Obavijesti

Sport

Komentari 83

Dario Horvat je hrvatski Bolt: Cedevita i kava su moja snaga

Dario Horvat je hrvatski Bolt: Cedevita i kava su moja snaga
5

Kad sam se prvi put pojavio na natjecanju, čuo sam šaputanja: "Ma što ovaj bijeli tu radi? Njega ćemo lako". Ali sve sam ih pobijedio, rekao nam je Dario Horvat (21)

VIDEO

Znam da nikad neću trčati kao Bolt. No volim dokazivati suprotno. Da i bijelci znaju sprintati. I vjerujte, u Americi mi se više nitko ne smije, rekao je Dario Horvat (21).

Zagrepčanin je najbrži Hrvat, rekorder na 100 metara s 10,20 sekundi. Redovito na američkim sveučilišnim natjecanjima pobjeđuje tamnopute sprintere.

- Kad sam se prvi put pojavio na natjecanju, čuo sam šaputanja: ‘Što ovaj bijeli tu radi? Njega ćemo lako’. Ali sve sam ih pobijedio na više od 90 posto utrka i više me nitko ne podcjenjuje. Danas na natjecanjima čujem: ‘Evo onog bijelca, jako je dobar’ - rekao je Horvat, student kineziologije na sveučilištu Grand Canyon u Phoenixu.

Njegovu disciplinu potresa velik dopinški skandal. Ulovljeni su Asafa Powell i Tyson Gay. Od deset najbržih sprintera svih vremena devet ih je bilo dopingirano. Samo je Bolt čist.

- Nije fer prema nama ostalima koji teškim radom dolazimo do rezultata. Oni zbog dopinga trče brže, pokupe slavu i milijune sponzorske love te su sretni. A kad ‘padnu’, onda bacaju ljagu na sve ostale. Sad će svi sumnjati u svakog sprintera - kaže Horvat. 

Upitali smo ga bi li on uzeo doping ako bi znao da ga nikad neće uhvatiti i da će trčati brže i od Jamajčanina Bolta.

- Hm... zlata, slava, multimilijunski ugovori... Nije loše... Ma šalim se, ne bih nikad uzeo doping. Varao bih sam sebe. Trčim 10,20, za bijelca je to vrhunski svjetski rezultat. Nadam se da ću jednom trčati i ispod 10 sekundi. Sve sam zasad napravio na Cedeviti i kavi - istaknuo je Horvat.

Jedini bijelac ispod 10 sekundi je Christophe Lemaitre. No Horvat priznaje da njega zasad ne bi “skinuo” ni s dopingom.

- Da se dopingiram, trčao bih između 10,05 i 10,10. No skup je to sport. Najbolji je krvni doping, takozvani EPO, a čuo sam da on mjesečno stoji 10.000 eura. Da imam taj novac, ne bi mi ni trebao doping - rekao je Horvat.

Zasad taj novac nema iako je najbrži Hrvat u povijesti.

- To je lijepa titula, no za nju nitko ne zna. Nema tu baš neke love. Da bih mogao živjeti od atletike, moram trčati ispod 10 sekundi. Ma doći će i to, tek mi je 21. Ali kad bih istrčao ispod 10 sekundi, mogao bih reći da sam napravio nešto u atletici - istaknuo je Horvat, koji dobro pazi što unosi u tijelo.

- Ako za nešto nisam čuo, odnesem to nutricionistima i stručnjacima da prouče - kaže hrvatski Bolt.

Upisao je i faks. Za svaki slučaj.

- Više od godinu dana pauzirao sam zbog ozljede. Shvatio sam tada da ne mogu ovisiti samo o atletici. Život na faksu? Nije baš kao u filmu ‘Američka pita’. Neki moji kolege iz atletske momčadi imali su probleme s cimerima. Ali ne zato što su im cimeri u sobe dovodili djevojke ili se opijali, nego zato što su igrali videoigre cijelu noć.

10,20 

U svibnju je srušio 12 godina stari rekord na 100 m koji je iznosio 10,25 sekundi, a držao ga je Dejan Vojnović. Horvat je trčao i 10,18 sekundi, no uz nedopušten vjetar...

9,92 

Francuz Christophe Lemaitre jedini je bijelac koji je trčao brže od 10 sekundi. Njegov rekord je 9,92 sekunde. Svjetski rekord Usaina Bolta iznosi 9,58 sekundi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke, Petković: Sopić je osebujan
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke, Petković: Sopić je osebujan

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući