Sport

Komentari 3

Caster Semenya se vratila atletici pobjedom u Finskoj

Caster Semenya se vratila atletici pobjedom u Finskoj

Svjetska prvakinja na 800 metara, južnoafrička atletičarka Caster Semenya, pobijedila je na mitingu u Finskoj. Nije nastupala godinu dana

Semenya (19) je slavila na malom mitingu u finskoj Lappeenranti, a dva je kruga istrčala za 2:04.22 minute, što je daleko od rezultata (1:55.45) kojim je prije 11 mjeseci došla do senzacionalnog zlata na Svjetskom prvenstvu u Berlinu.
Upravo je njezin nagli napredak rezultata, kao i muškobanjasti izgled, naveo Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) da pokrene proces testiranja spola mlade Južnoafrikanke. Sve se odužilo na gotovo godinu dana, da bi prošli tjedan IAAF napokon dao Semenyi zeleno svjetzlo za nastupe, ne otkrivši pritom rezultate testiranja.
Mnogi mediji, ali i znanstvenici nagađaju da je atletičarka prošla terapiju kojom se smanjivala razina testosterona u njezinom tijelu zbog čega je toliko dugo trajao proces odlučivanja o njezinoj budućnosti. Sljedeći nastup Semenya bi trebala imati u nedjelju na mitingu u Lapinlahtiju, također u Finskoj.

Najčitaniji članci