Obavijesti

Sport

Komentari 35

Gonzalo Higuain je opet stao na put Messijevoj besmrtnosti

Gonzalo Higuain je opet stao na put Messijevoj besmrtnosti
1

Ovo je ujedno bio i četvrti poraz Argentine u zadnjih pet finala Cope, a pravi je šok uslijedio poslije, za njih, tužnog epiloga - Messi se odlučio povući iz reprezentacije. Maradona može likovati...

VIDEO

Povlačenje Lionela Messija iz reprezentativnog nogometa šokirao je cjelokupni nogometni svijet. Barcelonin as ne može više, staje na 113 nastupa i 55 golova u dresu Argentine. Povući će se kao najbolji strijelac 'gauchosa' svih vremena nakon što je nedavno pretekao rekord velikog Gabriela Batistute (54 gola).

To je osobno ostvarenje ispunio, ali osim Olimpijskog zlata iz 2008., osvojenih trofeja u dresu reprezentacije nema. Na veliko veselje svoje vječne 'konkurencije' Diega Armanda Maradone koji odbija priznati kako je Messi najveći igrač svih vremena iz razloga što nema reprezentativnih trofeja.

Naravno, ima i njegove krivice u cijeloj priči budući da za Argentinu uglavnom nije ponavljao briljantne partije iz Barcelone, no nisu mu pomogli ni njegovi suigrači.

Jedan od takvih Napolijev je golgeter Gonzalo Higuain, dakako ponajbolji napadač svijeta današnjice. Simptomatično, baš je Gonzalo Messijev 'ubojica' jer njegovi nevjerojatni promašaji pri 'nuli' zaustavljali su Argentince u pohodima na tron.

Prisjetimo se...

Povratak u prošlost #1: Brazil 2014.

Vruće ljeto 2014. na Maracani 13. srpnja, finale brazilskog Mundijala. Na tribinama oko 74 tisuća ljudi, susjedna Argentina igra svoje peto finale Svjetskih prvenstava. Protivnik im je najteži mogući, Njemačka koja je u polufinalu utrpala sedam komada Brazilcima, ali bez brige, 'gauchosi' imaju u svojim redovima možda i najboljeg igrača svih vremena, Lionela Messija.

On bi ih trebao voditi do zlatne medalje, prve poslije meksičke 1986. i Maradonine 'Božje ruke'. Leo je igrao 'tihu' utakmicu, šanse su se otvarale drugim igračima. Igrala se 20. minuta, njemačka je obrana pogriješila i Gonzalo Higuain dobio je savršenu šansu za vodstvo Argentine. Izlazi sam pred Manuela Neuera i šalje loptu pored gola. Šok, kakav je to zicer bio...

Daljnji raspet situacije znamo, Mario Götze zabija u 113. minuti zlata vrijedan gol za pobjedu Nijemaca. 'Elf' je na tronu, a Higuain jedan od najvećih tragičara. Za samog Lea Messija, užasna noć.

Iako je proglašen za najboljeg igrača turnira, nije mu bilo do priče. Tek je kratko dobacio kako taj individualni uspjeh ništa ne vrijedi jer Argentina nije prvak svijeta.

Naravno, igrao je on za timski uspjeh, ali i za osobnu satisfakciju - želi 'skinuti' svog vječnog kritičara Diega Maradonu s dnevnog reda. Nedostaje mu veliki uspjeh u dresu reprezentacije kako bi došao do nedodirljivosti.

Povratak u prošlost #2: Čile 2015.

Ljeto godinu dana kasnije Argentina sudjeluje na Copi u Čileu. U 44. izdanju kontinentalnog turnira sudjelovalo je 12 reprezentacija od 11. lipnja do 4. srpnja, a 'plavo-bijeli' bili su veliki favorit natjecanja budući da su na njega stigli kao aktualni svjetski viceprvaci.

Do finala dolaze bez problema jer Paragvaj, Urugvaj i Jamajka u skupini nisu predstavljali ozbiljnije prepreke. Tek su protiv Kolumbije imali muka u četvrtfinalu gdje su prošli nakon penala, ali već u polufinalu utrpali su šest komada Paragvajcima.

Čekalo ih je finale protiv Čileanaca 4. srpnja na Estadio Nacionalu, nova velika i zahtjevna utakmica koja će ostati zauvijek ugravirana u argentinsku nogometnu povijest.

Leo Messi nije imao veliki turnir jer zabio je tek jedan gol na cijelom turniru, ali i bez njegovog većeg doprinosa Argentina se našla korak do zlata. U napetih 90 minuta nije bilo golova, kao niti nakon produžetaka.

A do produžetaka ne bi došlo  da je u 90. minuti Gonzalo Higuain 'pospremio' čisti zicer kojeg su mu pripremili Messi i Lavezzi. Ponovo je promašio čitav gol...

Pobjednik se odlučivao putem penala. Fernandez i Vidal pogodili su prva dva za domaćina, Messi prvi za 'gauchose', ali Gonzalo Higuain drugi nije.

Poslao je loptu preko gola što je osokolilo Aranguiza i Sancheza da im donesu prvu Copu u povijesti. Za Argentinu penal je fulao i Ever Banega kao treći izvođač, tako da je Higuainova uloga tragičara malo ublažena.

Međutim, puno se više razglabalo o promašaju u zadnjim sekundama regularnog dijela utakmice. Barcelonina zvijezda proglašena je za igrača turnira, ali slaba je to utjeha jer zlatne medalje nema.

Sadašnjost: SAD 2016.

Prije nekoliko sati Lionel Messi odigrao je svoju posljednju utakmicu u dresu Argentine i to u 29. godini života, točno tri dana poslije svog rođendana.

Argentina je participirala jubilarnoj Copi Centenario koja se održala u SAD-u. I opet su dogurali do finala, ovaj put bez prevelikih poteškoća.

Do finala je dogurao i Čile koji im je ostao u lošem sjećanju, rane još nisu zacijelile. U East Rutherfordu (New Jersey) repriziralo se finale 2015. iz Čilea i ponovo se odigrala sadržajna utakmica.

Ponovo je završilo 0-0 i ponovo je Gonzalo Higuain ponio epitet jednog od najvećih tragičara. Kao i 2014. u Brazilu, igrala se 20. minuta, a on je imao zicera...

Izašao je pred Claudia Brava i promašio gol. Čisti deja vu, što reći, koju posluku porati, rekao bi jedan anonimni gospodin na YouTubeu.

Završilo je bez golova i poslije produžetaka, morali su se opet izvoditi penali. Odgovornost preuzima baš kapetan Leo Messi te izvodi nevjerojatno loš penal.

Šalje loptu preko gola i 'gauchosi' ne dolaze u vodstvo jer prvi je penal promašio Arturo Vidal. Čileanci do kraja nisu griješili, a nažalost po Messija i prijatelje, Lucas Biglia promašuje u četvrtoj seriji i daje Čileancima šansu za drugu titulu koji oni rutinski koriste.

Soccer: 2016 Copa America Centenario-Argentina at Chile

Ovo je ujedno bio i četvrti poraz Argentine u zadnjih pet finala Copa Americe, a pravi je šok uslijedio poslije, za njih, tužnog epiloga - Messi se odlučio povući iz reprezentacije. Napolijeva zvijezda 'razveselila' je Napolijevu legendu, Maradona može likovati...

Svih utakmica Barcinog genijalca za reprezentaciju Argentine možete se prisjetiti na portalu Goal.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu