Obavijesti

Sport

Komentari 161

Čačićeve dvojbe za Euro: Koga (ne) biste poveli u Francusku?

Čačićeve dvojbe za Euro: Koga (ne) biste poveli u Francusku?
1

Prebrojimo li sigurne putnike za Europsko prvenstvo, dolazimo do brojke od 20 nogometaša. Još će ih petorica biti na prvoj fazi priprema, a u Francusku će izbornik Čačić voditi njih 23

VIDEO

Dva su dana ostala do objave popisa izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačića za Europsko prvenstvo, koje za nešto manje od četiri tjedna počinje u Francuskoj.

Čačić će javnosti obznaniti preliminarni popis od 25 imena, dva više od finalnog kojeg mora poslati Uefi jer će se finalisti Lige prvaka Luka Modrić i Mateo Kovačić reprezentaciji priključiti tek početkom lipnja.

Projekt "Francuska" starta u petak

Pripreme za Euro počinju već u petak, 20. svibnja, kada se reprezentacija okuplja u Zagrebu. Tri dana potom "vatreni" sele u Sveti Martin na Muri. Na sjeveru zemlje ostaju do 27. svibnja i prijateljske utakmice protiv Moldavije, nakon čega će dobiti slobodan dan kojega će izbornik iskoristiti kako bi otišao u Milano uživo pogledati finale Lige prvaka.

- Nadam se da će Luka i Mateo otići do kraja. Neće biti problem što njih dvojica neće biti na jednom dijelu priprema. Pa nije problem Modrića ukomponirati u momčad.  Njih će dvojica nakon finala Lige prvaka dobiti četiri slobodna dana - rekao nam je Čačić.

Iz Koprivnice Hrvatska seli u Rovinj gdje će brusiti završnu formu pred putovanje na Euro. Posljednja provjera je ona 4. lipnja protiv San Marina na Rujevici. Tri dana potom reprezentacija putuje u Francusku, a prvu utakmicu protiv Turske igramo 12. lipnja.

- Manje-više znam gotovo sve putnike na Euro. Imam još samo poneku dvojbu - kazao je izbornik.

Golmani sigurni, u obrani upitnici

Koji su to sigurni, a koji potencijalni putnici na euro-smotru?

Kod golmanskih pozicija Čačić ima najmanje glavobolje. Kroz protekle se kvalifikacije iskristalizirala trojka među stativama koje predvodi Monacov Danijel Subašić, a zamjene su mu Lovre Kalinić iz Hajduka te Ivan Vargić, koji nakon EP-a Rijeku zamjenjuje talijanskim Laziom.

Aferom oko Dejana Lovrena Hrvatska je izgubila jakog aduta u obrani za pohod prema vrhu Europe. No za Čačića je stoper Liverpoola završena priča i svjestan je da na stoperskoj poziciji mora uigravati druge. Uz neprikosnovenog Vedrana Ćorluku, to bi trebao biti Domagoj Vida.

Desna strana rezervirana je za Šahtarova kapetana Darija Srnu koji će se nakon Eura oprostiti od nacionalnog dresa, a na lijevu bi stranu, u nedostatku kvalitetnog rješenja, mogao ići Sassuolov Šime Vrsaljko koji zna odigrati i tu poziciju.

Među braničima bi se trebali naći i Tin Jedvaj iz Bayera te Gordon Schildenfeld iz Dinama, a pozivu se nada i Rijekin Marko Lešković. Ostaje vidjeti hoće li šansu, makar kao pričuve, dobiti klasični lijevi bekovi poput Marina Leovca (PAOK), Ivana Strinića (Napoli) i Danijela Pranjića (Panathinaikos).

Pokoja pričuva za vezu

Luku Modrića i Matea Kovačića izbornik će čekati na završnoj fazi priprema u Rovinju. Poziv će zasigurno dobiti i Ivan Rakitić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović i Milan Badelj, vrlo vjerojatno i Marko Pjaca te Alen Halilović.

Ionako žestoku konkurenciju kao pričuva bi trebali zaoštriti još jedan ili dva veznjaka. Čačić je govorio da će prednost u tom slučaju dobiti mlađi, pri čemu iskaču Marko Rog, Ante Ćorić i Nikola Vlašić. Mario Pašalić konstantno je na rubu izbornikova radara, što se ne može reći za Domagoja Antolića koji se potajno nada Francuskoj.

Trojica ili četvorica za napad

- Mario Mandžukić i Nikola Kalinić pokazali su da se dobro slažu i funkcioniraju. Želim da igraju što više - rekao je Čačić na posljednjem reprezentativnom okupljanju u Osijeku i tako otkrio udarne špice.

Mišljenje mu je u proteklih dva mjeseca svakako mogao promijeniti Andrej Kramarić koji trese mreže u Bundesligi i svakako zavrjeđuje mjesto na popisu. Odluči li se Čačić za četvrtog napadača, to bi mogao biti Duje Čop koji se također raspucao u Španjolskoj.

Tri mjesta za tri pozicije?

Zbrojimo li sigurne putnike na Euro, dolazimo do brojke od 20 igrača odnosno tri golmana (Subašić, Kalinić, Vargić), šest obrambenih igrača (Ćorluka, Vida, Srna, Vrsaljko, Jedvaj, Schildenfeld), osam veznjaka (Rakitić, Modrić, Kovačić, Perišić, Brozović, Badelj, Pjaca, Halilović) i tri napadača (Mandžukić, Kalinić, Kramarić).

Osim spomenutih igrača, Čačić će za prvo okupljanje pozvati još petoricu, najvjerojatnije još jednog stopera, lijevog beka, dva veznjaka i jednog napadača. Od njih petorice, trojica će tijekom mini-priprema izboriti svoje mjesto u avionu za Francusku.

Pitamo vas: koga biste vodili u Francusku, a koga poslali na rani odmor?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna