Obavijesti

Sport

Komentari 1

Dan prve Dinamove pobjede u Ligi prvaka: Feštali smo stalno

Dan prve Dinamove pobjede u Ligi prvaka: Feštali smo stalno
1

U goste je došao vrlo jak Porto: Joao Pinto, Rui Barros, Zlatko Zahovič, Mario Jardel.... I na klupi Fernando Santos. Da, onaj gospodin koji je Portugal desetljeće i pol kasnije odveo do naslova europskog prvaka

VIDEO

Ako zabijem gol? Uh, smislili smo, proslavit ću tako da ću sjesti ispred reklame i oponašati da igram PlayStation, najavio je Mihael Mikić.

Zabio je, već u sedmoj minuti, pa krenuo ludovati po terenu.

Pokretanje videa...

01:19

- Ma nisam se ni sjetio u tom trenutku, jednostavno nisam znao kamo bih od sreće - objasnio je 19-godišnji Mika nakon utakmice zašto je izigrao dogovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dogodilo se to prije točno 21 godinu. Na današnji dan, 4. studenoga 1998. Dinamo je zabio prvi gol i ostvario prvu pobjedu u Ligi prvaka.

Nakon prvog povijesnog plasmana u elitno natjecanje, maestralne pobjede protiv Celtica u pretkolu (3-0) i remija s moćnim Ajaxom 0-0 na punom Maksimiru, euforija je u Zagrebu splasnula. Jer uslijedila je operacija leđa Roberta Prosinečkog, pa porazi od Olympiakosa 2-0 i Porta 3-0 i otkaz treneru Zlatku Kranjčaru. Zato je u 4. kolu na okršaj s Portom došlo svega desetak tisuća gledatelja.

Velimir Zajec preuzeo je momčad, a u goste je došao vrlo jak Porto: Joao Pinto, Rui Barros, Zlatko Zahovič, Mario Jardel.... I na klupi Fernando Santos. Da, onaj gospodin koji je Portugal desetljeće i pol kasnije odveo do iznenađujućeg naslova europskog prvaka.

Ali imao je i Dinamo svoga aduta na suprotnoj strani, godinu dana nakon što je popio pet komada kao golman Partizana, u Maksmir je opet stigao Ivica Kralj. Ovaj put otišao je kući s tri gola u mreži...

Sedma minuta: Mikić 1-0. Pa 27. minuta: Tomislav Rukavina 2-0. Jardel je smanjio, a u drugom dijelu Edin Mujčin potvrdio pobjedu. Tih 3-1 kao prvu Dinamovu u Ligi prvaka.

Uslijedile su još samo četiri: dva tjedna kasnije u Amsterdamu protiv Ajaxa 1-0, sezonu kasnije protiv Sturma 3-0, pa 2015. protiv Arsenala 2-1 i ove godine protiv Atalante 4-0. 

- Što kažete, već je prošla 21 godina od Porta? Isuse Bože, pa kaj smo mi već tak stari? Joj, pa i taj dan je bila takva kiša, baš kao i danas u Zagrebu, curilo je s neba, vode je bilo do koljena - prisjeća se danas Mihael Mikić, pa nastavlja:

- Ma sjećam se tog gola, sjećam se cijele akcije, pa gotovo i svakog detalja s te utakmice. Kako sam zabio taj gol? Jeličić je odlično ubacio iza zadnje linije Porta, a ja sam se dobro snašao i ispružio nogu. Sjećam se golova Rukavine ili Mujčina također, ali i toga da nam je onaj Jardel radio nevjerojatne probleme. I onda je na poluvremenu ušao Bišćan i neutralizirao ga. Čak bih rekao da je to bila prva prava utakmica naše generacije, prva europska utakmica u kojoj smo bili ozbiljni.

Koliko ste puta kasnije pregledali taj gol?

- Ma nisam puno, to su bila druga vremena. Nije bilo YouTubea, niti Facebooka ili Instagrama, vi ste mogli svoje golove vidjeti samo ako bi vam doma netko cijelu utakmicu snimio na video-kazetu. A ja sam tada bio klinac, nisam se previše zamarao takvim stvarima.

Gdje vam je dres s te utakmice?

- Iskreno, nemam pojma, mislim da sam ga čak mijenjao s nekim poslije utakmice. Ma kada ste klinac ne razmišljate o tome, kako bi stvari s takve utakmice poput dresa u kojem ste zabili prvi gol u Ligi prvaka, možda bilo pametno i sačuvati. To sve shvatite tek kada ste malo stariji.

A sjećate li se fešte? Gdje ste sa suigračima proslavili prvu pobjedu u Ligi prvaka?

- Uh, ovo je teško pitanje. Mi smo u ono vrijeme imali toliko fešti i slavlja, pa da nemam pojma gdje smo završili poslije pobjede nad Portom. Kažem, mi smo bili klinci, često smo si znali dati oduška poslije važnih utakmica, ali stvarno ne znam gdje smo i na koji način proslavili 'pad Porta'.

Može li ovaj Dinamo u srijedu srušiti i Šahtar?

- Ma može, kako ne?! Ovo su ozbiljni dečki, djeluju posloženo, imaju glavu i rep, a taktički su jako disciplinirani. Ovo je možda i najbolji Dinamo kojeg pamtim u povijesti, možda ne po talentu, ali po svim drugim nogometnim parametrima svakako. Imaju tu ozbiljnost i fokus u momčadi, znaju kako se treba ponašati i igrati u svakom trenutku, Dinamo je sada primjer svima kako jedan ozbiljan klub mora izgledati na travnjaku. Svaka čast svima, stručnom stožeru i igračima skidam kapu do poda - završio je Mikić.

Dinamo - Porto 3-1

Strijelci: 1-0 Mikić (7), 2-0 Rukavina (37), 2-1 Jardel (39), 3-1 Mujčin (61)

Dinamo: Ladić - D. Šimić, G. Jurić, Tokić  - Šarić (od 75. M. Cvitanović), Jeličić, Mujčin, Rukavina, Krznar (od 46. Bišćan) - Marić (od 55. J. Šimić), Mikić. Trener Velimir Zajec

Porto: Kralj, Aloisio (od 75. Chippo), Fernando Mendes (od 75. Mielcarski), Carlos Secretario, Drulović, Paulinho Santos, Doriva, Joao Pinto, Capucho, Rui Barros (od 28. Jardel), Zahovič. Trener Fernando Santos

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...