Obavijesti

Sport

Komentari 1

Dina Levačić najbrže preplivala Gibraltarski prolaz ove godine

Dina Levačić najbrže preplivala Gibraltarski prolaz ove godine

Levačić je 18. lipnja plivala tri sata i tri minute u običnom kupaćem kostimu od španjolskog grada Tarife do marokanskog grebena Cires. Toni Pavičić Donkić učinio je to u lipnju 2007., a Marko Rafaj u rujnu 2009. godine.

VIDEO

Hrvatska plivačica Dina Levačić najbrže je preplivala 15,3 kilometra od Španjolske do Maroka među 84 osobe koje su sudjelovale ove godine, izvijestio je organizator tog izazova. Udruga za preplivavanje Gibraltarskog tjesnaca (ACNEG) zaključila je plivanje za 2022. godinu.

Levačić je 18. lipnja plivala tri sata i tri minute u običnom kupaćem kostimu od španjolskog grada Tarife do marokanskog grebena Cires.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dina Levačić preplivala svoj šesti od Sedam velikih maratona: nakon Sjevernog kanala ostao je još samo Cookov prolaz na Novom Zelandu VIDEO

- Ona je najbrže preplivala rutu dugu 15,3 kilometra među plivačima koji su se okušali u tom izazovu tijekom ove godine - naveo je ACNEG u odgovoru poslanom Hini.

Gibraltarski tjesnac preplivale su 84 osobe ove godine, a 10 ih nije uspjelo stići na drugu stranu.

- Zbog magle i promjene vjetra. Neki se pak nisu bili dobro pripremili - kažu u ACNEG-u čija dva brodića istovremeno prate plivače. Na jednom od njih može biti trener plivača.

Split: Trening hrvatske daljinske plivačice Dine Levačić za vrijeme koronavirusa

ACNEG, sa sjedištem u Tarifi, počeo je 1999. godine organizirati plivanje između Europe i Afrike. Troje Hrvata, bez zaštitnog odijela, preplivalo je od tada tu udaljenost, navedeno je na stranici španjolske udruge.

Toni Pavičić Donkić učinio je to u lipnju 2007., a Marko Rafaj u rujnu 2009. godine.

Na putu, gdje se miješaju Sredozemno more i Atlantski ocean, plivače “nikada” nisu ometali morski psi i orke, odgovorili su u ACNEG-u.“Nismo imali takve incidente”, kažu.

Tijekom ljetnih mjeseci orke plivaju u vodama nasuprot Tarife, gradića s 18.200 stanovnika.

Prvi zabilježeni podatak o ljudima koji su se odlučili na plivanje između ta dva kontinenta jest onaj iz 1927. godine kada su engleske plivačice Mercedes Gleitze i Miss Hudson krenule plivati iz marokanske luke Tangera prema poluotoku Gibraltaru.

- Očito je da nisu uspjele jer nisu bile izabrale pogodnu rutu - kažu u ACNEG-u.

Godinu dana kasnije Gleitze je pokušala ponovo iz Tarife. Uspjela je doplivati do Maroka za 12 sati i 50 minuta.

Takvi rijetki avanturisti obično su tražili od lokalnih ribara ili vojske da ih prate na moru.

Grupa stanovnika Tarife je u suradnji s Crvenim križem pratila plivače 1980-ih godina. S obzirom da je rastao interes za tom vrstom izazova građani Tarife su u tome prepoznali svoj interes pa su prije 23 godine osnovali ACNEG.

Split: Trening hrvatske daljinske plivačice Dine Levačić za vrijeme koronavirusa

Ta organizacija, čiji članovi tvrde da “poznaju tamošnje komplicirane vode”, nudi logistiku osobama zainteresiranima za daljinsko plivanje u zamjenu za novac. Prijave se odvijaju preko internetske stranice ACNEG-a.

Plivači moraju biti stari minimalno 18 godina, te poslati liječničku potvrdu. Plivati smiju samo tijekom dana.

Zbog pandemije koronavirusa nije se plivalo 2021. i 2020. godine.

Tijekom 2019. su 142 plivača uspjela stići na drugu obalu, a osmero nije.Gibraltarski tjesnac uvršten je u maratonski izazov “Sedam mora” (Oceanovih sedam).Ondje su još Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Cookov prolaz na Novom Zelandu, prolaz Tsugaru u Japanu, prolaz Molokai na Havajima te prolaz Catalina u Kaliforniji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu