Obavijesti

Sport

Komentari 3

Buva: World Peace navijače u dvorani je gađao bocama vode

Buva: World Peace navijače u dvorani je gađao bocama vode
3

Hrvatski košarkaški reprezentativac Ivan Buva dva je mjeseca igrao s bivšom NBA zvijezdom Metta World Peaceom, nekad poznatim pod imenom Ron Artest

VIDEO

Pravi je igrač, 15 godina je proveo u NBA ligi, protiv njega puno sam naučio u dva mjeseca koliko je proveo s nama, rekao je hrvatski reprezentativac Ivan Buva o jednom od najosebujnijih košarkaša današnjice.

Bivši igrač Cedevite prošlu je sezonu proveo u talijanskom Cantuu , u koji je pred kraj sezone došao Metta World Peace , prvak NBA lige s LA Lakersima 2010., igrač nekad poznat pod imenom Ron Artest , a dok je igrao u Kini i kao Pandin Prijatelj.

- Rekao nam je da ga zovemo Metta (budistički izraz za ljubav i dobro, op.a.). Želio je za sobom ostaviti razdoblje u kojem se zvao Ron, a Panda's Friend je bio samo u Kini iz marketinških razloga - objasnio je Buva, koji nije bio presretan kad je Svjetski Mir došao u Cantu jer je to značilo manje vremena na parketu za njega.

- Nisu ga uzeli da igra, više kao marketinški potez, ali je pokazao da je za većinu nas tamo klasa. Nadam se da će mi to vrijeme s njim pomoći u karijeri. Prema suigračima je bio fantastičan, najveći profesionalac kojeg sam ikad imao u svlačionici, dolazio je po sat i pol ranije na trening. Najstariji je, a najviše radi. Ali ponekad poblesavi pa nije lijepo igrati u protivničkoj momčadi - nasmijao se 24-godišnji Zagrepčanin.

Još davne 2004., dok se zvao Ron Artest i igrao za Indianu, World Peace je bio glavni sudionik najvećeg incidenta u povijesti NBA lige kad je odjurio na tribine i pretukao gledatelja nakon što ga je netko pogodio čašom piva. Epilog je bila suspenzija do kraja sezone, odnosno na 73 utakmice, bez plaće. Iako je promjenom imena želio ostaviti i taj dio života iza sebe, Metta je istu stvar skoro ponovio u Italiji.

Pokretanje videa...

24sata 02:31

- Na posljednjoj su ga utakmici sezone isključili. Naš je playmaker išao na prodor, a centar Venezije pogodio ga je laktom. Metta je reagirao na taj prljav potez, došlo je do naguravanja, a publika je poludjela. Počeli su nas gađati kovanicama i bočicama punim vode. A on im ih je htio vratiti natrag. Nije baš pametna reakcija, ali valjda je puk'o . Pokušali smo ga zaustaviti, ali toliko je snažan da se izmigoljio i uspio baciti nekoliko bočica , pa su ga isključili. Mi nismo više željeli igrati jer su nas gađali, ali suci su rekli da oni tu ne mogu ništa. Ma to nisam doživio ni u Beogradu protiv Partizana kad sam igrao tamo sa Širokim - prisjetio se Buva, dodavši kako se Metta pravdao da je reagirao ljudski jer su ga napali te s te strane bio u pravu. Naposljetku je kažnen samo financijski s nekoliko tisuća eura.

Otkrio je i kako je World Peace imao problema s raspoznavanjem rodbine bivše supruge jer su sve imale slična imena, pa bi ih tražio da mu pošalju fotografiju kako bi znao s kojom razgovara.

U Italiji si zvijezda

Buva je na popis Velimira Perasovića upao kao poprilična nepoznanica ljudima izvan užih košarkaških krugova u Hrvatskoj. Riječ je o centru koji nije uspio steći afirmaciju u Cedeviti, koju je Božo Maljković vodio u njenoj prvoj euroligaškoj sezoni.

- Nisam imao puno priliku raditi s Maljkovićem jer se igralo puno utakmica, a manje treniralo, često se sve svodilo na pripreme utakmica u kojima ja nisam participirao. Na kraju sezone smo se rastali, pa sam otišao u Široki, a zatim u Cantu. Tad je Cedevita dovodila jaka imena poput Smodiša, a manje se davalo priliku mladima. To se sad promijenilo, što vidimo na primjerima Karla Žganeca i Marka Arapovića - kaže Buva , koji se zasad ipak ne bi vraćao igrati na naše prostore.

- Ma što se mentaliteta tiče, bolje je ostati vani. U Italiji nije toliki pritisak kad se izgubi, dvorane su uvijek pune, smatraju te zvijezdom, navijači traže fotografiranje. Kod nas su ljudi drukčiji, i kad vide Mandžukića, neće ga pitati jer im je problem...

Borba za Eurobasket

Kad bi se probio među 12 igrača koji će na Eurobasket , napravio bi korak i prema zvjezdanom statusu u Hrvatskoj, ali neće biti lako probiti se u udarnu centarsku liniju.

- Kao i svi ovdje, nadam se odlasku na EP, ali odluka je na izborniku, a na meni je da se iskažem. Pitanje je koliko se moj stil igre uklapa u njegove taktičke zamisli. Ja sam 'old school' centar, Srećko Medvedec govorio mi je da bi mi najbolje bilo da budem dobar u reketu, pa sam razvijao igru leđima prema košu. Tu je veća korist od mene za momčad, nego da šutiram izvana, iako i to mogu - tvrdi Buva, fasciniran Perasovićevim pripremama .

- Nikad u karijeri nisam imao treninge dulje od dva sata, a tu potraju i dva i pol, dva i 45 minuta... Prvi je trajao skoro tri sata! Ali naučio sam dosta novih stvari, a to će mi dobro doći i u budućnosti jer takvi detalji rade razliku - zaključio je Ivan, koji priznaje da zbog prezimena nije često imao nadimke jer ono samo po sebi ispunjava tu funkciju, ali da su ga u mlađim danima ipak zvali Boško.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku