Obavijesti

Sport

Komentari 15

Diario As: Uefa bi mogla izbaciti Španjolsku s Eura u Njemačkoj!

Diario As: Uefa bi mogla izbaciti Španjolsku s Eura u Njemačkoj!

Španjolska vlada umiješala se u rad tamošnjeg nogometnog saveza koji je pod istragom za korupciju i seksualni napad bivšeg predsjednika na nogometašicu. Bilo kakvo uplitanje politike u nogomet brane Uefa i Fifa

VIDEO

Španjolska vlada formirala je u četvrtak posebno tijelo koje će nadzirati tamošnji nogometni savez koji je u rasulu nakon odlaska s čela Luisa Rubialesa, optuženog za seksualni napad na nogometašicu Jennifer Hermoso. Nacionalno sportsko vijeće (CSD), agencija unutar Ministarstva sporta, trebalo bi pomoći španjolskom savezu da ponovno stane na noge. No taj je potez izazvao bijes u Uefi koja ima nultu toleranciju na miješanje politike u sport.

CSD nije imao kontakt s Uefom, ali je bio u konzultacijama s Fifom. U Nyonu pak smatraju da vladina intervencije krši njihove propise i mogli bi žestoko kazniti španjolske timove u njenim reprezentativnim i klupskim natjecanjima, piše Diario As. U opasnosti je tako sudjelovanje Španjolske na Euru u Njemačkoj, kojega otvara 15. lipnja utakmicom protiv Hrvatske u Berlinu, ali i nastupi klubova u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi.

Ako Uefa potvrdi da je uplitanje politike u suprotnosti s njenim propisima, može onemogućiti Španjolcima da sudjeluju u njenim natjecanjima kao što je učinila s Rusijom zbog agresije na Ukrajinu izbacivši je iz svih svojih natjecanja, i to prije nego što je o njoj odlučila Fifa.

FIFA Women's World Cup Australia and New Zealand 2023 - Final - Spain v England

"Fifa i Uefa pomno prate situaciju oko Španjolskog nogometnog saveza i duboko su zabrinute. Tražit će dodatne informacije kako bi procijenili u kojoj mjeri imenovanje tzv. Odbora za nadzor, normalizaciju i zastupanje može utjecati na obvezu Španjolskog nogometnog saveza da upravlja svojim poslovima neovisno i bez nedoličnog uplitanja vlade. U ovom trenutku nemamo više komentara", poručili su u zajedničkom priopćenju.

Luis Rubiales odstupio je prošlog rujna nakon tjedana žestokog pritiska javnosti, a osim za zlostavljanje, istražuju ga i za korupciju. Jedini kandidat koji ga je trebao naslijediti, Pedro Rocha, također je pod istragom. 

Španjolski je savez, sumnjaju, donio odluke izvan svog djelokruga, poput obnove ugovora s izbornikom A reprezentacije Luisom de la Fuenteom u veljači. Nakon izvješća sportskog suda španjolska se vlada odlučila umiješati, a izbori su zakazani za 6. svibnja. Državni tajnik za sport poručio je savezu da ograniči funkcije na puku administraciju.

Španjolska bi, uz Portugal i Maroko, trebala biti domaćin Svjetskog prvenstva 2030. godine, čije će se prve tri utakmice odigrati u Argentinu, Paragvaju i Urugvaju povodom stogodišnjice prvog Mundijala 1930.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković