Obavijesti

Sport

Komentari 25

'Današnja momčad Hajduka je na nivou 4. lige iz bivše države'

'Današnja momčad Hajduka je na nivou 4. lige iz bivše države'
1

Naša očekivanja su prevelika, živimo u Ivićevom dobu iz 70-ih, a današnja momčad Hajduka je na nivou treće ili četvrte lige iz bivše države, rekao je Štimac na 'tribini'

VIDEO

Nova tribina u Splitu, ovaj put u stanju u splitskom sportu, koji tone sve dublje. Stalni sudionik tih tribina je Petar Skansi, doministar sporta, brojni sportski splitski zaljubljenici nadaju se da će proslavljeni košarkaš u novoj ulozi riješiti sve probleme.

Ali, bolje bi im bilo da pogledaju oko sebe, Skansi će biti pri ruci, ali zajedno s ministrom Željkom Jovanovićem bije neke druge bitke. Jedna se vodi s Hrvatskim olimpijskim odborom. Skansi je najavio da će sportska inspekcija posjetiti i HOO.

– Poslat ćemo sportsku inspekciju u HOO. A već smo i poduzeli neke korake, koji nisu naišli na odobravanje. Na primjer, Ministarstvo je tražilo da HOO da bolje detaljizira financijsko izvješće iz 2010. godine što je s njihove strane bilo primljeno s dosta iritiranosti. Poslali su nešto prošireno izvješće, a na kraju pisma su nam napisali "ovakvu vrstu političkih pritisaka nećemo prihvatiti". Kad je Ministarstvo od HOO-a tražilo objašnjenje za neke stavke i za koje smo držali da je neprihvatljivo da se stavka od deset milijuna kuna vodi pod ostalo, oni su to shvatili kao politički pritisak. Kad god je problem u sportu zove se politika u pomoć, a kad politika pokuša nešto srediti, onda kažu da se nemamo pravo miješati. Utjecaj politike u sportu je neophodan, on je tu oduvijek, jer sve je u životu politika. A dok se sport bude financirao iz onog što građani izdvajaju potrebno je imati kontrolu – rekao je Skansi.

U Ministarstvu sporta, sada je već izvjesno, računaju da Javna poduzeća neće moći izdvajati dosadašnja sredstva za sport. Skansi je iznio jedan od planova Ministarstva.

– Postoji ideja, dali su je olimpijci, da sport ne mora biti nužno kugla oko noge društva. Hrvatski klub olimpijaca dao je prijedlog Ministarstvu turizma i turističkoj zajednici, koja godišnje za promidžbu troši oko 300 milijuna kuna, da preko naših vrhunskih sportaša promiču turizam u svakoj mogućoj prilici. Bilo preko parola na čelu, leđima ili stražnjici, a da dio tih sredstava za promidžbu, deset ili petnaest posto, izdvoje za sport. Postignut je dogovor sa svim vrhunskim sportašima da se slože s tim – kazao je Skansi.

U ime HOO-a, odogovorio mu je Duško Mrduljaš, slavni veslač, koji je zamijenio opravdano odsutnog Zlatka Matešu.

– Mogao bih ja sada postaviti pitanje tko će kontrolirati ministarstvo ili Vladu... HOO ima vlastitu reviziju, ona stalno kontrolira sve aktivnosti oko financija. A postoji i državna revizija, koja svake godine HOO-u daje odlične ocjene što se tiče poslovanja – rekao je Mrduljaš.

Bilo je zanimljivih rasprava o splitskom sportu, ali rješenje još nije na vidiku. Uostalom, jasno je Ivan Veštić kazao kako grad Split nema strategiju razvoja sporta, jer to ne rade lokalne zajednice, već ona mora proisteći iz strategije sporta na državnoj razini. Dodao je da nema ni strategije na državnoj razini. A Igor Štimac govorio je o Hajduku.

– Naša očekivanja su prevelika, živimo u Ivićevom dobu iz 70-ih, a današnja momčad Hajduka je na nivou treće ili četvrte lige iz bivše države. Odnosi navijačkog puka spram uprava kluba, pa mogućnosti igrača... Sve je to nesrazmjerno – kazao je Štimac i nastavio:

– Hajduk je preoblikovanjem dobio mogućnost za novi život, koju smo brzo protratili. Imali smo saniran klub, definiranog vlasnika, solidnu momčad s 80 milijuna kuna na računu. Prevelike ambicije upravljačke strukture u tom trenutku dovele su klub pred stečaj. Nije se gledalo realno, željelo se preko noći ostvariti megalomanski uspjeh da bi se zadovoljili navijači. Danas je teška situacija koja neminovno vodi u stečaj. Postoje obaveze koje su definirane, postoji dug koji sugerira razmišljanje o stečaju i postoji ono što se zove obaveza prema navijačima, koja je nastala dolaskom nove uprave - podvukao je Štimac.

Model Hajdukovog preoblikovanja kroz Zakon o sportu trebao je biti prva stepenica do konačnog preoblikovanja, do jednog vlasnika.

– Država je svoja potraživanja prepustila lokalnim samoupravama, ali ih nije obvezala financirati ono što im je u vlasništvu i opet smo došli u problem. Imamo bivšu vladu koja je podržavala sport i na kvalitetne i na užasne načine, imamo novu vladu, koja želi uvesti red, ali uvijek je davala naglasak na amaterizaciju sporta, a maltretirao se nogomet. S jedne strane to je i razumljivo, jer je tu nekakvo nasljeđe iz doba Tuđmana kada se protežiralo neke klubove. Jednostavno, imamo nesklad, lutanje – zaključio je Štimac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'