Rijeka - Dinamo, Tomić prisiljen na kemijanje | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 93

Dinamo i Rijeka puni problema, ali derbi bi morao biti spektakl

Dinamo i Rijeka puni problema, ali derbi bi morao biti spektakl

Rijeka je u zadnje četiri utakmice (dvije u HNL, jedna u Kupu i jedna prijateljska) zabila - 23 gola. Bijeli i Modri su najefikasnije momčadi lige. Na Rujevici nas čeka spektakl

VIDEO

Rijeka i Dinamo su dvije vodeće i dvije najefikasnije momčadi Prve HNL. Fantastični napadački potencijal Bijelih i Modrih sugerira subotnji derbi kao: veliki hrvatski nogometni spektakl na Rujevici.

I ne samo zbog silnih klasa koje Riječani i Zagrepčani imaju u napadu nego i zbog - silnih problema koje ionako nejaka riječka obrana ima uoči obračuna s prvacima u svom dvorištu.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

U 3. kolu u Maksimiru isti su protivnici odigrali vrhunsku utakmicu. Završilo je 3-3 uz šest golova za špicu bilo koje sportske emisije na planeti. A Rijeka je u zadnje četiri utakmice (dvije u HNL, jedna u Kupu i jedna prijateljska) zabila - 23 gola!

Rijeka će na Dinamo bez: Krešića, Galovića, Tomečaka, Brauta, Galešića i Bušnje, a kapetan Smolčić je upitan jer se iz mlade reprezentacije vratio s lakšom ozljedom.

Pa vjerojatno ni sam Goran Tomić dan prije derbija nije bio 100% siguran s kojim sastavom i u kojoj formaciji istrčati kontra šampionske squadre iz Maksimira.

A igra se utakmica koja je važan korak upravo na putu do osvajanja naslova i za koji, barem u ovoj fazi sezone, uz Rijeku i Dinamo žestoko konkuriraju i jaki Hajduk i jaki Osijek. HNL nam je: bombon od lige!

Puna Rujevica čeka šampione: Moćna Rijeka bez pola obrane
Puna Rujevica čeka šampione: Moćna Rijeka bez pola obrane

Tomićevu odluku o tome da li zaigrati u 3-4-1-2 ili 4-2-3-1 umnogome će determinirati konačna procjena o stanju kapetana Smolčića. S njim u momčadi Rijeka može u sustav s tri stopera (Escoval-Velkovski-Smolčić).

Bez mladog kapetana ta je varijanta moguća samo ako se iz veznog reda u zadnju liniju spusti npr. Ivana Lepinjicu, ali teško da bi Tomić baš protiv Dinama išao u taj rizik, s veznjakom u srcu ionako lelujave obrane.

Kako god bilo, ispao Smolčić na kraju spreman ili ne, jednu je poziciju doslovno nemoguće pokriti nekim prirodnim rješenjem u formaciji s tri stopera. Bez Tomečaka i mladog Brauta, desni bok je - totalno 'prazan'! Pa ide pričuvno rješenje koje smo već vidjeli ove sezone: Escoval kao desni 'bek'.

A ta nevesela činjenica Tomiću nameće igru s četvoricom u zadnjem redu tj. lako mogućih ovih startnih 11:

4-2-3-1: Zlomislić - Escoval, Velkovski, Smolčić (Lepinjica), Vukčević - Selahi (Čerin), Pavičić - Murić, Vučkić, Ampem (Abass) - Drmić.

Murić ostaje: Da, Rijeka može s Dinamom! Velik smo, sređen i ozbiljan klub. Tu nema euforije
Murić ostaje: Da, Rijeka može s Dinamom! Velik smo, sređen i ozbiljan klub. Tu nema euforije

Naravno, opet sve ovisi o 'faktoru Smolčić'. I mogućem iznenađenju koje će na desnoj strani obrane ili veze Tomić servirati neovisno o tome odluči li se na kraju za sustav s trojicom ili četvoricom u obrani.

Ako šef donese odluku 'igramo s tri stopera' onda mu ostaje eventualna 'prekomanda' jednog od dva lijeva bočna na desnu stranu i ova početna postava:

3-4-1-2: Zlomislić - Escoval, Velkovski, Smolčić (Lepinjica) - Vukčević, Pavičić, Selahi (Čerin), Ampem - Vučkić - Drmić, Abass (Murić).

Nerijetko baš te 'viša sila - situacije' znaju izroditi vatrogasna, a dugoročno sjajna rješenja pa će, u svekolikom velikom iščekivanju derbija, biti jako zanimljivo vidjeti i na koji će način te s kojim uspjehom šef riječke struke pokušati pokrpati svoju žestoku načetu o obranu u središnjem dijelu i na desnome boku.

Težak udarac za Dinamo: Dugo će biti bez kapetana Ademija!
Težak udarac za Dinamo: Dugo će biti bez kapetana Ademija!

A kad, u 17 sati i 5 minuta po kvarnerskome suncu i buri, Igor Pajač da znak za početak derbija pred punom Rujevicom... Sve će minuciozne taktičke ideje ionako - pasti u vodu.

Kad se lopta zakotrlja i krenu frcati dueli, sve će biti na onima zbog kojih se i dolazi na tribine. Na majstorima u bijelim i modrim dresovima. S jednim dodatnim čimbenikom...

Rijeka je ove sezone sedam puta bila u rezultatskom minusu pa od tih sedam puta samo jednom izgubila, dvaput remizirala i četiri puta pobijedila. Rijeka je kraljica preokreta, a u tome silno veliku ulogu imaju - navijači.

Podrška s tribina jednostavno nosi Bijele. Simon Rožman imao je nesreću da prošle sezone vodi Rijeku u pandemijskoj sezoni i pred praznim tribinama. I Rijeka imala velikih problema s igrom na svom stadionu. Ove sezone je stvar: dijametralno suprotna. Navijači su riječki forte, igrač više momčadi s velikim napadačkim arsenalom.

Čudesna večer na legendarnoj Kantridi: Rijeka se vratila doma uz vatromet i tisuće navijača
Čudesna večer na legendarnoj Kantridi: Rijeka se vratila doma uz vatromet i tisuće navijača

Rijeci je ovo prva ovosezonska domaća utakmica protiv jednog od ostalih članova velike HNL četvorke. Iz prošle reprezentativne pauze je izašla, kako kaže Tomić, 'pomalo dizelaški. Protiv Dinama ta privilegija ne postoji. Neovisno o svim problemima u srcu obrane i na desnom boku Bijeli kontra Modrih moraju istrčati kao 'pušteni s lanca'. Pa još uz huk pune Rujevice... I veliki Dinamo može pasti.

Zagrepčani su pak puni volje, želje i elana krenuli prema Rujevici, svjesni kako ih u Rijeci ćeka težak zadatak. A pred "modrima" je težak tjedan, prvo treba odraditi gostovanje na Rujevici, a onda se zaputiti na novo europsko iskušenje u Beč. Damir Krznar ima određenih problema sa sastavom, s reprezentativne stanke ozlijeđeni su se vratili Ademi i Oršić, Jurić je u procesu rehabilitacije, a utrku s vremenom vodi i Franjić.

Dinamo u svom kadru ima niz sjajnih igrača, ali i puno igračkih opcija, pa Damir Krznar može igrati s tri ili s četiri igrača u zadnjoj liniji. Ipak, "modri" na europskoj sceni više vole igrati s "tri iza", pa bi se i u Rijeci mogli predstaviti u takvom izdanju. U sustavu 3-4-2-1 koji bi u određenim dijelovima utakmice prešao u 4-2-3-1. No, kako će igrati Dinamo?

Na golu je zicer Dominik Livaković ispred kojeg bi tri braniča trebali biti Josip Šutalo, Rasmus Lauritsen i Kevin Theophile-Catherine. Po desnoj strani jurio bi bivši ljubimac Armade Stefan Ristovski, a a za lijevi bok zadužen će biti Marin Leovac. U srcu vezne linije zaigrat će Mišić i Bulat (ili Gojak). Dinamo je od početka sezone u veznoj liniji izgubio Jakića i Majera, a sada na Rujevii neće biti ni Ademija što može biti veliki hendikep.

Priliku na polušpicama dobit će Ivanušec i Petković ispred kojih bi trebao zaigrati Duje Čop. Naravno, Damir Krznar često zna iznenaditi s taktičkim postavkama, tako da ne bi bilo iznenađujuće da se u prvih 11 i nađu imena poput Dilavera, Baturine ili Tolića, jer Dinamo ovog tjedna mora odraditi čak tri zahtjevne utakmice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 93

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal
TEŽAK PORAZ

Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal

Nestrpljivo smo iščekivali prvu utakmicu na Euru pa doživjeli bolno prizemljenje. Španjolska nas je razbila 3-0 golovima Morate, Ruiza i Carvajala. Sve smo primili u prvom poluvremenu, a u nastavku je Petković promašio penal