Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Ćiro: Bio mi je baš poput sina; Bračun: U belotu je bio majstor

Zvjezdana Cvetkovića i mene Ćiro je vidio na treningu druge momčadi Dinama i rekao: 'Vas dvojica idete s prvom momčadi u Australiju'. I na tim pripremama smo izborili mjesto u momčadi, kaže Milivoj Bračun

Foto: Pixsell/GNK Dinamo
7 komentara

Ćiro Blažević preuzeo je Dinamo potkraj 1980. godine, a u siječnju 1981. odveo momčad na turneju u Australiju. O momčadi Dinama malo je znao. Kako je Dinamo imao odličnu omladinsku školu, poznatu kao "Mali Ajax", Ćiro je uoči turneje zavirio i izvukao dvojicu igrača, Milivoja Bračuna i Zvjezdana Cvetkovića.

- Vidio nas je na treningu i rekao da idemo s prvom momčadi u Australiju.  Zvjezdan i ja smo bili izvan sebe, nismo mogli ni sanjati tako nešto, a kamoli da ćemo već sljedeće godine biti prvaci države - prisjetio se Milivoj Bračun.

I upravo su te pripreme odredile daljnju karijeru Cvetkovića i Bračuna.

- U Australiji sam određivao sastav koji će igrati na proljeće. Nitko nije bio siguran. Cvetković je tako odradio pripreme da sam ostao zatečen. Pozvao sam ga nakon prvog treninga i rekao mu: 'Mali, ti si novi Giacinto Facchetti (legendarni lijevi bek Intera)'. Postao je standardni igrač i bio jedan od glavnih u osvajanju naslova prvaka Jugoslavije 1982. godine. Bio je nogometna avangarda. Igrao je lijevog beka, ali bez problema je mogao igrati bilo koju poziciju u obrani, sjajan je bio. Strašno me pogodila njegova smrt, imali smo odnos oca i sina - rekao je Ćiro Blažević.

Bračun i Cvetković postali su preko noći standardni u Dinamu. Više ih nitko nije mogao izbaciti. 

- Ćiro ga je zvao Facchetti, ja sam više bio britva i kosilica - kaže Bračun.

Na toj turneji Cvetković je postao nerazdvojan prijatelj s Džemom Mustedanagićem. Kasnije su surađivali i u Dinamu, pokojni Josip Kuže bio je trener, Mustedanagić njegov pomoćnik, a Cvetković sportski direktor. 

- Postali su partneri u belotu. Kako su njih dvojica kartali, to je bilo strašno. Nitko ih nije mogao dobiti, mi smo svi bili druga liga za njih. Cijela tadašnja momčad bila je jedna odlična škvadra. Izlazili smo zajedno, Cvetković, Mlinarić, Kranjčar, ma svi... Ćiro je inzistirao da svi idemo zajedno van kako bi ugradili momčadski duh, nije dozvolio da idemo van pojedinačno. I uspio je, svi smo disali kao jedno, postali prvaci države - kaže Bračun.

Naši partneri pišu
Message