Obavijesti

Sport

Komentari 2

Čuturin komentar: Regionalna liga nije tako jaka kako se čini

Pazite, poslije četiri odigrana kola u europskim kupovima osam regionalnih ligaša ima ukupni omjer 13-17. Jedini s pozitivnim omjerom u Eurokupu je Radnički...

VIDEO

Strašno me iznenadila blic-analiza dosadašnjih košarkaških rezultata ove sezone, bit će da sam i ja bez ostatka povjerovao u neku paušalno procijenjenu snagu regionalne lige.

Pazite, poslije četiri odigrana kola u europskim kupovima osam regionalnih ligaša ima ukupni omjer 13-17. Jedini s pozitivnim omjerom u Eurokupu je Radnički (3-1), a Cedevita, Olimpija i Budućnost su na 2-2. Unutar regionalnog društva hrvatski predstavnici u Europi imaju 2-6, nisu ni bolji ni lošiji od ostalih, sve je to “tu negdje”.

Nije poanta ovih brojeva u tome da uskliknem “skandalozno”, poanta je u tome da ponovno pokušam(o) revidirati snagu ABA lige i pozicionirati je u Europi. Sve lige koje daju minimalno četiri predstavnika u Euroligu i Eurocup - Španjolska, Rusija, Turska, Italija, Grčka, Njemačka i Francuska, su na omjerima između 50 i 75 posto pobjeda, nitko nije negativan. 

Za tih 13-17 regionalni ligaši imaju u prosjeku čak dva i pol stranca po momčadi, i to ne računajući igrače iz jedne države regije koji igraju u drugoj državi regije. Ali isto tako u ligi igra i velik broj igrača do 22 godine, koje u pravilu smatramo mladima, i to bi donekle moglo objasniti loše europske rezultate. Tu se potvrđuje stara teza o razvojno/prodajnoj ligi (nažalost, termini razvoj i prodaja u košarci su s vremenom postali jedno te isto), koja je izlog za igrače. Avangardom se ponovno pokazao Partizan, koji ima čak 11 igrača mlađih od 22 godine, ali su od tih 11 igrača - četvorica stranci.

Nedostatak sirovine... I neće biti nimalo čudno ako uskoro i ostali, pa i hrvatski klubovi, počnu dovoditi mlade igrače iz egzotičnih sredina kako bi opstali u surovom svijetu tržišne košarke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem
Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu
ZLATNA BARBARA

Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu

Plus+ "Za pet godina se nadam da će moja sportska karijera biti gotova. Jer planiram još jedan olimpijski ciklus do Pariza. Mogla bih ja po svojim godinama još jedan, ali..", rekla je Barbara