Sport

Komentari 34

Čekali smo tu medalju osam godina. Zubo ušao u povijest

Čekali smo tu medalju osam godina. Zubo ušao u povijest

Janica Kostelić na svjetskim je prvenstvima osvajala samo zlatne medalje, njih pet, brat Ivica triput se penjao na pobjedničko postolje, jednom i Natko Zrnčić-Dim. Sad je tu i Zubčić

Osam godina čekala je Hrvatska medalju na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju i dočekala je u Cortini d'Ampezzo. I to - prije muškog veleslaloma!

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić (28) izborio ju je u paralelnom veleslalomu održanom u utorak u talijanskom skijalištu. Bio je srebrni. Prva je to medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima u toj disciplini.

POGLEDAJTE VIDEO: Zvijezde vrište sa Zubčićem

Izbacivao je Zubo redom Nijemca Stefana Luitza (-0,20), Amerikanca Rivera Radamusa (-0,62) i Švicarca Loica Meillarda, od kojega je bio brži samo dvije stotinke u polufinalu. Svaki put okrenuo je zaostatak nakon prve vožnje u kojoj je bio u sporijoj, plavoj stazi.

Francuz Mathieu Faivre u finalu je bio koncentriraniji. Jer Filip je krenuo iz brže, crvene staze, i na sredini napravio pogrešku pa u cilju zakasnio 23 stotinke, u konačnici 48.

Posljednji hrvatski osvajač medalje na svjetskim prvenstvima bio je Ivica Kostelić (41) u superkombinaciji 2013. u Schladmingu.

Niz je počela Janica Kostelić (39) u Sankt Moritzu 2003. gdje je bila zlatna u kombinaciji i slalomu, a i brat Ivica uzeo je zlato u slalomu.

Dvije godine poslije, u Santa Caterini u Italiji, Janica je pomela konkurenciju u kombinaciji, slalomu i spustu, osvojivši tri zlata.

Na novo postolje čekali smo do 2009. i Natka Zrnčića-Dima (34), koji je u Val d'Isereu u Francuskoj uzeo broncu u superkombinaciji, gdje je godinu dana ranije bio senzacionalan drugi u Svjetskom kupu, iza pobjednika Ivice Kostelića.

"Profesor" je prije Schladminga 2013. došao do medalje i 2011., kad je osvojio veliki Kristalni globus. Bio je brončani u superveleslalomu.

Nova prilika za medalju već je u petak od 10 i 13.30, kad skijaši voze veleslalom. Filip je tu trenutačno treći u Svjetskom kupu, iza Alexisa Pinturaulta i Marca Odermatta.

Najčitaniji članci