Obavijesti

Sport

Komentari 50

Burićev osvrt: Rijeka je uložila puno pa nisu ugrozili Dinamo

Burićev osvrt: Rijeka je uložila puno pa nisu ugrozili Dinamo
1

Cijelo ovo vrijeme radio sam dvostruku, odnosno trostruku poziciju, branio sam interes kluba, dao sam sebe i sad mi je stvarno potreban odmor, kaže Burić

VIDEO

Trener Hajduka Damir Burić ponudio je pred odlazak na odmor svoj rezime upravo završene sezone.

- Sezona je za nas krenula jako turbulentno, bilo je jako puno promjena, stariji igrači su na ljeto odlazili, a momčad smo popunjavali mladim igračima. U Europi smo igrali jako puno dobrih utakmica, koje su sportski i financijski pomogli klubu. Napravili smo najbolji rezultat u dužem razdoblju, šteta što nismo preskočili i tu zadnju prepreku, ali napravili smo puno, napravili smo dobru bazu za prvenstvo. Kad smo zaključili europsku priču, nastavili smo s razdobljem dobrih igara i u prvenstvu. Bili smo na visokom nivou, izbacili reprezentativce Caktaša, Milovića, Balića, Vlašića, Tudora... Prvi dio sezone zaključen je relativno dobrim rezultatom, nikad nismo bili bliže Dinamu i Rijeci. Prvi dio smo odigrali dosta dobro i kvalitetno, ali u zimskom prijelaznom roku ostali smo bez kapetana Milovića, važne osovine Caktaša, jednog od najboljih i najperspektivnijih mladih igrača Balića, a momčad smo popunili igračima iz našeg pogona. Na žalost, nosioci igre Vlašić, Nižić, Velazquez, Bencun su izostali zbog velikog broja ozljeda, tako da objektivno, nismo ni mogli dati više, iako smo imali i dobrih utakmica, koje smo odigrali na našem maksimumu. Imam strpljenja, nadam se da će ga i okolina imati, želim da budemo kontinuirano stabilni kao momčad i kao klub. Kad se tome doda da smo velikom broju igrača povećali tržišnu vrijednost, smatram da je za nama uspješna sezona.

Navijači ipak žele više, žele u borbu s Dinamom i Rijekom.

- Ja respektiram njihovu želju, ali mi dajemo maksimum. Kad već radimo usporedbu s drugima, recimo i da smo mi bili prisiljeni prodati naše zlato, dok su se oni pojačavali. Moramo biti realni, treba vidjeti što je moguće. U Zagrebu smo igrali s djecom, koja su odigrala dobro, i to je za svaku pohvalu. Mi se nikad nismo predali, nitko nam nije ništa poklonio, sve je bilo zasluženo i na nivou. Bilo je stvari koje nam nisu išle u korist, ali bili smo dostojanstveni, i to je za svaku pohvalu.

Može li se očekivati kadrovsko poboljšanje momčadi?

- Sigurno da možemo, ali u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti.

Nekim igračima ističu posudbe?

- Neki razgovori su već odmakli, ali tek kad se u klubu sve posloži, možemo više o tome.

Hoće li biti igrača kojima će se i zahvaliti?

- Sa svakim igračem sam već osobno porazgovarao, još moramo razgovarati i s njihovim menadžerima, rano je za takve zaključke.

Hoćete li vi na odmor?

- Cijelo ovo vrijeme radio sam dvostruku, odnosno trostruku poziciju, branio sam interes kluba, dao sam sebe i sad mi je stvarno potreban odmor.

Imate li uvid u omladinsku školu, vidite li igrače koji mogu u budućnosti u prvu momčad?

- Većina mladih igrača koji su ušli u prvu momčad prošli su kroz omladinsku školu. Svi ti igrači koji su perspektivni, poput Vojkovića, Šimića, Mastelića dobili su priliku i mislim da za mladog igrača ne može biti većeg motiva, od ovoga kad vidi da je put prema prvoj momčadi otvoren. Gledam redovito kadete i drugu momčad, pokušavam složiti pravu sliku...

Koliko su vas zadovoljila pojačanja, samo Milić, Jefferson i Bilji su odigrali više od 50% utakmica, a Radčenko, Arteaga minimalno?

- Jefferson je izbivao samo radi kartona, Bilji je odigrao s oscilacijama, Velazquez je kvalitetan, želimo da ostane, ali teško se možemo nositi s uvjetima koje on ima, tako da se mora uklopiti u naše gabarite, koji nisu veliki. Oni igrači koje smo doveli, pokazali su dosta dobrih stvari. Radčenko igra na mjestu na kome su Tino i Tudor, konkurencija je velika....

Kojim igračima ste povećali vrijednost?

- Andrija Balić je trebao otići u Tottenham za tisuće, a na koncu je otišao u Udinese za milijune. Tudor je postao reprezentativac, i njemu se podigla vrijednost. Juranović je odigrao jako kvalitetno na svim pozicijama, Vlašić je bio na pragu A reprezentacije, ali mu se dogodila ozljeda... Dosta mladih igrača su se isprofilirali i podigla im se vrijednost. Pa i ovi koji su došli na zimu, Šimić, Vojković, Kalik, Mastelić...

Što je sa Stipicom, Malokuom, Josipom Bašićem?

- Stipica ima ugovor, on je jako dobro radio, ali pitanje ja kako dalje. On svoje planove mora nama kazati, ali sve je OK, ne vidim ja tu problem i imamo razumijevanja u slučaju da on želi ići. Malokua isto, izlazimo mu u susret ako misli da može napredovati u nekoj drugoj sredini. Bašić je dobivao prilike, iskoristio ih je, ali dogodila mu se ozljeda. Igrač mora imati i malo sreće, da mu se poklopi da odigra u kontinuitetu... I Maloku je igrao dok je bio fit. Sve su to objektivni razlozi. Mali Juranović je došao s tribina i odigrao 34 utakmice. Imao je strpljenje, ulazio je polako u momčad, pa u sastav, pa je sada nezamjenjiv....

Često se žalite na uvjete, ali ni najbliži konkurenti Lokomotiva, Split ili Inter nemaju puno bolje.

- Naš cilj je poboljšavanje uvjeta rada, ne samo za prvu momčad, nego i za omladinsku školu. Nitko od klubova koji ste naveli nema toliko veliku školu i toliko momčadi kao mi, a mi imamo za njih jedan teren. Ako želimo gledati naprijed, moramo ići naprijed. I HNS želi investirati i graditi stadione, jer kad padne kiša, možemo igrati samo vaterpolo. Meni se predbacuje da često govorim o tome, a sada svi treneri govore o tome. Ocjena mog rada ovisi o uvjetima u kojima radim.

Što mislite o povratku starijih igrača Hajduka, poput Ibričića, Vukušića, Kouassija...? Je li to put ili je put ulagati u mlade?

- Nema pravila, zavisi što vam treba. Ako vam treba krilo, a imate mogućnost dovesti Kouassija bez odštete, onda je to tema koja je interesantna. Ali ako je neki igrač već bio na vrhuncu, treba dati šansu drugima. Svakoga moramo posebno analizirati i vidjeti uklapa li se u strukturu momčadi, da ne ugušimo mladog igrača kojeg imamo. 

Hoće li Ohandza na operaciju ili se nastavlja liječiti?

- Moramo mu pomoći, osigurati mu liječenje i dati mu mogućnost povratka na teren, a tu odluku moramo donijeti svi, pa i predsjednik kluba. Sigurno je da na njega ne možemo računati ovoga ljeta. 

Koliko ste zadovoljni svojim radom?

- O mom radu mogu najbolje pričati oni koji su blizu mene, najbliži suradnici i igrači, a ostali ne mogu. 

Možete li najaviti da će Hajduk biti bolji sljedeće sezone?

- Naš cilj je podizanje vrijednosti, kako rada, tako i odnosa. Ove sezone postavili smo dosta standarda. Da bi napravili sve, moramo imati zdravu financijsku konstrukciju. Tek kad to uspijemo, možemo izaći na tržište, možemo dovoditi igrače koji su vrijednost. Zna se gdje idu top igrači, gdje oni malo lošiji... Mi dobijemo igrače D kategorije, a želimo da igraju Europu. Moramo shvatiti gdje je naše mjesto i realnost, maštanja su jedno, a realnost nešto drugo... Trebamo terene, da na njima možemo raditi kad kiša pada i vjetar puše... A ne kao protiv Rijeke, kad zbog kiše i vjetra nismo mogli ni trenirati. 

Je li Hajduk imao još igrača za Euro osim Kalinića?

- Oni koji su mogli ići, napustili su nas, otišli su u Kinu, Rusiju, Italiju... Perspektivu i kvalitetu ima Vlašić, on je potencijal koji je mogao biti tamo, Sušić je reprezentativac BiH, Tudor je bio nositelj u mladoj reprezentaciji...

Koji je domet Hrvatske na Euru? 

- Zbog velike okupiranosti i rada u Hajduku, nisam puno razmišljao, možda kad bude više vremena, sad sam još uvijek daleko od pravog mišljenja u vezi toga. 

Hipotetski, ako riješite jedan teren, možete li s 10 milijuna kuna naći pojačanja za borbu za prvo mjesto?

- To su preduvjeti, tek kad uložiš, možeš očekivati da će ti se i vratiti. To je jedini ispravni put. Rijeka je investirala jako puno za naše okvire, u igrače, u infrastrukturu, pa opet nije mogla ugroziti Dinamo. Moramo učiti na tuđim primjerima. 

Ostaju li Kalik i Roguljić, koji su došli s posudbi?

- Kao i svi ostali na posudbi, tako će i oni proći razgovore. Kad dođe predsjednik uprave, kad se posloži situacija, dobit ćete informaciju. Roguljić je dok je bio zdrav odigrao neke jako dobre utakmice, ali je izgubio poziciju zbog ozljede, koju nije vratio jer su neki drugi igrali u kontinuitetu dobro. Kalik je dobio mogućnost da igra u jako delikatnoj situaciji, momak ima 18 godina i odigrao je jako puno utakmica. Ima perspektivu i sve je otvoreno. 

Biste li otišli iz Hajduka ako vas recimo, hipotetski, pozove Bayern za pomoćnog trenera?

- Volim klub, poštujem ga iznad svega, želim neke stvari postaviti na svoje noge, i vidim da to momci akceptiraju. Jedan primjer. Stojim ispred lifta na osmom katu hotela, a iz sobe 804 trešte hajdučke pjesme. Pitam na recepciji tko je u sobi, a on kaže Juranović i Toma Bašić. To je meni fenomenalna priča, oni pjevaju, trese se cijeli kat i onda odigraju fenomenalno i dobiju utakmicu. Momci koji imaju osjećaj za svoj klub su od neprocjenjive vrijednosti i ja sam sretan zbog toga. 

Kakav je plan?

- Igrači idu na odmor do 8. lipnja, kada je prozivka, potom ćemo tjedan dana odraditi uvodni dio u Splitu, odakle idemo u Austriju, pa u Sloveniju, a u Split se vraćamo 1. srpnja da se aklimatiziramo do 14. srpnja i prve europske utakmice. Nadam se da će naš europski protivnik pristati da prvu igramo u gostima, kao bi unatoč Ultri imali rasprodan stadion. 

Obzirom na veliki broj ozljeda, koliko ste zadovoljni radom liječničke službe i infrastrukturom?

- Liječnicima treba osigurati instrumente za dijagnostiku i rad. Neću govoriti o tome, jer oni to nemaju. Oni rade dobar posao, ali klub mora investirati novac u prave stvari i da će to biti na još boljem nivou. Uglavnom dominiraju mehaničke ozljede, tu se ne može napraviti puno na prevenciji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto
'MODRI' IMAJU INTERES

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto

Rezultat Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka utjecat će i na status hrvatskih klubova u kvalifikacijama za europska natjecanja. Modri će navijati protiv njemačkog kluba, a Rijeka za njega
Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...
SPREMA SE TRANSFER

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...

S Petkovićem je situacija složenija. Već mu je 29 godina, klub na njemu ne može zaraditi ni približno koliko bi izgubio njegovim odlaskom. A ni Bruni se ne odlazi u egzotiku, jedino ako pokuca na vrata klub iz 'liga petice'...