Obavijesti

Sport

Komentari 14

Cvitanović: Svi mi moramo biti bolji, igrači, ali i ja kao trener...

Cvitanović: Svi mi moramo biti bolji, igrači, ali i ja kao trener...
5

ĆORIĆU, UŽIVAJ Ante je još mlad, želim mu da uživa u nogometu i bude produktivan za sebe i momčad, a Ademi me iznenađuje kako se vraća, rekao je trener Dinama Mario Cvitanović

VIDEO

Mario Cvitanović odradio je prvih 50 (točnije 53) dana na klupi zagrebačkog Dinama. Mladi i ambiciozni strateg neočekivano se našao u prvom planu, samo tri dana prije početka prvenstva naslijedio Ivajla Peteva. Dinamo je u njegovom periodu po prvi put u posljednjih 11 godina ostao bez europske jeseni, no modri dobro koračaju Prvom HNL. Zagrepčani su u dosadašnjim sedam odigranih kola upisali šest pobjeda i jedan remi (u Osijeku), tako s 19 osvojenih bodova vodeća momčad lige.

- Evo, sada je gotov prijelazni rok, mi smo ostali na 22 igrača i tri vratara. To je kadar s kojim ćemo raditi, svi će dobiti prigodu, a naš cilj je da budemo bolji nego što smo sada. Želimo napredovati u svakom smislu, individualno, ali i kao kolektiv. Veseli me što smo sada imali pet-šest dana za prave treninge, odlično smo iskoristili ovaj mini-ciklus. Samo mi je žao što svi nismo bili na okupu, velik broj igrača imao je reprezentativne obveze - rekao je Mario Cvitanović, pa nastavio:

- Sigurno nam ispadanje iz Europe sada daje više vremena za ozbiljan rad i razvojne treninge, ali mi bismo radije igrali Europsku ligu i išli težim putem. Kao trener, prvi snosim odgovornost za ispadanje iz Europe, od toga ne bježim. Teško sam proživio to ispadanje, ali to nam je sve dobra škola. Iz ovoga moramo nešto naučiti, to nam treba biti poticaj za daljnje izazove.

Trener Dinama u dahu je nastavio:

- Tko zna, možda nam ispadanje iz Europe donese i dobre stvari. Naravno, to je neuspjeh, pa Dinamo je 11 godina igrao u Europi do jeseni, ali ovo ispadanje nam doista može biti poticajno za budućnost. Zamjeram li si išta? Svaki dan preispitujem sam sebe, svoje odluke, način rada i komunikaciju s igračima. I želim svakim danom biti sve bolji. Savršen čovjek se još nije rodio, želim raditi na sebi. Svi skupa imamo još dovoljno prostora za napredak, kako u igračkom, tako i psihološkom dijelu.

Brine li vas hoće li vam igrači, posebice neki stranci, bez Europe biti dovoljno motivirani tijekom sezone?

- Svakom igraču je cilj igrati Europu, tako u nogama imati što više kvalitetnijih utakmica. No, mi se okrećemo novim izazovima, moramo se što bolje pripremiti za sljedeću europsku sezonu. Svi se moramo dovesti u situaciju da budemo bolji nego sada, samo tako možemo dogodine konkurirati u Europi. Sljedeće sezone kreće novi sustav u Ligi prvaka, bit će još teže doći do tog natjecanja, a samim time moramo biti još motiviraniji kako bismo sve to dočekali spremni.

Dinamo je u svakoj od četiri europske utakmice podbacio u prvom dijelu. Razlozi?

- Slažem se s time, realnost je da smo odigrali puno bolja druga poluvremena. Radili smo analize, postoji puno faktora zbog kojih je to bilo tako. Tu su naša očekivanja, stres i pritisak pod kojim su bili igrači, možda su im u glavama bili prošlosezonski europski rezultati, a opet imali smo puno mladih i neiskusnih igrača. Ali i suparnika koji nam nije dozvolio da se razigramo. Greške se događaju, one se smiju događati, ali je bitno da ih ne ponavljamo.

Što biste sada promijenili u pripremi tih utakmica?

- Teško je pričati na taj način, u svakom sam trenutku stajao iza svojih odluka. I mislim da su one u datim okolnostima bile najbolje u tom trenutku.

GNK Dinamo - NK Istra 1961

Što se događa s Ćorićem?

- Ante Ćorić je mlad igrač, sretan sam zbog njegova gola za U-21 reprezentaciju. Želim da uživa u nogometu, da bude još bolji, pa sav svoj talent pretoči na teren. Uvjeren sam kako on ima velik potencijal, iskreno mu želim da uspije u svojim zamislima. I da u dresu Dinama bude produktivan, kako za sebe, tako i za momčad.

Mario Cvitanović je nastavio:

- Puno razgovaram s navijačima Dinama, pa i ljudima koji vole ovaj klub, svi mi u neformalnim druženjima tvrde jedno. Svi žele da igrači daju sve od sebe na terenu, da daju maksimum za svoj dres, budu na ponos samima sebi i časno igraju za Dinamo. Iskreno, navijači Dinama to će uvijek cijeniti, bez obzira na konačni rezultat. To su dokazali nebrojeno puta kad su nas pljeskom ispraćali s terena. Našim igračima to mora biti jedina misao, moraju željeti da im navijači plješću na kraju utakmice.

Velike kritike u uvodu sezone doživio je i Jan Lecjaks koji još nije dokazao kako je igrač za Dinamo...

- Svaki navijač ima apsolutno pravo na svoja viđenja, pa na svoja razmišljanja o bilo kojem igraču. Ali, u svemu postoji proces adaptacije, pa i aklimatizacije na novu momčad i suigrače. To ponekad nije lagano, često u tim situacijama morate mijenjati svoje navike. Evo, ako promijenite posao, treba vam vremena da pohvatate standarde i pravila kod novog poslodavca, pa i da se asimilirate u novu grupu. Iskreno, optimist sam glede svakoga, sa svakim puno razgovaram, vidim njihova razmišljanja. A ovakve stvari teško je promijeniti u jednom danu.

Kako komentirate 'slučaj Gavranović'?

- Mario Gavranović sada nije tema mog razmišljanja, on je igrač Rijeke, a ja mogu razgovarati samo o igračima koje imam na raspolaganju. Sve ostalo su špekulacije. Možemo razgovarati o Hodžiću i Henriquezu, o Gavranoviću - ne.

Do kraja sezone bit će puno manje utakmica nego što je zamišljeno, koliko će vam sada teže biti svima dati priliku, a istovremeno i standardizirati momčad?

- Slažem se da je standardizacija važna za neke automatizme u momčadi, bitno je da se igrači osjete između sebe. Svatko mora znati na koji način može pomoći momčadi, a svatko će dobiti prigodu da vidimo što zna i može. Za profil jedne utakmice trebat će nam jedan (Hodžić), a profil druge utakmice drugi (Henriquez) igrač. Sve će ovisiti o suparnicima, a sigurno želimo što prije standardizirati momčad.

Kako napreduje Arijan Ademi?

- Uh, njime i njegovim stanjem sam baš jako zadovoljan. Gledajte, on nije igrao gotovo dvije godine, pa to je jako puno vremena! Vidjelo se na prvim treninzima da još treperi i da je pod dojmom. Čini mi se da je tih dana bio malo nesiguran, što je i logično, ni sam nije znao kako će izgledati nakon dvije godine izbivanja s terena. Za mene je iznenađujuće što je već sada stigao na jako visok nivo, a svi znamo da mu treba još treninga i utakmica kako bi bio pravi. Veliki sam optimist u njegovom slučaju, svi ga čekamo, a najveća očekivanja od svega ima on sam.

Kako djeluje Antolić? Je li razočaran što ni ovoga puta nije pronašao inozemni angažman?

- Nisam primijetio da je potonuo, ovaj tjedan su apsolutno svi trenirali na visokoj razini. A vjerujte, treninzi nisu bili lagani. Kod Antolića u svakom trenutku vidim pozitivan stav, te veliku predanost radu i cijeloj momčadi. I to mu ide na čast. On je dugo godina kapetan, zaslužuje i veći respekt nego ga dobiva u nekim trenucima. Svi trebamo respektirati njegov staž u Dinamu, njegove igre i kapetansku traku.

dinamo

U veznoj liniji vlada velika gužva; tu su Antolić, Moro, Doumbia, Knežević, Fiolić, Ćorić, Gojak, vraća se i Ademi...

- To je odlična stvar, želim što više dobrih igrača, prava konkurencija svima može biti veliki poticaj. Veseli me što imamo dobrih igrača, konkurencija na njih djeluje poticajno. Evo, ni u jednom trenutku nije bilo segmenta gdje bi se mogla osjetiti negativna konotacija konkurencije. Svi su baš pozitivni. Meni je užitak gledati Matela i Stojanovića kako rade na treninzima, kako se međusobno guraju naprijed, a bore se za istu poziciju. Mnogo dobrih igrača je naše bogatstvo, a veća kvaliteta donosi i veću produktivnost, pa i želju za dokazivanjem.

Domagoj Pavičić je već novi član Rijeke...

- S obzirom na velik broj veznih igrača, Pavičić možda ne bi u nastavku sezone imao minutažu koju zaslužuje. Ja i dalje vjerujem u njegove kvalitete, znam kakav je igrač, ali u veznoj liniji je prava gužva. Predložio sam mu da ode nekamo igrati, a klupska je politika odlučila da ide u Rijeku. I to je bila njihova odluka.

Koliko vam je teško pripremati momčad za sljedeću europsku sezonu, a neki važni igrači poput Sigalija i Fernandesa ušli su u zadnju godinu ugovora s Dinamom pa im je modra budućnost prilično neizvjesna?

- Sigali mi se čini jako sretan ovdje, uvijek je motiviran i poticajan za momčad. To je ono što sada vidim kod njega, ali treba gledati želje njega i kluba, vidjeti jesmo li u mogućnosti othrvati se njegovoj želji da se vrati u Argentinu. To u ovom trenutku nije tema, Sigali je potpuno fokusiran na naše ciljeve i vidim ga kao važnu kariku naše momčadi. Baš kao i Juniora Fernandesa (razgovor je vođen uoči Juniorova odlaska, nap. ur.).

Hoćete li kroz sezonu u prvu momčad priključiti nekoga iz Dinama 2?

- Imamo 22 igrača i tri vratara. Trenirao sam ih prošle sezone, redovito pratim juniore i B momčad. Ako u nekom trenutku osjetim da među tim igračima netko ima nešto čime nam može pomoći, a u tim juniorima i B momčadi definitivno ima kvalitete, budite uvjereni da ću nekoga priključiti prvoj momčadi. S time neću imati nikakvih problema.

Kako vidite Amera Gojaka? Koja je njegova prava pozicija?

- Gojak je polivalentan igrač, ali mislim da su nam u momčadi mnogi baš takvi igrači. Rekao bih da su nam samo stoperi i bekovi univerzalni, a svi ostali mogu konkurirati na više pozicija. Pa tako i Gojak. Iskreno, o njemu bih mogao pričati dva sata, ali toliko bih mogao i o Soudaniju, Benkoviću, Mikuliću ili bilo kojem drugom igraču. Gojak izuzetno voli, osjeća i živi za nogomet, kao svaki mlad igrač gladan je uspjeha i želi napredovati. Na tom su putu oscilacije moguće, ali on pokazuje silnu energiju i želju za uspjehom. To nekada izgleda jako dobro, nekada malo manje dobro, no vjerujem da će kroz vrijeme još napredovati, pa doći do granica koje je sam sebi postavio. A znam da su one u njegovom slučaju jako visoke.

Mario Cvitanović za kraj je dodao:

- Možda se još nismo dovoljno pozicijski isprofilirali, na tome još trebamo dodatno raditi. Igrači poput Gojaka, Olma ili Ćorića mogu igrati i zadnjeg i prednjeg veznoj, konkurirati i za krilne pozicije na kojima su igrali u karijeri. No, sada se od njih traže i defenzivnije role, za što im treba vremena. Kod svakog igrača želimo pronaći njegovu primarnu poziciju, ali i one alternativne koje mogu kvalitetno odraditi - završio je Cvitanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku