillsborough u Sheffieldu. Tada je smrtno stradalo 96 Liverpoolovih navijača…

Katastrofa se na Hillsboroughu dogodila 15. travnja 1989. godine tijekom polufinalnog dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Tada su 94 osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije kasnije u bolnici. Ozlijeđeno je još 766 osoba.

Aktualni i umirovljeni policajci, uključujući neke na visokim položajima, mogli bi biti optuženi za nemar i prikrivanje podataka vezanih uz najveću sportsku tragediju u britanskoj povijesti, objavila je u listopadu Nezavisna komisija za žalbe na rad policije (IPCC). Nezavisno povjerenstvo (Hillsborough Independent Panel) u rujnu je objavilo izvještaj na kojem su radili brojni stručnjaci. Pokazalo se da je od 96 poginulih osoba, redom navijača Liverpoola, barem njih 41 mogla biti spašena da je policija reagirala na valjani način. Štoviše, potvrdilo se da su iz policije svu krivnju za tragediju svalili na navijače, što nije odgovaralo istini. Dokazalo se i da su u policiji ublažavali iskaze svjedoka, točnije uklonjeno je 116 negativnih komentara u 164 izvještaja koji su predali policajci.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May navela je u priopćenju da će ''doista šokantni rezultati'' ovog izvješća biti istraženi u novoj istrazi, koju će voditi Jon Stoddart, bivši šef Durhamske policije na sjeveroistoku Engleske.

Nova službena policijska istraga je pobjeda za obitelji žrtava, koje nikada nisu prihvatile službenu verziju događaja, te su više od 20 godina vodile kampanju ''Pravda za 96''.

- Rezultati istrage Nezavisnog povjerenstva su uistinu šokantni. Obiteljima žrtava je napokon ponuđena istina, ali one još nisu primile pravdu – rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, te dodala.

- Želim vidjeti brzi i temeljiti odgovor na nalaze Nezavisnog povjerenstva, da se isporuči pravda za 96 poginulih navijača, odnosno za njihove obitelji koje su se tako teško borile u njihovo ime.

Voditelj istrage Jon Stoddart, koji je ove godine odstupio sa svoje dužnosti u Durhamu, rekao je kako će njegov prioritet biti rad s obiteljima žrtava.

- On je sposoban i odlučan istražitelj koji će donijeti puno policijskog iskustva u ovaj zahtjevan posao – rekla je Theresa May.

U međuvremenu, Visoki sud razmatra mogućnost ukidanja presude ''slučajne smrti'', donesene nakon izvorne istrage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti