Obavijesti

Sport

Komentari 22

Cicinih pet najvećih utakmica: Lastavica i 'oksford' za povijest, četiri gola Slobodi, donio Kup...

Zlatko Kranjčar je uvijek zabijao kada je trebalo, a zauvijek će ostati upisan kao jedan od najvećih "plavih devet" u povijesti maksimirskih kluba. I prvi kapetan hrvatske reprezentacije...

VIDEO

Zlatko Kranjčar bio jedan od najvećih igrača u povijesti Dinama, ali i prvi kapetan hrvatske nogometne reprezentacije. Računamo li mu i prijateljske dvoboje, Cico je za Dinamo skupio 556 utakmica, postigao 256 golova, u legendu ušao kao ponajbolji "plavi devet" svih vremena.

Pokretanje videa...

Cico Kranjčar 01:18

Ikona zagrebačkog kluba, idol brojnih navijača. A pogledajmo pet najboljih (najznačajnijih) utakmica u njegovoj uspješnoj igračkoj karijeri.

1. Dinamo - Crvena zvezda 3-0

- 21. veljače 1982. godine 
- prvenstvo Jugoslavije
- strijelci: Kranjčar 2, Cerin

Dinamo je veličanstvenom pobjedom pred 60 tisuća gledatelja utabao put prema osvajanju naslova prvaka poslije čak 24 godine. Uh, kakva je to euforija vladala u Maksimiru.

Crvena zvezda je stigla puna motiva, želje za dokazivanjem, a Cerin i Kranjčar su razbili goste. Snješko Cerin zabio je u 8. minuti za 1-0, a onda je Cico u 11. i 32. minuti riješio posao. Prvo prekrasno zabio glavom, taj se gol pamti po njegovoj "lastavici", a onda iz penala pogodio za 3-0.

2. Dinamo - Sarajevo 3-2

- 24. svibnja 1983. godine 
- finale Kupa Jugoslavije
- strijelci: Kranjčar 2, Cerin

Finale Kupa održalo se u Beogradu, a Dinamo je opet na krilima Kranjčara i Cerina stigao do velikog trofeja. Zlatko Kranjčar je u finalu protiv Sarajeva bio - nezaustavljiv. Cico je pogađao za 1-0 (14') i 3-1 (35'), oba dva puta efektno prebacio sarajevskog vratara Slobodana Janjuša.

Dinamo je tog dana bio oslabljen, Zajec je zaigrao s klupe tek u završnoj fazi utakmice, a navijači "modrih" posebno pamte drugi gol Cice koji je postigao poslije sjajnog prodora Bore Cvetkovića koji je nanizao nekoliko igrača Sarajeva. 

3. Dinamo - Sloboda 6-0

- 23. ožujka 1983. godine 
- četvrtfinale Kupa Jugoslavije
- strijelci: Kranjčar 4, Mlinarić, Krnčević

Ovo je po mnogim maksimirskim kroničarima bila i najbolja predstava Zlatka Kranjčara u dresu Dinama. Dinamo je do četvrtfinala Kupa stigao pobjedama nad Jedinstvom BP (2-0) i Veležom (3-2), a onda je u Maksimir stigla Sloboda.

A Kranjčar je Tuzlake "počastio" s četiri komada (Mlinarić namjestio pet golova!), na koncu je te godine u Kupu zabio njih osam, bio i najbolji strijelac natjecanja.

4. Dinamo - Željezničar 2-0

- 18. travnja 1982. godine 
- prvenstvo Jugoslavije
- strijelci: Kranjčar, Cerin

Dinamo je pobjedom protiv Željezničara četiri kola prije kraja praktički osigurao naslov prvaka, vratio titulu u Maksimir poslije 24 godine. Opet su strijelci bili Kranjčar i Cerin, a trener gostiju Ivica Osim poslije utakmice je provukao: "Zadovoljan sam što smo i 60 minuta izdržali protiv ovakvog Dinama".

Plavi su mogli prokockati naslov samo da su do kraja izgubili sve tri utakmice, a Beograđani upisali sve pobjede, uz visoku gol-razliku. Istina, Dinamo je u sljedeće dvije doista i izgubio, ali naslov prvaka nije došao u pitanje.

5. Hrvatska - SAD 2-1

- 17. listopada 1990.
- prijateljska utakmica
- strijelci: Asanović, Cvjetković

Hrvatska je u prvoj povijesnoj utakmici svladala (2-1) SAD na prepunom Maksimiru, a tadašnji izbornik na raspolaganju je imao samo 14 igrača. Zlatko Kranjčar bio je jedan od onih koji od prvog trenutka nije dvojio, već se bez obzira na prijetnje iz Beograda odmah stavio na raspolaganje hrvatskoj reprezentaciji. Ponosno stavio kapetansku traku oko ruke i odveo Hrvatsku do prve pobjede. Cico Kranjčar je u vezi igrao uz Asanovića i Mlinarića, u napadu su bili Cvjetković i Shala.

Naravno, u ovoj se priči moglo naći još mnoštvo fantastičnih predstava Zlatka Kranjčara. Oni stariji navijači pamte Cicinu "simultanku" protiv Crvene zvezde u sezoni 1974/75. (Dinamo dobio 2-0) kada je napravio čuveni 'oksford' Mihalju Keriju koji ga je čuvao.

Tu je i velika pobjeda (3-0) nad Budućnosti u sezoni 1978/79. Neki će pak kao njegovu najbolju partiju u modrom dresu izdvojiti onu u pobjedi (5-1) protiv Rijeke iz sezone 1979/80., a teško je preskočiti i njegov jedini gol za hrvatsku reprezentaciju. Zlatko Kranjčar poentirao je protiv Rumunjske (2-0) 22. prosinca 1990. na Kantridi. A gdje su tek utakmice u dresu bečkog Rapida...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu