Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Čačić će kopirati Ćirin sistem: Hrvatska se vraća na 3-5-2...

Znao sam da bi on to mogao napraviti. Kad sam bio izbornik, Čačić mi je bio suradnik. Često smo razgovarali o sustavima, razmjenjivali mišljenja o strategijama i uvijek mi je znao reći da voli 3-5-2, kaže Ćiro

Foto: 24SATA
91 komentara

Bravo, Ante. Odluči li se za formaciju 3-5-2, bit će to sjajan potez. No, znate, slutio sam da će tako nešto napraviti. Zaista sam slutio, a objasnit ću vam i zašto, rekao nam je Ćiro Blažević o mogućem novom sustavu hrvatske reprezentacije.

Kako Čačić ima veliki problem s lijevim bočnim, točnije nema ga, u Osijeku bismo mogli gledati Hrvatsku kao iz Francuske 1998. S trojicom u obrani, petoricom u sredini i dvojicom napadača. Prije 18 godina Ćiro nije imao desnog beka pa je za tu poziciju “izmislio” Stanića. Čačić nema lijevog beka pa će pokušati za tu poziciju “izmisliti” Perišića. Strana suprotna, ideja ista.

- Između ostalog, susret u Osijeku iskoristit ću i kako bih isprobao novi sustav - otkrio je Ante Čačić i tu stao.

Nije želio ići u detalje, skriva karte, no “Ćirinih” 3-5-2 vrlo je ozbiljna opcija.

Foto: 24SATA

Badelj ispred Kovačića

- Znao sam da bi on to mogao napraviti. Kad sam bio izbornik, Čačić mi je bio suradnik. Često smo razgovarali o sustavima, razmjenjivali mišljenja o strategijama i uvijek mi je znao reći da voli 3-5-2. Tu sam shvatio da razmišljamo slično. Jednom je u Osijeku, nakon što smo razgovarali, promijenio neke odluke u momčadi i postavio je u drugu formaciju. Došao sam, pogledao, kad ono igra 3-5-2. Tada sam mu stisnuo ruku. Podržavam tu odluku, s njom ćemo biti prvaci Europe, vjerujte što vam kažem - poslovično optimističan je Ćiro, koji tu svoju misao i prisnažuje:

- Imamo kapacitet da budemo prvaci Europe. Moćni smo na svim pozicijama.

On je u obrani imao Štimca, Bilića i Šimića, Čačić ima Vidu, Ćorluku i Lovrena. Trojac “fantazista” u sredini 1998. su bili Boban, Asanović i Prosinečki, a u lipnju bi to trebali biti Modrić, Rakitić i vjerojatno Badelj. U napadu nemamo Šukera nego Mandžukića, a Vlaovića će “glumiti” Kalinić.

Bočne igrače, Jarnija i Stanića, u modernoj varijanti naslijedit će Srna i Perišić.

Ćiro: Nadmašit će oni nas

- Kod mene su Stanić i Jarni bili upravo to, bočni igrači koji su mogli sve. Nisu to bili bekovi, jer klasičnih bekova više nema. Sviđaju mi se Srna i Perišić u tim ulogama. Kažem vam, Hrvatska bi u Francuskoj mogla nadmašiti ‘vatrene’ i otići do kraja - uvjeren je Ćiro.

Čak su i dresovi slični

Ono što su Ćiri bili Jurčić i Soldo, čvršći igrači za mjesto zadnjeg veznog protiv jačih suparnika, Čačiću bi mogao biti Marcelo Brozović, a bit će borbe i za drugo mjesto u napadu. Mandžo bi trebao biti siguran, no Kaliniću će prijetiti Andrej Kramarić i, uspije li se oporaviti, Marko Pjaca.

- Žao mi je što se Pjaca ozlijedio, to je igrač koji je itekako oplemenio konkurenciju. Vjerujem da će se brzo oporaviti, da će se u svibnju vratiti na teren i biti spreman za Francusku - nada se Čačić.

Ćiro je onog brončanog ljeta imao 63 godine, Čačić će toliko navršiti u rujnu. Dakle, još jedna podudarnost. Ali ne i posljednja. Naime, Hrvatska će u Francuskoj, zemlji za velike stvari, igrati u dresovima na kojima kvadratići koje mi volimo zvati kockice nisu pravilni. Baš kao i 1998., kad je Hrvatska prvi put zaigrala u plavim rezervnim dresovima. U plavom će Hrvatska biti i 12. lipnja protiv Turske.

Vida, Ćorluka i Lovren gube

- Drago mi je da ćemo u Gradskom vrtu promovirati taj novi dres. U Osijeku smo uvijek dobro prihvaćeni, tamo nas čekaju s posebnom toplinom i veseljem - kaže Čačić.

Jedino ga može brinuti - statistika. Naime, Vida, Ćorluka i Lovren samo su dvaput igrali zajedno. Protiv Belgije 11. listopada 2013. u Maksimiru i četiri dana kasnije protiv Škotske. Kako smo prošli?

Izgubili smo obje utakmice...

Naši partneri pišu
Message