Obavijesti

Sport

Komentari 43

Čudio sam se kad su mi ponudili 'manistru na pome', nisam znao što su 'gradele', 'portapak'...

Čudio sam se kad su mi ponudili 'manistru na pome', nisam znao što su 'gradele', 'portapak'...
8

Odrastao sam u Novoj Gradišci, gdje obitelj ima veliko gospodarstvo. Imamo preko 100 krava, 500 ovaca i jako puno zemlje. Mene rad na zemlji nikad nije privlačilo, nekako sam se uvijek vidio u nogometu, rekao je

VIDEO

Dino Mikanović (27) vratio se na Poljud nakon šest i pol sezona u danskom Aarhusu i kazahstanskom Kairatu. Otišao je kao mladi reprezentativac na početku karijere, vraća se u najboljim godinama za nogometaša i s preko 250 odigranih utakmica. Do službenog predstavljanja i izjava prisjetimo se što je sve mladi Mikanović govorio u svom prvom većem intervjuu u kolovozu 2013. godine, kada mu je Igor Tudor dao priliku da standardno zaigra u prvoj momčadi Hajduka.

Pokretanje videa...

Hajduk počeo sa zimskim pripremama VIDEO
Mikanović se vratio na Poljud: 'Vidim da je ovo novi Hajduk'
Mikanović se vratio na Poljud:  'Vidim da je ovo  novi Hajduk'

Do tada je Mikanović grijao klupu ili utakmice gledao s tribina. Avdija Vršajević i Mirko Oremuš bili su u prvom planu, tako da mladić iz Nove Gradiške nije bio u kombinacijama Miše Krstičevića. Nakon što je Mirko Oremuš otišao u Izrael, a Avdija Vršajević se ozlijedio, Mikanović je ponuđenu šansu objeručke zgrabio i iskoristio je u potpunosti. Toliko je dobro odigrao da Tudor više nije mogao zamisliti početnu postavu bez njega na desnoj strani. Igrao je toliko dobro da je poslovično oprezni i suzdržani Igor Tudor popustio i otkrio kako su ga zvali scouti jednog velikog inozemnog kluba kako bi se raspitali o mladom desnom beku čeličnih pluća. Kasnije je procurila informacija kako je u pitanju nizozemski prvoligaš Heerenveen, čiji je scout Dragi Putevski izjavio kako ga Mikanović podsjeća na Nanija.

- Svaka pohvala godi pa tako i ta, no ne bih je puno o inozemstvu, nije još vrijeme. Kad budem malo dulje prvotimac, kad skupim još nastupa i rutine, onda će biti i vremena za komentare o inozemstvu – govorio je u ljeto 2013. Mikanović, koji je imao zanimljiv nogometni put.

- Rodio sam se i odrastao u Novoj Gradišci, gdje moja obitelj ima veliko gospodarstvo. Imamo preko 100 krava, 500 ovaca i jako puno zemlje. Mene rad na zemlji nikad pretjerano nije privlačilo, nekako sam se uvijek vidio u nogometu, pa sam zarana krenuo na treninge. Najprije u Cernik, a potom i u Osijek.

hajduk

Premda njemu bliski tvrde kako je ''mali Mika'' ujutro muzao krave, a popodne trenirao'', on se na to samo nasmijao.

-Ma kakvi, nema razloga da tajim, ali stvarno nisam. Mama Suzana, tata Hinko i brat Vinko vode računa o farmi. Ja sam već u trećem osnovne autobusom putovao u Cernik na treninge, a u prvom srednje sam se preselio u Osijekovu nogometnu školu. Živio sam na stadionu gdje sam imao svoju sobu, kao i ostali koji su došli sa strane. Isprva sam počeo kao stoper, kasnije su me prebacili na beka...

I onda su ga snimili scouti Hajduka.

- Tako nekako je bilo. Moram priznati da ni danas ne znam tko je odigrao ključnu ulogu u transferu, tko me snimio, ali odmah sam prihvatio ponudu Hajduka – prisjetio se Mikanović, koji u to vrijeme nije bio navijač svog današnjeg kluba.
Svi su se nekako dijelili na navijače Hajduka i Dinama, a ja nisam simpatizirao ni jedne ni druge. Danas je već druga stvar, danas cijela obitelj i svi susjedi navijaju za Hajduk, ha, ha, ha...

Premda većina mladih igrača ima nekog idola, nekoga koga kopiraju ili bi voljeli postati kao on, Mikanović ga nije imao.

- Nisam nikad imao idola u pravom smislu riječi, no sviđa mi se kako igra Danni Alves.  

Split: MAXtv 1. HNL, 28. kolo, HNK Hajduk - NK Zadar

Nije to bio ni Milan ''Miki'' Rapaić, koji je baš poput Mikanovića iz Nove Gradiške stigao u Split.

- Nisam ni znao za njega dok nisam stigao u Split. Odnosno, znao sam da je iz mog grada, ali ga nisam upoznao. Sreli smo se par puta u Splitu, malo popričali ali ništa više od toga. Ni on, a ni ja nismo od velike priče – kazao je mladi reprezentativac, koji se dobro snašao u Dalmaciji.

- Na dobro se lako naviknuti. Najviše mi se sviđaju more i djevojke, stvarno su prekrasne. No ne smijem puno gledati okolo, da se moja djevojka ne naljuti – govorio je Mikanović koji je ipak imao teškoća na prilagodbu.

- Ponudili su mi ''manistru na pome'' za ručak, a ja ih blijedo gledam. ''Gradele'', ''škure'', ''portapak''... ništa ja to isprva nisam razumio, no malo po malo sam se snalazio, a pomogli su mi i suigrači. Uskakali su i oko prijevoza, dok ne riješim vozačku, Bradarić ili Nižić najčešće, oni stanuju u blizini.

Sportski meni, koji se uglavnom sastoji od piletine, ribe, tjestenine... mu je također predstavljao veliki problem.

- Ja sam pravi mesni tip, pa sve nadoknadim kad dođem kući, na ''domaću hranu'', ha, ha, ha.. Malo se ''vratim u život'', a i ne smeta mi, nemam problema s kilogramima...

Zagreb: MAXtv, 1. HNL, 26. kolo, NK Zagreb - HNK Hajduk

Zanimljivo je kako je tada bio rani odlazak mladih igrača u inozemstvo pa su navijači strahovali da i Mikanović ne ode rano vani, poput suigrača Josipa Eleza, koji je otišao u Lazio. Danas su obojica opet na Poljudu.

- Nije još vrijeme za inozemstvo, tek se moram dokazati u Hajduku, bit će vremena za to. Znam da je klub prisiljen razmišljati o prodajama igrača, no meni novac nije u prvom planu, važno mi je da igram i napredujem. Znam da klub nema novaca, no kad bolje razmislim, možda je za nas mladi i bolje da nema, jer neće biti ni pojačanja, pa ćemo mi dobivati više prilike – govorio je u ljeto 2013. Mikanović.

Privatna arhiva Dine Mikanovića

Za razliku od većine nogometaša, koji radije pričaju o nogometu, nego o privatnom životu, Mikanović je bio puno rječitiji na temu privatno, nego na temu nogometa.

- Ne bi ni ja rado pričao o privatnom životu, ali što da vam pričam o nogometu, kad još nisam odigrao ni deset utakmica. Možda da mi savjetom jako puno pomaže Avdija Vršajević. Konkurencija smo, no on je krasan momak, korektan je i uvijek je spreman pomoći. Ili da mi je najdraže igrati kad je na mojoj strani Mario Maloča.

- Onda sam najsigurniji, mogu u napad, a ako ne stignem zatvoriti stranu, tu je Mario da mi pomogne. Možda da se najviše družim s Kišom, premda sam i sa svima ostalima dobar. Ili da je u svlačionici sjajna atmosfera, da smo svi kao jedan, da nema podjela, i da su kapetan Maloča i golman Kalinić zaduženi za dobro raspoloženje i pozitivnu atmosferu...

Split: 2. pretkolo Europske lige, prva utakmica, HNK Hajduk Split - FK Turnovo
Hajduk se još želi pojačati: 'Bili' žele vratiti Dinu Mikanovića
Hajduk se još želi pojačati: 'Bili' žele vratiti Dinu Mikanovića

Nije Mikanović želio previše govoriti ni o Hajdukovim ambicijama.

- Svi su nam predviđali sredinu ljestvice, no nakon prvih pet kola mi smo u vrhu. Nadam se da ćemo se do kraja sezone održati među prve tri momčadi, to bi bio dobar rezultat. No s nama se nikad ne zna, možda na kraju bude i više od toga.

Bio je Mikanović standardan i u mladoj reprezentaciji.

- Veseli me poziv izbornika Kovača, to mi je priznanje za dosadašnji rad i poticaj da ubuduće radim još i više – kaže mladi Mikanović, koji se osim po nogometnom talentu, izdvajao i po pažljivo kreiranim frizurama zbog kojih ga navijači, pogotovo djevojke, najviše i prepoznaju po gradu.   

Kvalifikacije za EURO U-21, Hrvatska - Spanjolska

- Volim napraviti frizuru, to je neki moj stil, zaštitni znak. U zadnje vrijeme mi moji doma govore da sam pretjerao, no to je moj ritual. Svakih desetak dana odem u salon kod mog frizera Nede, zajedno smislimo nešto novo i to me veseli... Nije da sam sad kao Ronaldo, Beckham ili Bale, ali volim biti uredno podšišan. I nisam jedini, Kiš jako pazi na frizuru, pa Sušić koji se i farba... Ima nas dosta – otkrio je tada Mikanović, kao i da mu je najdraži klub Real, a od igrača Sergio Ramos. I to zbog tetovaža. U ljeto 2013. započeo je raditi svoju prvu.

- Dao sam izraditi Križni put s Gospom i Isusom. Izabrao sam upravo nju jer sam vjernik, redovito idem u crkvu i želio sam da baš ta bude prva – zaključio je u svom prvom većem intervjuu tada 19 - godišnji Dino Mikanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled