Obavijesti

Sport

Komentari 15

'Cico je pomirio mene i Bručića, a uoči Zvezde je rekao: 'Džemo, nemaju šanse, uzet ćemo Kup'

'Cico je pomirio mene i Bručića, a uoči Zvezde je rekao: 'Džemo, nemaju šanse, uzet ćemo Kup'

Džemal Mustedanagić (65) igrao je svih deset godina sa Zlatkom Kranjčarom u Dinamu: 'Cico je bio ljudina, bio je primjer kako se voli svoj klub i grad. Naša generacija je neizmjerno voljela Zagreb i Dinamo

VIDEO

Protiv Cice sam igrao kao klinac. Imao sam 17 godina i igrao sam za reprezentaciju Bosanske krajine, a Cico za reprezentaciju Zagreba. Igralo se u Banjoj Luci, izgubili smo 3-0, a Cico je zabio sva tri gola. Bio je već tad, sa 16 godina, nogometni genij. Gledao sam ga u čudu, bio je, onako, dječački zaigran, veseo, a na terenu je letio, rekao je Džemo Mustedanagić.

Nepoznati Kranjčar: Da ulovim zlatnu ribicu, tražio bih je da budem doživotni trener Dinama
Nepoznati Kranjčar: Da ulovim zlatnu ribicu, tražio bih je da budem doživotni trener Dinama

Dinamov dinamo. Tako su zvali Džemu, neumornog maratonca, igrača koji je trčao i trčao, pokrivao cijeli teren i držao leđa Cici.

Pokretanje videa...

Cico Kranjčar 01:18

S Cicom je prošao sve, od fešta, tuluma, suza, proslava... Džemo je u Dinamo došao 1973. i za prvu momčad počeo je igrati baš kad i Cico.

- Naša generacija je neizmjerno voljela Zagreb i Dinamo, dinamovac sam odmalena i igrati za Dinamo bio mi je san. Trener Mirko Bazić volio je mlade igrače i tako smo Cico i ja ušli u momčad - kaže Džemo.

Cico je 1974., kao najveći talent, postao i maskota kluba, lutka koju je svaki pravi dinamovac imao.

- Mi smo svi bili prijatelji, izlazili smo u Karaku, Saloon, bili smo škvadra - kaže Mustedanagić.

saloon

Posebna priča bila je 1979. kada je Dinamu "fudbalski savez Jugoslavije" uzeo naslov i predao ga Hajduku. Komisija za propise FSJ i Sud udruženog rada pod čijom je ingerencijom bio nogometni savez, ustvrdile su da je Dinamo prvak za 1979. godinu, ali je FSJ naslov pripisao Hajduku. Cico je zbog toga bio jako tužan, pa je često znao reći da broji i taj naslov, da je taj naslov njegov i njegove momčadi.

- Da, trebali smo biti prvaci, mi smo ga brojali kao naš. Svi smo tako razmišljali. Ali, eto, gore se netko umiješao i dali su ga Hajduku. To prvenstvo nam je ukradeno.

Cicinih pet najvećih utakmica: Lastavica i 'oksford' za povijest, četiri gola Slobodi, donio Kup...

No ono iz 1982. nitko im nije mogao uzeti. Džemo je,kad nije bilo Zajeca ili Cice, nosio kapetansku vrpcu.

- Zajec je bio u vojsci, pa sam bio kapetan. Kao dinamovcu nositi Dinamovu traku... To je bilo poput sna. Igrali smo najmoderniji nogomet u Europi - kaže Džemo.

No, iako su bili genijalna škvadra, pričalo se da Džemo i Pero Bručić, dva legendarna člana iz 1982., nisu baš bili u dobrim odnosima. Jedno vrijeme nisu čak ni razgovarali.

- Eh, sad ću vam ispričati - krenuo je Džemo.

Cicu su u Vardaru '82 napadali i tukli: Nisu ga uspjeli zaustaviti
Cicu su u Vardaru '82 napadali i tukli: Nisu ga uspjeli zaustaviti

- Cico je 1983. otišao u Rapid, tamo je bio i Bručić, a ja sam te godine išao u Austriju Beč. Igrali smo finale Kupa i Cico me nakon utakmice pozvao na večeru. Kad sam došao, tamo je bio Bručić, a mi nismo razgovarali. Niti je Pero znao da ću biti ja na večeri, niti sam ja znao da će biti on. I zapravo smo shvatili da uopće ne znamo zašto ne pričamo niti koji je razlog. I te večeri smo se pomirili. Cico nas je pomirio, njemu je to bilo vrlo važno, a to može samo velik čovjek. Poslije smo proslavili, bila je prava fešta, nestalo je čak i čaša, pa smo morali piti iz flaša - kaže kroz smijeh Džemo.

Jednu rečenicu posebno pamti, koja najbolje oslikava kakav je bio Cico. 

- Uoči finala Kupa protiv Crvene zvezde, 1980., Cico me pozvao i rekao: ‘Džemo, osvojit ćemo Kup!’. Čujte, nije Zvezda bila baš bilo tko da možete sa sigurnošću reći da pobjeđujete. Ali nije se dao: ’Džemo, kaj ti je, nema straha’. I pun Maksimir, 60.000 ljudi, mi izlazimo na teren i pobjeđujemo 1-0, a gol je zabio Cico. Bio je primjer kako se voli grad i klub. Bio je pravi gospodin - kaže Džemo i zaključuje:

- Cico je bio vrh! Ja sam ga barem tako gledao, kao vrh. Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama i Hrvatske. Nedostajat će njegov osmijeh... 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju