Sport

Komentari 103

Dinamo igra za premije, ali i za Hajduk, Oršiću već 56. utakmica

Dinamo igra za premije, ali i za Hajduk, Oršiću već 56. utakmica

U zadnjih pet godina Dinamo je 18 puta pobijedio Istru, uz tri remija, bez poraza, uz gol razliku 48-8. Istra već šest utakmica nije zabila gol 'plavima'. Zato je koeficijent na prvaka 1.25, a na Puljane i više od 10

Inter, Hajduk, Rijeka, Varteks, Zagreb, Slaven Belupo, Osijek, Split i sad Istra. To je niz klubova s kojima se Dinamo sastajao u finalu Hrvatskog nogometnog kupa.

Istra je, dakle, već deveti suparnik koji "plavima" stoji na kraju puta do Rabuzinovog Sunca. I finalist s najmanjim šansama da pobijedi ikad. Koeficijent na Dinamov trijumf je između 1.25 i 1.30, a na Istru oko 10 pa čak i do 12.

Naravno da Damir Krznar poziva na mobilizaciju, govori da nema opuštanja, da je to najvažnija utakmica... Ali teško će pobjeći od činjenice da će pulska družina večeras (Velika Gorica, 20 sati, HNTV) izaći motiviranija, gladnija.

Pula: NK Istra i GNK Dinamo sastali se u 20. kolu Prve HNL

I računat će na mogućnost da ih Dinamo podcijeni, kao i na umor dinamovaca. Šime Gržan ove je sezone najpotrošeniji igrač Puljana, iza njega je 36 utakmica i još dvije pred njim: finale Kupa i zadnje ligaško kolo.

U maksimirskoj svlačionici najviše je odigrao Mislav Oršić, kojem će okršaj s Istrom biti već 56. ove sezone, od 16. kolovoza kad je odigrao prvu! Svakih manje od pet dana igrao je utakmicu. Računajući i reprezentaciju. Nakon Istre možda i preskoči posljednje kolo i Šibenik, ali onda ide na okupljanje reprezentacije uoči Eura.

K Daliću odlazi i Livaković, ali on neće braniti protiv Istre nego će Dinamov gol čuvati specijalist za Kup (i atmosferu u svlačionici) Danijel Zagorac. Od ljeta 2016. godine, kad je došao u Dinamo, branio je 33 ligaške i 15 Kup utakmica.

Igraju dinamovci i za premije, da se ne zaboravi. Jer prema pravilniku koji je na snazi zadnjih godina, Dinamovi nogometaši premije dobivaju samo za dvostruku krunu u Hrvatskoj i ulazak u skupinu eurokupova. Dakle, uzalud i eventualni ulazak u Ligu prvaka iduće sezone - ako ne osvoje Kup, ništa od premije.

Pula: NK Istra i GNK Dinamo sastali se u 20. kolu Prve HNL

Prije svega Hajduk, a onda i Rijeka i Gorica, navijat će za Dinamo jer ako "plavi" ne pobijede, Hajduk sigurno ostaje bez Europe, kao i netko od ovog dvojca. U tom će slučaju, naime, iduće sezone u Konferencijsku ligu ići Osijek, Istra i treći na tablici. A to je mjesto, zbog lošijeg međusobnog omjera s Goricom, Hajduku nedostižno.

Razliku između Dinama i Istre najbolje dočarava međusobni omjer u zadnjih pet godina: 18 pobjeda Dinama i tri remija, bez ijednog trijumfa Puljana, uz gol razliku 48-8! Štoviše, Istra već šest utakmica nije zabila gol Dinamu, od Ćužeovog iz penala 30. studenoga 2019. u 89. minuti u porazu 2-1. Dakle, u zadnjih šest okršaja gol razlika je 10-0.

Ali to je Kup, i još ktome finale. Idealna scena za iznenađenja. Znaju to dobro i Dinamo i Istra...

Najčitaniji članci