Obavijesti

Sport

Komentari 53

Danas rođendan slavi jedan od najvećih: Sretan 36., majstore

Danas rođendan slavi jedan od najvećih: Sretan 36., majstore
1

Kao da je jučer bilo kad je Ronaldinho 'harao' europskim travnjacima i izvodio nogometne čarolije u dresovima Barcelone i Milana. Legendarna desetka danas slavi svoj 36. rođendan

VIDEO

Ako bi vas netko pitao kojeg nogometaša bi izdvojili, koji nogometaš je obilježio jednu nogometnu eru od 2000. do 2010. godine, većina bi se složila da je to Ronaldinho.

Danas 36. rođendan slavi majstor nad majstorima, čovjek koji se nikom nije zamjerio, kojeg su svi voljeli, i koji je nogomet uvijek igrao s osmijehom na licu.

Odrastao je u Porto Alegreu u Brazilu. Njegova majka Dona Miguelina Eloi Assis Dos Santos i njegov otac Joao de Assis Moreira su bili obični ljudi, radnici. No otac je imao strastvenu ljubav - nogomet. Bio je nogometaš lokalnog kluba Esporte Clube Cruzeira. Svu nogometnu ljubav i znanje prenio je na svoje sinove, koji su odrasli u siromaštvu.

Ronaldinhov stariji brat Roberto je nakon iznenadne očeve smrti potpisao za Gremio, a maleni Ronaldinho se s majkom i sestrom preselio u sigurniji dio Porto Alegrea, u kuću koju im je Gremio dao na korištenje.

Talent od malih nogu

Čarobni Ronaldinho je prve prave znakove svojeg talenta počeo pokazivati u osmoj godini kad je dobio nadimak Ronaldinho - uvijek je bio najmanji u mlađim kategorijama. Kao i brat Roberto, i Ronaldinho je prve nogometne korake napravio u Gremiju.

No za razliku od brata, kojem je ozljeda zaustavila karijeru, Ronaldinho se uspio probiti u Brazilu i s 21 godinom ga je kupio PSG. Parižani su prepoznali njegov talent, ali kada je dvije godine kasnije stigla nemoralna ponuda Barcelone od 35 milijuna eura, nisu mogli reći ne.

Tim potezom Ronaldinho je napravio, što će se kasnije prepoznati, kao jedan od najboljih nogometnih poteza ikada. U Barceloni je osvojio sve, uključujući Ligu prvaka i Primeru, a dva puta je proglašen igračem godine (2004. i 2005. godine).

Nakon pet godina provedenih u Barceloni, Ronaldinho je prešao u Milan 2008. godine za 25 milijuna eura. Te godine, Brazilac je odbio Manchester City, koji je ponudio više novca od Milana Barceloni, a desetku u Barceloni je naslijedio Lionel Messi. Pošto je Clarence Seedorf nosio "Ronaldinhov" broj 10, novo pojačanje je uzelo 80 - broj koji označava godinu njegova rođenja.

U Milanu su se događale brojne kontroverze oko brojeva dresa prilikom njegova dolaska. Spominjalo se da je Clarence odbio Ronaldinhu ustupiti svoj broj.

- Nikad od svojih igrača nismo tražili da se odreknu svojih brojeva pa nećemo ni sada. Bio bi to znak nepoštivanja. Broj 10 je Seedorfov, on ga ima i nitko ga nije pokušao uvjeriti da ga prepusti Ronaldinhu - rekao je te 2008. godine sportski direktor Milana Adriano Galliani.

I sam Seedorf je rekao kako nema problema između njega i Ronaldinha.

-  Nema nikakvog rivaliteta između Ronaldinha i mene. Ja igram u veznom redu, a on igra više ofenzivnije u drukčijoj ulozi. Trenutno su njegovi konkurenti za prvi sastav Kaka i napadači, a ne ja - izjavio je Seedorf, koji je nakon vodećeg pogotka Laziju u trećem kolu Serie A (pobjeda 4-1) pohitao upravo Brazilcu u zagrljaj.

Nakon epizode u Milanu, Ronaldinho se vratio u Brazil, točnije u Flamengo. Nakon Flamenga igrao je u Atletico Mineiru, Queretaru i Fluminenseu, a trenutno je slobodan igrač.

Svijet će ga pamtiti po izvanrednoj kontroli lopte, ludim driblinzima, dodavanjima bez gledanja, sjajnim minijaturama, prekrasnim golovima i akcijama, ali i po noćnom životu. Ronaldinho je volio 'zaružiti' i dobro se provesti, a neka mu je u tom znaku i današnji dan. Sve najbolje, majstore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući