Obavijesti

Sport

Komentari 20

Damir Burić: Liberec me još boli, cilj nam je osvojiti Kup

Damir Burić: Liberec me još boli, cilj nam je osvojiti Kup
1

Najbolji igrač? Svaki pojedinac se mora žrtvovati za momčad, jer ovaj klub je iznad svih nas i moramo poštovati interese kluba. Svi se moramo podrediti, kaže Burić

VIDEO

Prvi dio HNL-a je završio, a među najugodnijim iznenađenjima svakako je mlada momčad Hajduka. 'Bili' odlično guraju bez obzira na besparicu zbog koje su mogli dovoditi samo besplatne igrače. sve je to sjajno posložio novi trener, a Damir Burić dao je opširan osvrt na polusezonu.

- Polusezona je bila jako duga, i bez obzira koliko je bila teška, momčad je to dobro odradila. Zahvalio bih im se svima pojedinačno, pametni su i zreli momci i nadam se da će s istim elanom doći u ponedjeljak. 'Štaf' (stručni stožer op.p.) bio je također na visokom nivou, rade izvanredni posao, liječnička služba, video služba... Svima im želim sretne blagdane - kazao je trener Hajduka i dodao:

- Odradili smo 32 utakmice, u odnosu na druge klubove, samo je Dinamo  odigrao, čini mi se, dvije više. Prvenstvo je malo patilo zbog Europe, prosuli smo jako puno bodova, a kad smo završili s Europom, nismo izgubili utakmicu i dugo nismo primili gol. Kad se sve uzme u obzir, u hrvatskom prvenstvu smo dobri, šest bodova od vodećega, protiv kojega smo u svim utakmicama pokazali dobro lice. To nas motivira na još veći rad i zalaganje, momci će to, siguran sam, sprovesti i bit ćemo još jači. Želimo pratiti moderan način igre, kakav se upražnjava u Europi i vjerujem da smo na dobrom putu. U Kupu smo prošli, želimo to i nastaviti i protiv dobrih protivnika. Cilj je biti u vrhu, cilj je promovirati mlade igrače, kojih smo imali najveći broj od većine momčadi u Europi. Prosjek nam je 22 godine i imaju jako dobrih utakmica iza sebe - rekao je Burić, koji se napokon malo opustio i našalio.

Jednom od kolega zazvonio je mobitel, a trener mu je hladno dobacio: 'To je 100 eura kazne'.

Koji su vam najsretniji i najtužniji trenuci u ovoj sezoni i tko je igrač jeseni?

- Najtužniji je trenutak ispadanje od Libereca, da smo prošli, bila bi to velika financijska injekcija za klub. Toga mi je žao i danas. Najdraži su mi europski prolazi, bile su to dobre utakmice, puno navijača, sjajna atmosfera, momenti za koji se živi i radi. Igrači? Kod nas je veliki broj igrača davao golove, praktično svi osim Kalinića. Ali naša zvijezda je momčad, to je naš najvažniji igrač. Svaki pojedinac se mora žrtvovati za momčad, jer ovaj klub je iznad svih nas i moramo poštovati interese kluba. Svi se moramo podrediti tome.

Koji su imperativi za proljeće, može li se Hajduk uključiti u borbu za naslov?

- Kad gledate s ekonomske strane - ne dolazi u obzir, kad gledate s individualne strane - ne dolazi u obzir, ali mi imamo obzire, koji dolaze u obzir. Ne predajemo se, želimo biti 'al pari' do kraja. Ovo je maraton, pred nama su prepreke, želimo ih preskakati i ići dalje.

Koje su vam ambicije, što je s Kupom?

- Nama je cilj pobijediti svaku utakmicu. Cilj je osvojiti Kup, cilj je doći u vrh hrvatskog nogometa. Želimo iz utakmice u utakmicu pobjeđivati i ići što dalje.

Je li predviđena premija i nagrada za igrače?

- Sigurno će biti nešto, ali to nije za javnost.

Tko od vaših igrača zaslužuje dres reprezentacije u Francusku?

- Onaj tko bude dobro igrao. Ispred nas je puno utakmica, bit će i dobrih, i loših, i ozljeda, ne mogu ja to sada prognozirati. Ne odlučuje se sada, nego u svibnju, vidjet ćemo u kakvoj formi će biti igrači. Kad bih sad gledao, Tudor zaslužuje više prostora u U-21, Juranović zaslužuje poziv za U-21, Maloku isto za svoju reprezentaciju... Nadam se da će biti poziva i za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, da će ih stručni ljudi pozvati, ako to zasluže.

Koji su to igrači koji su sada u najužem izboru?

- Da ste me pitali na početku sezone, ne bih mogao reći da će to biti Caktaš i Milović, a sada su tu. Možda će netko treći isplivati, jako je teško o tome govoriti, jer je pred nama jako puno utakmica i vremena.

Strahujete li da bi neki ključni igrači mogli otići?

- Nemamo straha, samo imam strah od ozljede. Ako igrači budu na okupu, mi smo zadovoljni s momčadi i prezentacijom koju smo do sada pokazali.

Inzistirate li kod uprave na dovođenju napadača?

- Naše najveće pojačanje će biti Ohandza, no nitko ne može garantirati zdravlje igrača.

Sputava li vas odluka uprave da neće kupovati pojačanja jer nema novca?

- Mi ćemo iz ovoga izvući maksimum, to ćemo i dalje nastaviti raditi.

Kako gledate na odnose u HNS-u, na starog i novog izbornika, na njihov odnos prema Hajduku?

- Meni se sviđao rad Nike Kovača, bio je jako dobar, momčad je jako dobro gurala. Da je ostao, bili bi vjerojatno tu gdje smo sada. Ante Čačić poznaje hrvatski nogomet, ima pomoćnika Mišu s ovog područja, koji je jako kvalitetan. Tu je pokriveno puno toga. Hrvatska reprezentacija s obzirom koje igrače ima, dobro će gurati. Naših igrača je dosta pozivano, mislim da će i ubuduće, te da smo na dobrom putu. Ante Čačić ih je zvao i opet će.

Pratite moderne trendove u Europi, gdje vidite prostor za napredak u europskim okvirima, da se ne ponovi Liberec i slična posrtanja?

- Prije svega moramo popraviti infrastrukturu, to je baza za razvoj naših igrača.

Tko je najbolji trener u HNL-u?

- Ima jako puno dobrih trenera, zbog toga Hrvatska i pokazuje nivo nogometa koji je jako kvalitetan u uvjetima koji to jesu. Trenerima skidam kapu, u ovim uvjetima, besparici i vremenu, izvlače maksimum. Ono što je Zekić napravio, iz ničega digao momčad, svaka čast. On je za mene fenomenalan trener. Što se tiče igrača, moji su mi najbolji... Bilo bi nepravedno prema ostalima istaknuti nekoga.

Bar neko ime, recimo Soudanija?

- Ja bih Messija - nasmijao se trener Hajduka.

Kako prijateljima iz Njemačke opravdate povratak kući, u ligu u kojoj je veliki broj čelnika Saveza i klubova pod istragom ili u zatvoru, u kojoj se sumnja na namještanje, na doping?

- Kod nas je tako lijepo, sunce sije, možemo raditi u kratkim rukavima, ovo je raj na zemlji... Zašto se neke stvari ne bi okrenule, zašto ćemo mi ići u Tursku? Da imamo infrastrukturu, ovdje bi bilo fenomenalno raditi, mogli bi dovesti nekoga iz Bundeslige. Ako uspijemo to iskoristiti, produžit ćemo i turističku sezonu, ima tu dosta prostora.

Istina, ovo je raj, ali okolo je pakao.

- Meni je ovdje lijepo, došao sam doma...

Znači ne vraćate se se u Njemačku?

- Nisam to rekao.

Koliko će i na kojim pozicijama na proljeće igrati Balić i Vlašić?

- Jedan i drugi su odigrali puno i dobro, i na pravome su putu. Mi imamo ciljeve, a na njima je da sprovode ono što im se kaže. Mi ih ubuduće vidimo u jako dobrom svjetlu obojicu, a Vlašić će igrati na poziciji na koji će biti najbitniji za klub. Klub je iznad svih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem
Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu
ZLATNA BARBARA

Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu

Plus+ "Za pet godina se nadam da će moja sportska karijera biti gotova. Jer planiram još jedan olimpijski ciklus do Pariza. Mogla bih ja po svojim godinama još jedan, ali..", rekla je Barbara