Obavijesti

Sport

Komentari 37

Čulina: Ma ovaj doktor je čudo, Pjaca će za dva mjeseca trčati

Čulina: Ma ovaj doktor je čudo, Pjaca će za dva mjeseca trčati
1

Antoniniju Čulini križni ligament operirao je prof. Mariani u Rimu. Već drugi dan hodao je bez štaka. Isti doktor operirat će Marka Pjacu kojem je pukao prednji križni ligament u Tallinnu

VIDEO

Znam kako je Pjaci, i ja sam sve isto prošao. Prvo mi je, kao njemu, pukla ključna kost, a šest mjeseci poslije otišao mi je križni ligament, kaže Antonini Čulina, bivši igrač Rijeke.

U svibnju 2016. godine stradao mu je prednji križni ligament. Bol, strah, užas... Imao je 24 godine.

Operacija je 16,500 €, ali doktor je čudo

- Igor Budan mi je rekao za profesora Marianija u Rimu. Pričao mi je da je riječ o vrhunskom stručnjaku, čiji se pacijenti vraćaju na travnjak u rekordnom roku. Ima privatnu ordinaciju u Rimu, zaista ugodan liječnik. Bio sam pod anestezijom, pa se ne sjećam koliko vremenski traje operacija, ali zna da stoji 16,500 eura. Liječnik je čudotvorac. Ja sam već drugi dan hodao, bio sam bez štaka. Svi su se čudili, nitko nije mogao vjerovati da sam bez štaka dan nakon operacije. Kod ostalih liječnika igrači se nakon takve ozljede vraćaju za šest mjeseci, a kod Marianija ste već za četiri na terenu - kaže Čulina.

Naravno, potrebno je puno vježbe. I fizičke i psihičke. Ipak se radi o teškoj ozljedi.

- Razgovarao sam s mnogo ljudi, razgovor u takvim situacijama dosta pomaže. Naravno, to sve ovisi od osobe do osobe. Nakon te ozljede izađete puno jači, i psihički i fizički. Poslije pazite na svaku sitnicu. Kako ide terapija? Prvih mjesec dana je razgibavanje koljena, pokušavate ispružiti nogu. Drugi mjesec već lagano trčite, a nakon trećeg ste već blizu oporavka. Profesor Mariani koristi nekakvu stariju metodu, malo je bolnija od ostalih, čvršći je vijak nego kod ostalih liječnika, ali se najbrže oporavite. Ima bolova, ne mogu reći da nema, zna biti i gadnih bolova, ali nakon godinu dana rana potpuno zaraste. Osjetim li i danas koljeno? Pa, ne. Ne trzam se na promjenu vremena, ha, ha... Liječnik mi je objasnio da nakon godinu dana sve zaraste, ali da to te godine zna biti bolno.
Tako je bilo i s Antoninijem. Oporavio se i opet zaigrao. Danas vrlo uspješno igra u švicarskom Luganu. I jako dobro zna kroz što Pjaca prolazi.

U početku će mu biti čudno

- U početku će Pjaci biti čudan osjećaj. Nekako ste sporiji nego ranije. Prvi trening je jako čudan, kod driblinga pazite na operiranu nogu, nekako se čuvate malo, ali već kad prođe prvi jači duel, sve zaboravite. Trebat će malo da se vrati u formu jer ništa ne ide na silu, ali pred njim je velika karijera, Pjaca će opet biti onaj stari. Samo neka se ne brine. On je fizički jak. Marko, nema straha, u najboljim si rukama - poručio je Čulina, koji i sad ima poseban program zagrijavanja.

Dinamo ili Rijeka? Odlučivat će zadnje kolo

- Na trening dolazim pola sata prije ostatka momčadi kako bih se razgibao. Tako dovedem koljeno na radnu temperaturu i nemam nikakvih problema.

Čulina je pet sezona igrao za Rijeku. U dobrom sjećanju mu je ostao Matjaž Kek. Posljednji susret za Rijeku odigrao je na Poljudu protiv Hajduka. 21. srpnja 2013. I potom otišao u Speziju.

- Pratim Rijeku, kako ne. Kek zna posao, u Rijeci je disciplina veća nego u ostalim klubovima. Ne može mu se dogoditi da mu se momčad raspadne. Dinamo se podigao u formi, igraju bolje nego prije i prvenstvo je jako zanimljivo. Mislim da će se o prvaku Hrvatske odlučivati 27. svibnja u Maksimiru, u posljednjem kolu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!
PSG - BORUSSIA 0-1

Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!

Parižani su u prvom poluvremenu 'pleli mrežu', ali nisu uspjeli zabiti gol te ih je za to stigla kazna u nastavku. Probudili su se domaći nogometaši i napadali, ali sve su lopte završile na okviru, a ne u mreži